TEST PLAY
The Thaumaturge
Marko VASILJEVIĆ
1. mart 2024.

Nema baš mnogo naslova smeštenih na sam početak 20. veka, a da se, pritom, ne bave klasičnim ratnim pričama. Još ređe su one koje se u tom periodu dešavaju u Poljskoj. U tom smislu, The Thaumaturge donosi svežinu i interesantan osvrt na prilike u Varšavi 1905. godine. Međutim, ovo nije (samo) istorijska drama opterećena geopolitičkim odnosima predratnih sila, već prvenstveno punokrvni RPG, prožet natprirodnim silama i misterijama ljudskog duha.

Zanimljiva priča uvlači u detektivsko- magični miks

U čizmama ste naslovnog Taumaturga, Viktora Šulskog. Iako je rođen u bogatoj kući, Viktora nije zanimao život ispunjen dobrim pićem, duvanom i ženama, već su ga privlačili onostrano i mistično. Igru počinjete izmučeni i željni isceljenja koje nalazite u seocetu u kome trenutno ordinira sam Raspućin. Takvih name-drop momenata ima mnogo tokom igre. Uz nešto sreće i isceliteljske moći ruskog mistika, uspevate da se ponovo povežete sa Upirom, demonom koji se hrani vašim ponosom i koga ste vezali za sebe da bi, zauzvrat, dobili natprirodne moći. Na samom početku, imaćete prilike da iščeprkate i Bukavca i budete među retkim Taumaturzima koji imaju više ovih zloduha pod svojom kontrolom, istovremeno. Ubrzo stiže i telegram da vam je otac, sa kojim niste bili u dobrim odnosima, preminuo i avantura može da počne.

Mehanički, vaše moći vam daju pojačanu percepciju koju koristite za pronalaženje tragova razbacanih po lokacijama koje posećujete. Čitanje i analiziranje svakojakih predmeta daće vam uvid u pojedinosti i karakteristike NPC likova sa kojima se susrećete, pa osim različitih opcija u dijalozima postoji mogućnost i da njima manipulišete, ukoliko ste otkrili njihove bitne tajne. To znači da ako ne raspolažete stanovitom informacijom, nećete imati opciju u dijalozima vezanu za nju. Srećom, desni klik miša i „spider-čula” ukazaće vam na lokacije bitnih tragova.

U nekim situacijama reči neće biti od pomoći, pa prelazite na klasični potezni borbeni sistem. Međutim, niste sami, već su tu i vaši demoni, pa ako lepo „čitate” poteze protivnika i vežete svoje napade sa napadima demona, izborićete se bez većih problema. Na raspolaganju su vam brži i sporiji napadi, a od brzine zavisi i redosled ko napada pre koga u toku borbe. Kalkulisanje sa vašim napadima i napadima koje naredite sanđamama predstavlja taktičku igranku koju ćete relativno lako savladati. Pošto Viktor (ili Wiktor, jer insistira da se koristi W) ima pohlepnu potrebu da sakupi što više demona i, pritom, unapredi svoje drvce talenata, igranjem ćete postepeno otključavati nove napade. Ukoliko vam čitav fight sistem nije privlačan, možete smanjiti težinu i neometano uživati u priči. Borbe izgledaju fantastično, dok ih ne ponovite previše puta, ali je lepo to što imate izbor da se njima ne opterećujete.

Priča je dovoljno zanimljiva da vas uvuče u ovaj detektivsko-magični miks. Igru je stvorio poljski studio, tako da ima aromu slovenske mitologije i estetike koja bi ostavila baš slatki ukus u ustima da su autori malo umanjili očiglednu gorčinu koju osećaju prema Rusima. Nije da se mešamo ili pravdamo bilo koga, ali taj „mrzimo Ruse, puj, puj, puj” momenat su odradili traljavo i površno.

Krajnja ocena bi svakako bila i veća da je zanimljivu postavku i svežinu koju donosi okruženje i premisa ispratio i tehnički deo. Igra nije ružna. Doduše, tome najviše doprinose, na momente, fenomenalno realizovane scene, bilo da ste unutra ili na ulicama Varšave. Ono gde škripi su sami likovi. Realizacija tu, nekako, nije na nivou svega ostalog. Animacija, facijalna ekspresija pa i sami modeli su ispod nivoa koji očekujemo u proteklih par godina. Zvuk, slično tome, varira od lepih muzičkih tema, koje na momente podsećaju na genijalnog Gustava Santaolalu (Last of Us), do glumaca koji ne mogu da se dogovore oko akcentovanja. Posebno loše su izvedeni ruski likovi, koji ne umeju da govore ni ruski. Verovatno nisu mogli da angažuju Bikovića. Srećom, ništa od ovoga nije toliko loše da vas odvrati od toga da se utopite u milje mračnih ulica koje vonjaju na alkohol, urin i znoj i još mračnije ljudske duše koje srećete u mimohodu.

Potrebno: Core i5-10400F / Ryzen 5 3600, 16 GB RAM, GeForce GTX 1070 / Radeon RX 580, DirectX 11, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i5-10400F / Ryzen 5 3600, 32 GB RAM, GeForce RTX 3060 Ti / Radeon 6700 XT, DirectX 12, Windows 11

Ova igra je: RPG avantura

Platforma: Windows, Xbox Series X/S, PlayStation 5

Veličina: 30 GB
(SSD preporučen)

Studio: Fool’s Theory

Izdavač: 11 bit studios

Adresa: thaumaturgethegame.com

PEGI: 18

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama