TEST PLAY
Classified: France ’44
Darko MIHOKOVIĆ
1. mart 2024.

Vaskrsli Team17 bio je poprilično vredan u protekloj deceniji, iznedrivši nekoliko odličnih naslova, mahom platformi i casual co-op zezalica. U poslednjih nekoliko godina, ekipa iz Engleske pokušava da proširi svoj portfolio uključivanjem nekih „ozbiljnijih” žanrova. Među rezultatima ovog eksperimentisanja našla se i potezna strategija Classified: France ’44.

Jednostavnost stealth režima graniči se sa komičnim i znatno srozava opšti utisak igrom

U jeku Drugog svetskog rata, u Francuskoj, neposredno pred početak operacije Overlord. Pod okriljem noći, saveznici šalju diverzantsku trojku, politički korektno sastavljenu od Engleza, Amerikanca i Kanađanina francuskog porekla na evropsko tlo, kako bi pripremili teren za skori desant na Normandiju.

Strateška mapa pokriva teatar vašeg delovanja, tj. nekoliko provincija u severnoj i centralnoj Francuskoj, gde birate zadatke koji se protežu od monotone diverzantske svakodnevice: raznoraznih sabotaža, regrutacije novih članova ekipe, oslobađanja članova Pokreta otpora, pa do onih zanimljivih, poput krađe nacrta za tenk Tigar.

Kako Pokret otpora nije jedinstven, moraćete da balansirate između tri frakcije: ekstremista (čitaj - komunisti), golista, tj. nacionalista i kriminalaca. Svaka od frakcija donosi jedinstvenu opremu i bonuse.

Između misija, u bazi opremate vojnike boljim oružjem, dobijenim kao nagrada za uspešno izvršene zadatke, otključavate nove veštine stečenim iskustvom, te slušate njihove priče za dodatne bonuse u predstojećem angažmanu.

U misiju možete povesti četiri operativca, trudeći se da sastavite uravnoteženu družinu baziranu na različitim klasama, dok igra uvodi koncept umora, tj. redukcije akcionih poena, kako bi vas sprečila da non-stop igrate sa istom ekipom. Svaka radnja - kretanje, pucanje, upotreba skillova, troši akcione poene. Svaki napad, bilo da je u pitanju tiha egzekucija nožem ili rešetanje Bren puškomitraljezom ima određeni procenat uspeha, baziran na veštini vojnika, te udaljenosti i zaklonu protivnika. Misije se odigravaju na prilično skučenim mapama, načičkanim raznoraznim predmetima koji mogu poslužiti kao zaklon, potencirajući blisku borbu sa akcentom na sačmare, poluatomatske puške i granate.

Pored energije, vojnici imaju i skalu morala, koja opada svaki put kada kuršumi polete ka njima. Ukoliko se moral prepolovi, isto će se desiti i sa akcionim poenima u sledećem potezu, a ako padne na nulu, vojnik preskače naredni potez.

Većina misija počinje u stealth režimu, gde se možete šunjati po mapi i nečujno eliminisati nemačke patrole, naravno, ukoliko im ne ušetate u vidno polje. Problem je u tome što je stealth toliko pojednostavljen, da je naprosto smešan i drastično srozava konačnu ocenu igre. Tela ubijenih protivnika volšebno nestaju sa mape, dok se patrole nikada neće zapitati šta se desilo sa njihovim kolegom koji je do malopre stajao na uglu. Iako u fokusu ima ekipu diverzanata, igrati Classified u Rambo režimu je daleko prijatnije iskustvo. Sitnije zamerke upućujemo, za današnje standarde, prilično lošim 3D modelima vojnika, te nategnutoj glasovnoj glumi, gde Francuzi zvuče kao Mišel iz Pokreta otpora u seriji Allo Allo.

Simultano sa igrom, pojavio se i Season Pass koji obuhvata četiri DLC-a iz ove kalendarske godine (prvi, Guerrilla, već je objavljen), svaki sa po dva scenarija, te par unikatnih pušaka i komada odeće. Ne bi se moglo reći da je u pitanju čista kozmetika, ali definitivno nije nešto bez čega igranje Classifieda ne bi imalo smisla.

Za veterane poteznih strategija Classified: France ’44 će biti samo još jedna recka i neće mnogo propustiti ako je ne udare. Za guštere, XCOM serijal je daleko bolje početničko štivo, a ako baš ne možete bez WWII tematike, skoro dve decenije stari Silent Storm je i dalje pun pogodak.

Potrebno: Core i5-6600 / Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7850

Poželjno: Core i5-10600K / Ryzen 5 3600XT, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon R9 290X

Ova igra je: turn-based strategija u WWII okruženju

Platforma: Windows, Xbox Series X/S, PlayStation 5

Veličina: 24 GB

Studio: Absolutely Games

Izdavač: Team17

Adresa: i.sk.rs/359777

PEGI: 16

68


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama