VREMENSKA MAŠINA
Kažeš Divljiks, a misliš na DivX
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2024.

Drugog marta, talibanska vlada u Avganistanu, i pored protesta međunarodne zajednice, diže u vazduh statue Bude iz Bamijana, proglasivši ih idolima. Četrnaestog marta, šiptarski teroristi podižu ustanak u Tetovu (Severna Makedonija), koji će trajati mesecima i odneti desetine civilnih i vojnih žrtava. Dvadeset trećeg marta, Roskosmos počinje sa deorbitovanjem stanice Mir, koja većim delom sagoreva u atmosferi i pojedinim delovima koji se ruše u Tihi okean. Dan kasnije, kompanija Apple predstavljaMac OS X.

U rubrici „Nove Tehnologije” i tekstu naslovljenom „MP3 za video” pišemo o DivX revoluciji koja je ozbiljno žarila i palila svetom. Decenijama pre streaming servisa, poput Netflixa, filmovi i serije u DivX formatu bili su spas za narod gladan pokretnih slika. Pišemo i o servisu Europe On Line (EON), glavnom metodu za nabavku Divixa i bukvalno svih drugih digitalnih sadržaja na razmeđu XX i XXI veka. Pre omasovljenja zemaljskog broadbanda u Srbiji, satelit je bio osnovni vid za nabavku wareza, koji je kasnije umnožavan u CD/DVD klubovima.

Igra meseca je fenomenalni Clive Barker’s Undying, verovatno najbolja strava i užas iz prvog lica koja je ikada izdata u igračkoj formi. Kada bi se našla neka dobra duša da remasteruje ovaj biser... Opisujemo i Oni (koji?), Heist, America: No Peace Beyond the Line, Age of Sail II, Riddle of the Spinx, SimCoaster, The Legend of the Prophet & the Assassin.

mart 2006.

Devetog marta, Nasina sonda Cassini-Huygens otkriva gejzir leda i prašine na saturnovom mesecu Enkeladu, što ukazuje na prisustvo vode ispod zaleđene površine. Dva dana kasnije, bivši predsednik Jugoslavije, Slobodan Milošević, umire u ćeliji zatvorskog kompleksa u Ševeningenu. Službeno objašnjenje je da je umro od srčanog udara. Imao je 64 godine. Dvadeset prvog marta, mikrobloging mrežni servis Twitter (sada X) oficijelno počinje sa radom.

„Nekada davno, kod nas je aktiviran prvi link od 64 Kbit/s. A sada...”. U tekstu „Decenija Interneta u Srbiji” rekapituliramo turbulentni i na momente apokaliptični proces uvođenja interneta na ove prostore. Tada smo internet pisali velikim slovom, impresionirani svetskim čudom koje danas shvatamo kao još jednu komunaliju. U rubrici „Test run” pišemo o CorelDRAW X3, trinaestoj verziji nekada popularnog programa za vektorsko crtanje. Donosimo i pregršt testova aktuelnog hardvera, koga ima previše čak i za puko telegrafsko nabrajanje.

Sa naslovne strane se smeška Dart Vejder (valjda se smeška ispod kacige), što znači da je igra meseca Star Wars: Empire at War. U broju se našlo mesta i za Jacked, Winter Challenge, Torino 2006, 1944: Battle of the Bulge, Tom Clancy’s Rainbow Six Lockdown, 25 to Life, Alliance: Future Combat i nekoliko drugih, istorijski nebitnih, sitnica.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama