Softver
Vesti
Ubuntu 24.04 je dostupan za preuzimanje
Plemeniti numbat
Ivan JAKIĆ
25. april 2024.

Kompanija Canonical je danas objavila novu verziju operativnog sistema Ubuntu, sa oznakom 24.04 LTS Noble Nombat. Najpopularnija Linux distribucija sadrži ažurirani 6.8 kernel, GNOME 46 okruženje, Mesa 24.0 skup alatki i zvaničnu podršku za Raspberry Pi 5. 



Uz unapređen kernel i osveženo grafičko okruženje, ugrađena je i nova alatka za interaktivno (grafičko) firmware ažuriranje pod nazivom Firmware Updater, dodat je Netplan 1.0 za upravljanje mrežom na savremen način, ulepšan prikaz teksta modifikovanim Ubuntu slovima, implementirana je podrška za deb822 i na kraju, ne zaboravljajući igrače, povećan vm.max_map_count za bolje iskustvo. Potpuni prelazak na Snap pakete je ponovo potvrđen aplikacijom Mozilla Thunderbird.



Proces instalacije je ažuriran grafičkom alatkom zasnovanom na Flutter platformi, što je poznat i podrazumevan način za instalaciju prethodnog Ubuntu izdanja (23.10). Brže i bolje upravljanje paketima kroz Ubuntu App Center se, takođe, bazira na istom skupu razvojnih alatki (Flutter). U prodavnici je implementirana prioritizacija apt paketa koji stižu iz proposed repozitorijuma, kako bi se sprečile oštećene istalacije nestabilnim ažuriranjima iz istog repozitorijuma. 



Ubuntu 24.04 je doneo unapred podešenu podršku za Raspberry Pi 5, „osiguranje” za 2038. godinu tridesetdvobitnim ARM arhitekturama i automatsku registraciju ADSys Active Directory sertifikata. Biometrija na novi uređajima će raditi očekivano glatko, a Power Profiles Manager je unapređen da podržava nove hardverske funkcije, posebno one koje pripadaju AMD sistemima. Automatska regulacija i optimizacija laptop računara će biti aktivna kada se uređaj bude oslanjao samo na energiju iz baterije.



Novo izdanje implementira i nova, sigurnija, bezbednosna pravila, posebno štiteći jezgro sistema — kernel. Ubuntu dolazi sa podrazumevanim AppArmor profilom koji blokira izvršavanje programa bez privilegije u „osetljivim” delovima operativnog sistema. Naravno da je uključena, ali i dodatno napomenuta, bezbednosna zakrpa protiv nedavnih XZ backdoor napada. 



Systemd je ostao kao podrazumevani init sistem, a trenutno je na verziji 255.4. Alatke za „ciljanu publiku” su ažurirane na svoje poslednje verzije i podverzije, a osnovnu grupu čine Java 21, Python 3.12, PHP 8.3, Ruby 3.2, Rust 1.75 i Go 1.22, a debitant .NET nosi oznaku 8. 



Ostali Ubunutu „ukusi” su začinjeni novim verzijama grafičkih okruženja, a možda najzanimljiviji, Kubuntu, je ostao na KDE Plasma verziji 5. Noble Numbat je dostupan za preuzimanje putem zvaničnog sajta. Korisnicima „prelazne” verzije 23.10 Manic Minotaur će uskoro biti ponuđena automatska nadogradnja, dok će tradicionalnijim 22.04, ova ponuda stići tek u avgustu uz prvo point izdanje (24.04.1). Standardni životni ciklus distribucije, kao i svih do sada je pet godina, do juna 2029. godine, a Ubuntu Pro pretplatom može da postane duplo duži. 

Ubuntu
Canonical
Linux
Noble Numbat
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama