TEST JOY
Lorgar LRG-GMS357 Jetter i LRG-GMS579 Stricter
Prvi koraci
Danilo LUKINOVIĆ
1. mart 2024.

Lorgar nas je kao nova marka na tržištu već obradovao veoma dobrim proizvodima, koji izgledaju dovoljno atraktivno ali pristojno i nude, opet dovoljno kvaliteta i karakteristika po, za naše izmučeno tržište, prihvatljivoj ceni. Nakon mikrofona i slušalica, „šapa” su nam dopali i „glodari”.

Suprotno nepisanoj normi za evro-kineske „brendove”, ponuda miševa kompanije Lorgar svodi se na dva slova, to jest oznake - Jetter 357 i Stricter 579. Neizbežni Švajcarci poslužili su kao inspiracija, uz dovoljno (možda i previše u jednom slučaju) „ličnog” pečata da stoje za sebe, kao i, ponovo, prihvatljivu cenu.

Jetter 357 je jednostavniji i jeftiniji model, što ne znači da je posledica kompromisa i štednje, već je „trimovan” za korisnike kojima ne treba hrpa opcija i tastera koje neće koristiti. Kvalitet izrade i uklapanje delova su iznad proseka. Površine su mat, sa sitnom teksturom, i upijaju minimum otisaka prstiju. Kabl je tanak, ne uvija se i nema tendenciju zadržavanja oblika. Dužina od skoro dva metra je standard. Oblik je klasičan, izdignut u sredini. Blago je ergonomski, doduše sa isturenim odmorištem za palac desne šake i bočnim tasterima iznad njega.

Osnovni tasteri su jasni i odzivni, sa predvidljivim hodom i zadovoljavajućim klikom. Poreklo mehanizma tastera nije nam poznato, ali proizvođač obećava radni vek od 30 miliona klikova za sve tastere. Kako su i bočni dobri, možda su upotrebljeni isti mikroprekidači, mada verujemo da je u pitanju greška u prevodu i da se „dugoprugaši” nalaze samo ispod osnovnih tastera. Skrol je nešto manji, sa gumenom površinom, jasnog koraka i hoda. Iza njega je „šaltalica” za promenu vrednosti rezolucije. Velike teflonske stope omogućavaju mišu da klizi po većini podloga. Neizbežni Pixart iskovao je „gaming grade” senzor. U pitanju je skromni ATG4090 (PMW3325). Maksimalna rezolucija je 8000 tačaka po inču. Brzina i ubrzanje su skromnih 100 inča u sekundi, odnosno 20G, ali akceleracija nije izražena i miš je sasvim upotrebljiv za igranje.

Stricter 579 je, sa druge strane „vrh” ponude koju, za sada, čine ova dva miša. Iako zvuči kao šala, proizvođač se potrudio da u ovaj model smesti sve što može da stane u relativno kompaktno kućište ergonomskog miša namenjenog isključivo desnorukim korisnicima, čiji je oblik očito inspirisao G502. Komentar za kvalitet izrade ostaje: sve je natprosečno obrađeno, uklopljeno i švrsto. Osnova ovog modela izrađena je do sjajne plastike, koja tu i tamo izbija kroz mat „limariju”. Miš predstavlja fuziju zaobljenih i izlomljenih linija i zapravo izgleda atraktivno, ali ne i napadno. Tipičan Lorgar.

Broj tastera kojima mogu da se podešavaju funkcije popeo se na devet (o njima malo kasnije), a tu je i ekrančić uz levu ivicu miša. Smatramo da su prekidači sa obećanim radnim vekom od 50 miliona klikova (opet) samo ispod osnovnih tastera. Ostavljaju veoma dobar utisak, sa jasnom i predvidljivom silom potrebnom za aktivaciju i zadovoljavajućim klikom. Sa donje strane miša nalaze se i dva klizna prekidača kojima se podešava sila potrebna za aktivaciju mikroprekidača ispod osnovnih tastera. Skrol točkić je nešto veći, dobio je svetleći prsten i drugačiju teksturu. Precizan je i jasnog i tihog hoda. Stricter 579 ima čak devet tastera. Iza skrola se nalaze ’+’ i ’-’, čija je osnovna funkcija promena vrednosti rezolucije. Sa leve strane miša ređaju se ekrančić, zatim „snajper” i ’Fn’ taster (jedan držanjem smanjuje rezoluciju na izabranu vrednost, a drugi poziva alternativne funkcije drugih tastera) postavljeni u ’Г’ a na njih se nastavljaju ’Forward’ i ’Back’. Problem sa ovim rasporedom ogleda se u tome da oblik „tera” ruku u palm položaj (šaka oslonjena na miš) i da palac prirodno naleže na prva dva tastera („snajperski” i „napred”), tako da podsvest, navikla na bočne tastere, registruje ova dva kao ’Forward’ i ’Back’. To što su gotovo identičnog oblika i veličine ne pomaže. Senzor je unapređen i u pitanju je PMW 3366. To je još jedna jeftinija varijanta sa prihvatljivim karakteristikama (brzina 150 inča u sekundi, ubrzanje 30G) i „hvale vrednom” maksimalnom rezolucijom od 12000 tačaka po inču.

Softver Lorgar WP Gamerware je sveobuhvatni softver za „aktivne” periferije i, u zavisnosti od mogućnosti uređaja, otvara mnoga vrata, to jest prozore. Oni su jasni i pregledni i Lorgar je uradio odličan posao za „novajliju” na ovom polju. Sve što pretpostavljate može da se podešava i na ovim modelima, uključujući promenu funkcije tastera, snimanje i podešavanje makroa, podešavanje osvetljenja sa i bez efekata, podešavanje odziva, vrednosti rezolucije, duplog klika i skrola. Stricter 579 ima i ekrančić, koji može da prikazuje trenutnu vrednost rezolucije, odziva, a omogućava i igrarije sa tekstom i sličicama (računajte na veličinu i rezoluciju od nekolicine piksela).

Lorgar je još jednom na tržište doneo zanimljive proizvode, zadovoljavajućeg kvaliteta i opcija, po prihvatljivoj ceni. Jetter 357 pakuje solidne opcije, kombinovane sa dobrim kvalitetom i pakuje ih u prepoznatljiv oblik sa, za „obične” igračke miševe, malom masom od 73 grama i cenom od oko 2600 dinara (zna da bude skuplje, pa uzmite tastaturu u ruke). Stricter 579 predstavlja želju proizvođača da kupcu ponudi što više, uključujući mnoštvo tastera i čak ekrančić. Kvalitet je za klasu od 5000 dinara odličan. Kako dalekoistočni proizvođači već uveliko nude modele sa ozbiljnim senzorima i prekidačima, po smešnim cenama, voleli bismo da nama dostupne marke reaguju sa sličnim. Verujemo da će Lorgar, šireći ponudu, doneti i ovakve darove. Za sada, za prve korake, veoma dobro.

Senzor: optički, maks. rezolucija 8000 tpi (Jetter) 12000 tpi (Stricter)

Broj tastera: 6 + scroll (Jetter), 9 + scroll (Stricter)

Ostalo: Lorgar WP Gamerware za promenu vrednosti rezolucije, podešavanje osvetljenja, promenu funkcija tastera, snimanje i podešavanje makroa, praćenje statistike, snimanje profila, postavljanje teksta ili slike na OLED displej (Stricter), kabl dužine 1,8 m, USB veza

Proizvođač: Lorgar
(lorgar.com)

Uvoznik: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama