INTERNET
.rs: eSanduče za firme • Cell Broadcast za uzbunjivanje • počinje registracija pripejda
Svakome po eSanduče
Dušan DINGARAC
1. mart 2024.

Kada država sprovodi digitalizaciju, postoji jedno zlatno pravilo: Sve usluge koje se uvedu u digitalnoj formi, kao zamena za postojeće, moraju da imaju zadržan i stari način opštenja sa administracijom (papir, šalter). Ako se uvodi nova digitalna usluga, koja do sada nije postojala, onda za nju ne postoji alternativni način komunikacije sa administracijom. Tek kada neku digitalizovanu uslugu prihvati najveći deo stanovništva, može se razmišljati o ukidanju alternativnog načina ostvarivanja usluge.

Novim Zakonom o elektronskim komunikacijama propisano je da pripejd korisnici mobilne telefonije moraju da se registruju...

No, kako je pravo na život svakog pojedinca neotuđivo, pa otuda imamo ovakvu politiku uvođenja digitalizacije, kada su u pitanju pravna lica, situacija je drugačija. Ako neko želi da privređuje osnivanjem preduzetničke radnje ili nekog drugog pravnog lica, onda mora da ispunjava mnoge zahteve države. U tom slučaju je digitalizacija usluga obaveza kada država to propiše. I to nije ništa novo.

Novo je da je sada na Portalu eUprave svako privredno društvo dobilo nalog i odgovarajuće eSanduče. Da budemo malo precizniji, nalog su dobila ona privredna društva koja imaju registrovanu adresu za prijem elektronske pošte u Registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre. Postojala je obaveza da se adresa elektronske pošte prijavi APR-u još pre nekoliko godina, ali i dalje postoje slučajevi društava bez tog podatka u APR-u.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave kreirala Jedinstveni elektronski sandučić na Portalu eUprava, radi elektronskog dostavljanja akata od strane organa javne vlasti (lična dostava i obaveštenja). Odredbom člana 21. Zakona o privrednim društvima, propisano je da je privredno društvo dužno da se registruje kao korisnik usluga elektronske uprave u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska uprava, kao i da se elektronski dokument privrednom društvu dostavlja u Jedinstveni elektronski sandučić na Portalu eUprava, osim ako je posebnim zakonom drugačije propisano.

Korisnici usluga elektronske uprave dobijaju obaveštenje o prispeću elektronskog dokumenta u eSanduče na adresu elektronske pošte privrednog društva i na adrese elektronske pošte zakonskih/ostalih zastupnika, nakon čega se dokument može preuzeti u bilo kom trenutku. U eSandučetu dostupna je i potvrda o dostavljanju, koja sadrži podatke o statusu dostave, čime se unapređuje pravna sigurnost i otklanjaju moguće sumnje u pravosnažnost odluka.

Posebna radna grupa za uspostavljanje sistema za prenos hitnih informacija građanima redovno se sastaje. Sada, po prvi put, imamo potvrdu koja tehnologija će biti odabrana. S obzirom na to da su dosadašnja iskustva pokazala da tradicionalni sistemi javnog uzbunjivanja nisu u mogućnosti da sami adekvatno odgovore potrebama građana i izazovima modernog vremena, zbog toga je Republika Srbija odlučila da unapredi postojeći sistem implementacijom takozvanog „Cell Broadcast” sistema, koji će omogućiti stanovništvu da blagovremeno preduzme odgovarajuće mere radi zaštite sopstvenih života, života svojih bližnjih i drugih članova zajednice.

To, praktično, znači da će biti korišćeni komunikacioni tornjevi mobilnih operatera sa opcijom slanja informacija svim korisnicima koji se nalaze u dometu, tj. povezani su sa određenim toranjem, tj. baznom stanicom. Uz podatke o tačnim lokacijama baznih stanica svih operatera, tehnički će biti moguće izdati upozorenje iz komandnog centra za željeni deo Srbije kome neka opasnost preti. Da li su bazne stanice operatera spremne za ovu uslugu? Prema informacijama kojima raspolažemo, mnoge stanice će morati da se nadograde. Da li će trošak snositi operateri ili država, ostaje nejasno, ali na kraju krajeva, to će platiti građani. No, setimo se prošlogodišnjih oluja, koliko su života odnele i povredile ljudi, a o materijalnoj šteti koja se delimično mogla preduprediti jednim ovakvim sistemom i da ne pričamo. Tako da, svaki dinar uložen u ovaj sistem će se višestruko vratiti.

Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji u cilju izrade softverskog rešenja eVaučer, koji će omogućiti da se celokupna šema dodele turističkih vaučera realizuje elektronskim putem.

E-vaučer će biti jedina adresa na koju će se podnositi prijave za dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje smeštaja u Srbiji, dostavljanje vaučera, kao i za postupak refundacije za ugostitelje. Kreiranje novog softverskog rešenja i njegovo testiranje će se sprovoditi tokom ove godine, a puštanje u rad sistema planirano je u 2025. godini. Ujedno, sporazum će omogućiti i unapređenje rada Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma eTurista, koji predstavlja jedinstvenu bazu svih smeštajnih kapaciteta u Srbiji.

Upravo preko sistema eTurista, do 15. aprila seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće, već evidentirani u ovom sistemu, moći će da konkurišu za sredstva za dogradnju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. Detaljnije informacije o Javnom pozivu dostupne su na sajtu nadležnog ministarstva (i.sk.rs/359782).

U okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture, selo Lomnica kod Despotovca dobilo je pristup brzom optičkom internetu. Povezano je istureno odeljenje osnovne škole, a 45 domaćinstava od 278 je već zatražilo priključak. Lomnica je 161. selo koje je dobilo brzi internet i na taj način je već pokriveno oko 25 hiljada domaćinstava, odnosno gotovo 70 hiljada stanovnika. U toku su radovi da se pokrije još 24 hiljade domaćinstava, odnosno 69 hiljada stanovnika.

Do kraja 2025. godine, svako mesto u Srbiji treba da bude priključeno na brzi internet, odnosno 99 odsto domaćinstava. Za finansiranje ovog projekta obezbeđeno je 152,7 miliona evra i to 118 miliona evra iz povoljnog kredita EBRD - Evropske banke za obnovu i razvoj i 34,7 miliona evra bespovratnih sredstava iz WBIF - West Balkans Investment Framework, tj. jednog od fondova Evropske unije.

Možda se sećate da smo pomenuli da je novim Zakonom o elektronskim komunikacijama propisano da pripejd korisnici mobilne telefonije moraju da se registruju. Sada je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija objavilo Pravilnik o tehničkim uslovima za registraciju krajnjih korisnika usluge sa plaćanjem unapred. Pravilnikom je uvedena registracija krajnjih korisnika usluge sa plaćanjem unapred (pripejd), u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koja će biti obavezna počev od 10. februara 2025. godine.

Počev od navedenog datuma, prilikom kupovine pripejd kartica za mobilnu telefoniju korisnici će morati da se registruju pre korišćenja nove kartice, što će moći da urade u poslovnicama ili preko interneta, otvaranjem naloga na potpuno bezbedan način.

Stupanjem pravilnika na snagu, svi neregistrovani pripejd korisnici moći će da se registruju u poslovnicama, dok će postepeno biti uvedena i onlajn registracija korišćenjem šeme elektronske identifikacije osnovnog nivoa pouzdanosti.

Nakon 10. februara 2025. godine, korisnici pripejd usluga koji se ne budu registrovali imaće samo omogućene usluge obavljanja poziva ka hitnim službama ili ka sistemu korisničke podrške operatera.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama