Hardver
Test
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Miodrag KUZMANOVIĆ
11. decembar 2023.

Tržišta zapadnog Balkana nisu prioritet. Tog tužnog fakta svesni su svi uvoznici, pre svega oni koji rade sa potrošačkom elektronikom.Asus ROG Ally, koji je još letos došao na tržišta širom sveta, u „oficijelnom kapacitetu” tek sad je stigao na naše. Mogli ste, naravno, da ga pazarite i ranije, ukoliko niste alergični na švercere iz Mađarske, ali nije svako pobornik tog modaliteta kupovine.

Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...


Tema ovog prikaza je Asus ROG Ally Z1 Extreme, jača verzija ove ručne konzole, ona koja se prvobitno pojavila na sceni. U naše prodavnice istovremeno je došla i „obična” verzija uređaja, bez sufiksa Extreme, koja je malo jeftinija, ali mnogo sporija u odnosu na „ekstremnu”. Fizički su identične, a ni pakovanje se ne razlikuje, osim po sitnim slovima na deklaraciji, tako da povedite računa o tome ukoliko ste krenuli u šoping.


Asus ROG Ally Z1 Extreme je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka, koji radi na SteamOS-u i ima custom interfejs, prilagođen manipulaciji igrama u Steam biblioteci i kupovini novih naslova za nju. Ally je, praktično, Windows gejming laptop sa dva thumbsticka sa Xbox kontrolnom šemom i touchscreenom, baziran na Ryzen Z1 procesoru. To podrazumeva totalnu fleksibilnost, pogotovo u smislu instalacije softverskih klijenata alternativnih prodavnica, kao što su Epic Store, Ubisoft Connect, GOG Galaxy i Windows Marketplace. Ono što je na Steam Decku pravi pain in the a**, ovde je apsolutna rutina. No, o svemu tome malo kasnije.


U srcu modela Asus ROG Ally Z1 Extreme nalazi se AMD Ryzen Z1 Extreme APU, zasnovan na Zen 4 arhitekturi i skrojen u 4-nanometarskom procesu, dopunjen sa 16 gigabajta LPDDR5 RAM-a u dual channel režimu. Dolazi sa osam jezgara (16 logičkih), a za grafiku je zadužen AMD Radeon RDNA 3 GPU, sposoban za 8,6 teraflopsa, što je vrednost koja je tek za 20 odsto niža od Sony PlayStationa 5. Naravno, od velike Sonijeve konzole ROG Ally se razlikuje i po broju shader jedinica i po drugim parametrima, ali maksimalni teoretski TFLOPS je i dalje bitan komparativni parametar.


Uređaj dolazi sa IPS ekranom osetljivim na dodir dijagonale sedam inča, FHD (1080p) rezolucije. Presvučen je Gorilla staklom, sposoban za osvežavanje od 120 herca i osvetljenje od 500 nita. Dakle, odličan LCD u malom pakovanju, drastično bolji od onog u osnovnoj (prethodnoj) verziji Steam Decka, pre nego što je Valve prešao na OLED (kod dva najjača modela).


Što se tiče skladišnog prostora, on se svodi na PCI-E 4.0 NVMe M.2 SSD kapaciteta 512 GB, koji relativno lako može da se zameni prostranijim. Kapacitet možete da pojačate i mikro-SD karticom, ali to vam iz dva razloga ne bismo preporučili - prvi se tiče sporosti kartice u poređenju sa SSD-om, a drugi pregrevanja mikro-SD slota, koje je u pojedinim slučajevima dovoljno jako da „ubije” karticu.


Asus ROG Ally Z1 Extreme teži 608 grama i relativno je kompaktan. Kako autor ovog teksta već duže vreme koristi Steam Deck i Nintendo Switch, može odgovorno da tvrdi da je Ally, po gabaritima i ergonomiji, prava zlatna sredina između ova dva uređaja. U poređenju sa njim, Steam Deck je jednostavno prevelik, toliko da je dolepotpisani podsvesno izbegavao da ga nosi na bilo koji put, preferirajući Switch.


Pod punim opterećenjem, i Deck i Ally su relativno bučni, jer kuleri moraju da ohlade ta silna jezgra (Switch je bešuman, ali je neuporedivo slabiji). Vizuelne i konceptualne razlike između Allya i Decka svode se i na odsustvo touchpadova kod Asusovog uređaja, korisnih fanovima Civilizacije VI ili neke druge pipavo/precizne strategije ili upravljačke simulacije na handheld uređajima. Subjektivni osećaj u većini drugih naslova praktično je identičan - Ally ima nešto „mekše” thumbstickove i lakše ga je „hendlovati” u skučenom prostoru, nalik na autobusko/avionsko sedište, ali to je, u principu, to.


Dve najveće i najbitnije prednosti Asus ROG Ally Z1 Extreme u odnosu na Steam Deck (bez obzira na verziju) jesu Windows 11 i jačina čipseta. Da krenemo prvo od sirove snage, shall we? U osnovnim režimima rada, bez cinculiranja rezolucije, refresha i drugih elemenata potrošnje, Ally Z1 Extreme „šije” Deck u proseku za 15 do 30 odsto, a u pojedinim slučajevima i za veći procenat. Naravno, govorimo o „frejmaži” u igrama. Ta razlika je nekad dovoljna da igru, koja je na Decku delimično (do potpuno) neigriva, na Allyju učini savršeno glatkom. Starfield, primera radi, na Asus ROG Ally Z1 Extreme radi sasvim lepo u medium presetu kvaliteta u 1080p, čak i ako je konzola setovana na srednji režim potrošnje (performance mode). Asus je sposoban da tera čak i zloglasni Alan Wake II u 30 fps, igru koja bi „ubila” Steam Deck, kada bi kojim slučajem bila dostupna na Steamu (Alan Wake II je Epic Store ekskluziva u verziji za PC).


Tokom našeg ekstenzivnog testiranja, nismo naišli ni na jednu igru koja nam je napravila problem ili bila neigriva. Asus ROG Ally Z1 Extreme je sa lakoćom „žvakao” i sve moderne Call of Duty naslove, koji ne rade na Decku zbog anti-cheat zaštite koja zahteva Windows okruženje. Uspešno je „terao” i nekoliko poslednjih nastavaka Assassin’s Creeda, uključujući i najnoviji, Mirage. Cyberpunk 2077 je naprosto leteo, a ništa manje dobre performanse nisu imali ni Lies of P i The Talos Principle 2. Sve rečeno važi za performance režim rada, koji je balansiran između snage i potrošnje. Asus ROG Ally Z1 Extreme nudi i Silent i Turbo režime rada: prvi je namenjen uštedi baterije, dok drugi „daje gas do daske” i pruža najbolje performanse. U Turbo režimu rada, igre komotno možete da podignete za jedan stepen u podešavanjima - tamo gde ste u Performance režimu terali Medium ili Low, u Turbo režimu možete da „vozite” na High. Sve to, u proseku, i u zavisnosti od igre, naravno, jer ništa ovde nije egzaktno i univerzalno. Turbo režim će vam, nažalost, „posisati” bateriju dok kažete „baterijski napajani keks”, tako da ga ima smisla koristiti samo dok je Ally priključen na punjač ili eksternu bateriju. Ali, ne bilo koji punjač, nego onaj koji dolazi u paketu ili alternativu, sposobnu da isporučuje 65 vati. Isto važi i za power bank (eksternu USB bateriju), koja mora da bude „jaka kao konj” da isprati potrošnju ovog malog čudovišta kada krene da urla u Turbo režimu.


Prednost koja je možda značajnija i od snage je i lakoća igranja naslova koji nisu dostupni na Steamu. Epic Store, Ubisoft Connect i igre ekskluzivne za druge prodavnice/DRM sisteme instaliraju se bez ikakvih problema, jer Asus ROG Ally koristi Home verziju Windowsa 11. Većina tih stvari, doduše, može da se „nabudži” da radi na Steam Decku, ali nikada ne prestaju da budu „budž” koji zahteva mnogo zezanja sa neizvesnim rezultatom. ROG Ally se, praktično, ponaša kao bilo koji drugi Windows PC, na koji je moguće priključiti i miš i tastaturu, radi lakše navigacije.


Jedina prednost Decka u odnosu na Ally jeste interfejs. Valve je uložio ogroman trud da napravi jednostavan i elegantan GUI za Steam Deck, koji se savršeno skalira na malom ekranu i omogućava jasnu i intuitivnu manipulaciju sadržajem i kupovinu novih naslova. Umesto toga, Asus ROG Ally ima onaj (ne)slavni Armory Crate program, koji „fura” i na svojim igračkim Android telefonima i koji, praktično, nije ni do kolena Valveovom rešenju. Još jedan, naoko sitan plus Decka u odnosu na Ally jeste činjenica da uz Deck dobijate i torbicu za nošenje, koja je u slučaju najjačeg modela Decka pravi mali hard-case na koji i stokilaš može da sedne, bez opasnosti po uređaj. Uz ROG Ally se ne dobija bukvalno ništa, čak ni navlaka od tkanine za bezbednije nošenje u torbici u kojoj imate ključeve, bombone i druge trice i kučine. Ako želite da od Allya napravite mobilnu konzolu koju ćete nositi bez bojazni da ćete je izgrebati, moraćete dodatno da platite.


Asus ROG Ally Z1 Extreme nismo stigli da uporedimo sa handheld konzolom Lenovo Legion Go, ali, po svemu što smo videli na internetu, ona mu i nije prava konkurencija. Legion Go je glomazniji čak i od Steam Decka, što ga čini nepodesnim za putovanja, a ima i ekran rezolucije 1440p, što ga uz CPU/GPU konfiguraciju identičnu Z1 Extreme modelu čini problematičnim - ta rezolucija podrazumeva manje frejmova, što je vrlo loš kompromis u bilo kojoj varijanti.


Još jedna krupna prednost Asusove konzole u odnosu na konkurenciju jeste oficijelna dostupnost na domaćem tržištu. Steam Deck i Lenovo Legion Go možete da kupite samo preko oglasa, dok je Asus ROG Ally Z1 Extreme dostupan i u prodavnicama. Kod nas, nažalost, košta sto evra više nego u inostranstvu, čime se vraćamo na priču o malim i jadnim tržištima, koja su velikim kompanijama „poslednja rupa na svirali”. Asus nudi fantastičan proizvod po ceni koja bi u Srbiji trebalo da bude povoljnija da bi njegova nabavka u legalnim prodavnicama imala punog smisla.

GALERIJA

CPU: AMD Ryzen Z1 Extreme, 3,3 GHz (boost 5,1 GHz), Zen4 arhitektura, 4 nm proces, 8 jezgara/16 logičkih, keš 24 MB

GPU: AMD Radeon (AMD RDNA 3, 12 CU, maks.8,6 teraflops)

Radna i skladišna memorija: 16 GB RAM (LPDDR5, 6400MT/s dual channel), 512 GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

Displej: 7” IPS LCD (1920 × 1080 px, 16:9, 500 nits, 7 ms, 120 Hz, AMD FreeSync, Gorilla Glass, touch

I/O: 3,5 mm audio-konektor, ROG XG Mobile Interface i USB-C 3.1 (podrška za DisplayPort 1.4), UHS-II mikro-SD card slot (podržava SD, SDXC i SDHC)

Kontrolni sistem: ABXY tasteri, 2 × thumbstick, D-Pad, L+R trigger i bumper tasteri, 2 × programabilna grip tastera na poleđini, 4 × sistemski taster

Ostalo: Wi-Fi 6E (802.11ax) (triple band) 2×2, Bluetooth 5.2, stereo zvučnici sa podrškom za Dolby Atmos, mikrofon, senzor otiska prsta, Li-ion baterija 40 Wh

Operativni sistem: Windows 11 Home Edition

Dimenzije i masa: 280 × 111 × 21,2-32,4 mm, 608 g

Proizvođač: Asus (asus.com)

Kontakt: Asus Plus (asusplus.rs/rs/eshop#ROGALLY)

Asus
ROG Ally
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama