Telefoni
Test
Tecno Phantom V Flip 5G
Preklop upola cene
Gradimir JOKSIMOVIĆ
27. novembar 2023.


Phantom V Flip je lepo dizajniran, ima velik i kvalitetan ekran, odlične performanse i solidne kamere

Pre revolucije pametnih telefona, preklopni telefoni su bili oličenje mobilne tehnologije: kompaktni, elegantni i dizajnirani da pruže potrebnu privatnost. Pored toga, zatvaranje nakon obavljenog poziva predstavljalo je jedinstveno taktilno iskustvo, koje klasični pametni telefoni nisu mogli da pruže. Rastuće interesovanje tržišta za preklopnu formu može biti posledica trenutne opsednutosti TikTok generacije vintidž tehnologijama, ali činjenica je da se sklopivi telefoni polako, ali sigurno uspostavljaju kao zdrava alternativa klasičnim varijantama.


Kao ni mnogi drugi proizvođači, ni Tecno nije odoleo pritisku da se „savije”, pa je posle svog prvog sklopivog telefona (Phantom V Fold) predstavio i Phantom V Flip. Sličnost u nazivima sa Samsungovim sklopivim pandanima verovatno nije slučajna, kao što nije slučajnost ni činjenica da su Tecnovi modeli više nego dvostruko jeftiniji! Naravno, kompromisi su neminovni, ali u gotovo svim bitnim stavkama Phantom V Flip nudi dovoljno muzike za uložene pare.


Telefon je dostupan u ljubičastoj i crnoj boji, ima odmerene gabarite, tanak je i odlično leži u ruci. Tasteri za kontrolu jačine zvuka postavljeni su prilično visoko na desnoj strani, gde se nalazi i zaravnjen taster za uključivanje ekrana, a koji služi i kao skener otiska prsta. Na suprotnoj strani je fioka za SIM kartice, dok se na dnu nalaze jedan od ukupno dva zvučnika, mikrofon i USB C 2.0 port. Zadnjom stranom dominira okrugli ekran, oko koga su raspoređene dve kamere i LED blic; glavna kamera je pomalo nezgodno pozicionirana na dnu, što zahteva okretanje telefona prilikom snimanja portreta. Dve polovine kućišta se savršeno uklapaju i između njih nema zazora. Međutim, kada je telefon otvoren, ekran se ne ispravlja u potpunosti, tj. ugao koji zaklapaju polutke kućišta manji je od 180 stepeni. To jeste pomalo neobično, ali ne smeta. Središnji žleb je uobičajenih dimenzija, nije preširok, niti naročito upadljiv. Nažalost, ne postoji IP sertifikat o otpornosti na vodu i prašinu, a treba napomenuti i to da zglob između dve polovine ima malo „lufta” – to se može osetiti kada držite presavijeni uređaj u ruci i gurnete gornju polovinu sa jedne na drugu stranu ili kada je telefon delimično sklopljen, kada se ova „labavost” oseća na nivou šarke.


Glavni ekran ima čitavih 6,9 inča, ali je prilično izdužen (odnos stranica je 22:9) i pokriven je tankim staklom za dodatnu zaštitu. Osvetljenost je dovoljno dobra, a kvalitet slike odličan. Spoljni ekran, takođe, koristi AMOLED matricu i prilično je mali, dok zbog kružnog dizajna više liči na ekran pametnog sata. U funkcionalnom smislu, mali ekran nije najbolje iskorišćen, tako da se na njemu mogu naći samo osnovni vidžeti i opcije za brza podešavanja, kontrolu reprodukcije medija i obaveštenja. Mediatekov Dimensity 8050, predstavljen prvi put u maju ove godine, uspešno parira drugim modelima srednje klase. Nismo imali značajnih pritužbi na performanse, jer su pokretanje aplikacija i rad u multitaskingu prolazili bez problema. Ni sa zahtevnijim igrama nije bilo nikakvih teškoća.


Phantom V Flip opremljen je standardnim sistemom kamera koje obezbeđuju postojano visok kvalitet snimaka tokom dana, sa dovoljno detalja i zasićenim bojama koje su ponekad prenaglašene. Sa gubitkom ambijentalnog svetla, progresivno opada i kvalitet fotografija (noćni režim, uglavnom, lepo kompenzuje nedostatak osvetljenja). Postoji popriličan jaz u kvalitetu između glavne i ultraširoke kamere, gde potonja pravi više šuma, ima jači kontrast i zrnast prikaz čak i na dnevnim fotografijama. Kvalitet video snimka nije za poređenje sa premium telefonima, uglavnom zbog primetnog podrhtavanja u višim rezolucijama (stabilizacija lepo radi samo do 1080p/30fps).


Baterija od 4000 miliamper časova, u kombinaciji sa relativno štedljivim procesorom, obezbeđuje celodnevnu autonomiju, pa i nešto više od toga. Uz punjač snage 45 vati baterija će se napuniti za oko 45 minuta, dok bežično punjenje ovde nije opcija. Softverska osnova podrazumeva Android 13, presvučen Hi OS 13.5 interfejsom, koji podseća na MIUI okruženje iz Šjaomijevih modela. Nije prenatrpan nepotrebnim aplikacijama, ali nema ni naročito dobar izbor funkcija prilagođenih preklopnom dizajnu.


Tecno pametno kombinuje hardver srednje klase pametnih telefona sa preklopnom formom, pružajući alternativu svima koji žele sklopivi pametni telefon, po ceni koja je osetno niža od konkurentskih rešenja. Phantom V Flip je lepo dizajniran, ima velik i kvalitetan ekran, odlične performanse i solidne kamere. Nedostatak bežičnog punjenja i IP sertifikata, kao i neiskorišćeni softverski potencijali verovatno nisu stavke zbog kojih treba odustati od kupovine, pogotovo što era ovako jeftinih preklopnih telefona neće početi tako skoro.

GALERIJA

Operativni sistem: Android 13, HiOS 13.5

Dimenzije i masa: 171,7 × 74,1 × 7 mm (nepreklopljen), 88,8 × 74,1 × 15 mm (preklopljen)/194 g

Čipset i memorija: Mediatek MT6893 Dimensity 8050 (6 nm, octa core, 1×3,0 GHz Cortex A78 & 3×2,6 GHz Cortex A78 & 4×2,0 GHz Cortex A55), Mali G77 MC9, 8 GB RAM, 128/256 GB UFS 3.1

Displej: savitljivi 6,9” LTPO AMOLED (1080 × 2640, 413 ppi, 120 Hz, 1000 nita); spolja 1,23” AMOLED (466 × 466, 352 ppi, 800 nita)

Primarni sistem kamera: 64 MP (f/1,7, 25 mm wide, PDAF) + 13 MP (f/2,2, ultrawide), 4k@30 fps / 1080p@30/60 fps

Selfi kamera: 32 MP (f/2,5, 24 mm wide,), 1440p@30 fps / 1080p@30/60 fps

Ostalo: Bluetooth 5.1 A2DP/LE , Wi Fi a/b/g/n/ac/dual band, GSM/HSPA/LTE/5 G, GPS, NFC, stereo zvučnici, USB C 2.0, dual nano SIM, Li Po baterija 4000 mAh, brzo punjenje (45 W)

Performanse: AnTuTu Benchmark (v10): 744792; Geekbench 5: 1097 (Single Core), 3423 (Multi Core)

Proizvođač: Tecno (www.tecno-mobile.com)

Tecno
Phantom
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama