Igre
Vesti
Nova verzija Catan društvene igre donosi nam prenaseljenost, zagađenje, fosilna goriva i zelenu energiju
Ozelenjavanje
Ivan JAKIĆ
3. april 2024.

U igri Catan, igrač je zadužen da krene od „nule” i izgradi svaki segment igre u superlativu — najviše gradova, najveću vojsku, najbolje trgovinske luke i puteve. Mnogo je korisnih stvari za dostizanje uspeha, a izazov je odrediti prioritet u tom izobilju opcija. Bez sukobljavanja i sa ograničenim resursima, najsnalažljiviji igrač može da zauzme najveću porciju tržišta.

Dostizanje previsokog nivoa zagađenja završava igru za sve učesnike



Prvo izdanje izašlo je 1995. godine kreatora Klaus Tubera (Teuber), a 24 godine kasnije njegov sin Bendžamin (Benjamin) se odlučio da izbaci novu verziju, koju je razvijao sa svojim pokojnim ocem. Iako nosi tradicionalne vrednosti sa klasičnim mehanikama originalne Catan igre (trgovina, žetva, izgradnja), izražene su savremene poteškoće, jer su Vikinzi već uveliko naselili imaginarno ostrvo.



Bendžamin je detaljno predstavio Catan: New Energies kroz stavke koje će činiti srž igre. Prvo će biti naglašena relevantnost izbora između jeftinijih fosilnih goriva i naravno skupljih, naučno zahtevnijih obnovljivih izvora energije. Igrači će morati da obrate pažnju na ograničavanje resursa, pogotovo kada gradovi počnu da prekomerno zagađuju vazduh, u suprotnom nema tolerancije za „trovače”, čime se igra i završava. Kontaminiranom vazduhu kontritaće „zeleni žetoni” koji nastaju obnovljivom izgradnjom, a isti će da pomognu u sprečavanju globalnog zagrevanja. Jedna istinska životna lekcija čeka nas na završetku igre, jer je igračima poručeno da budu svesni da „najzeleniji” igrač ne mora nužno da pobedi.



Možda poražavajuća, ali ta životna lekcija pruža i nadu svojim činjenično utemeljenim dokazima, jer kao jedan serijski proizvod, Catan: New Energies pokušava da osvesti ovu civilizaciju. Štampana i sklapana u Sjedinjenim Državama, igra ne sadrži plastiku i koristi materijale od recikliranog i održivog papira i drveta. Trenutno je dostupna za preorder po ceni od 70 dolara, a zvanično pojavljivanje na tržištu se očekuje narednog meseca.



Ukoliko ste propustili original igru i njene alternativne izvedbe, New Energies će predstavljati potpuno nov i izazovan uvod u Catan svet. Najnovija verzija je u potpunosti posvećena promenama, pa će pored novih taktičkih ideja, iskusni igrači morati da se privikavaju na nove ilustracije. 



Uz sve moderne i zelene izmene, možete da igrate kao pohlepni kapitalista starog kova, koji koristi jeftin ugalj za brz završetak igre i time „edukujete" prijatelje šaljivom lekcijom.

Catan
Catan: New Energies
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama