Softver
Vesti
Ukoliko vam se ne dopada ugrađeni jezički model Copilot, možete da odaberete veštačkog prijatelja po vašoj želji
Lokalni ortak
Ivan JAKIĆ
4. april 2024.

Opera želi da korisnicima postane najbolji „prijatelj”, pokušavajući da nam ponudi nešto, do sada, neviđeno — slobodu pri izboru AI modela sa kojim ćemo da vršimo lokalnu interakciju. Kompanija Opera Limited je ovim pristupom usmerila „reflektore” namenjene pregledačima Edge i Chrome prema sebi, jer su svi AI modeli u sastavu same aplikacije.

Opera One internet pregledač sadrži 150 lokalnih jezičkih modela, postavljajući nova pravila „igre” za korisnike usluga veštačke inteligencije. Lokalnim pokretanjem AI modela se smanjuje ponavljajuća potreba slanja upita na udaljene severe, što poboljšava segment privatnosti.



Pronalaženje sfere tehnologije koju veštačka inteligencija nije „kontaktirala” je veoma zahtevno. Očigledne mogućnosti velikih jezičkih modela su nam postale svakodnevnica, te je korišćenje njihovih umeća za generisanje slika ili muzike sasvim normalna stvar. Nadmetanje kako malih, tako i velikih kompanija u osvajanju pažnje korisnika svedeno je na vidnu, vizuelnu ponudu koja na dnevnom nivou, kao cirkusant, pokazuje nove trikove. Dešavanja „iza scene” podrazumevaju naporan rad kompanija, u cilju postajanja dominantne figure na tržištu veštačke inteligencije. Scena veb–pregledača preuređivana je na većini „štandova”, pa je u tom maniru Microsoft preimenovao proizvod u Microsoft Edge: AI Browser, dok je Google dodao AI-generisane teme u Chrome. Opera je odlučila da preuzme primat dodavanjem lokalnih jezičkih modela direktno u svoj pregledač.



Prethodno najavljena na Opera blogu, mogućnost Opera One pregledača je unapređena za lokalne modele. Interakcijom sa jezičkim modelima poput ChatGPT, računar je u konstantnoj komunikaciji sa udaljenim serverima, koji obrađuju naše upite. Opterećenje samog sistema je zanemarljivo, ali segment privatnosti, koji „ispašta”, svakako ne bi trebalo ignorisati. Dostupnost AI procesorskih čipova će promeniti i zakrpiti ove bezbednoste propuste, jer je njihova kupovina prvi korak u sticanju opreme koja će da pokreće jezičke modele na ličnom računaru, lokalno.



Nova nadogradnja za Opera One donosi 150 modela, koji potiču iz pedesetak porodica, sa kojima možete ekperimentisati na računaru. Među dostupnim porodicama su najpoznatije Llama kompanije Meta, Vicuna, Gemma (Google) i Mixtral (Mistral AI). 



Kako biste doživeli nove horizonte, nadogradnju za Opera One možete da preuzmete putem developer streama. Nakon preuzimanja, prateći obaveštenja ćete dobiti sva potrebna uputstva za postavljanje i pokretanje sopstvenog jezičkog modela lokalno. Pomeranjem granice ugradnjom lokalnih modela u pregledač, Opera je izazvala konkurente, pa će biti interesantno pratiti dalji razvoj pregledača poput Chrome, Firefox, Edge i njihove reakcije, ako ih uopšte bude.

AI
Opera
Opera One
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama