TEST DRIVE
Cudy WR3000
Malo minus, više plus
D. PETROVIĆ
1. mart 2024.

Sa pojavom Wi-Fi 7 standarda, za očekivati je bilo da se sve više pojavljuju Wi-Fi 6 uređaji i u nižim cenovnim segmentima. Pritom, ovi uređaji donose mnogo toga što je do skora bilo rezervisano samo za one sa dubljim džepom ili bar za neki srednje-viši cenovni segment. Kao i svaka nova tehnologija, dok je u zenitu, ima svoju cenu. Kasnije, pojavom novih, cena pada i postaje dostupnija. Cudy nas u poslednje vreme zasipa povoljnim uređajima koji prate novitete na tačno određenom odstojanju.

WR3000 je ruter spakovan u relativno malo, crno, plastično kućište, sa pristojnom završnom obradom. Dizajn se zasniva na dosta oštrih ivica, ali ujedno ne deluje kao nešto s’ kraja prošlog veka. Četvrtasto kućište sastoji se iz rešetkastih gornjih i donjih površina, radi boljeg odvoda toplote. Inače, ruter je malo teži od očekivanog, zato što kompletnu matičnu ploču prekriva masivan pasivni hladnjak. Nismo primetili nikakvo preveliko zagrevanje rutera dok je bio kod nas. Pod haubom znamo da se nalazi dvojezgarni ARM Cortex-A53 procesor sa radnim taktom od 1,3 gigaherca, uz 16 megabajta fleša i 256 megabajta RAM-a.

WR3000 po obodu nosi četiri omnidirekcione antene, koje mogu da se zakreću, ali ne i obaraju. Preko ovih antena ruter je sposoban da barata sa 2402/574 megabita u sekundi, shodno frekventnom opsegu. Ruter koji radi po IEEE 802.11ax standardu, podrazumevano, donosi određene funkcije, kao što su širina magistrale od 160 megaherca, zatim OFDMA, MU-MIMO, Beamforming i drugo. Mesh, kao zatvoreni sistem takođe je prisutan. Kada je bezbednost u pitanju, nailazimo veći broj bezbednosnih mehanizama zasnovanih na WPA, WPA2 i WPA3.

Prednji panel na ruteru sačinjava šest lampica koje indikuju status rutera, povezanost na internet, stanje dva frekventna opsega, LAN i slično. Lampice su vešto uklopljene uz samu ivicu i dok ne zasvetle, teško bi se dale primetiti. Zadnji panel donosi gigabitni WAN, te tri LAN priključka. Niz se nastavlja sa tasterima ’WPS’ i ’Reset’, te priključkom strujnog adaptera. Ethernet kabl i strujni adapter se dobijaju u kutiji.

Ruter smo postavili preko IP adrese, iz browsera. Već prvi korak je izbor režima rada, a može da se bira između rutera, pristupne tačke, ekstendera mreže i WISP-a. Tek, za tili čas, Cudy je spreman za rad. Korisnički Interfejs se nije promenio od vremena kada smo se poslednji put družili sa uređajima ovog proizvođača. I dalje je tu gornja traka koja dozvoljava odabir između System Status, Quick Setup, General Settings, Advanced Settings i Diagnostic Tools. Početna strana (System Status) donosi gomilu informacija, spakovanih u kontejnere. Odatle se može ići ka drugim oblastima rutera, recimo, ka povezanim klijentima. General Settings u levom bočnom meniju pruža podešavanja same mreže, režima rada po samim podržanim standardima, širine magistrale, kanala, pa, čak, imamo i opciju Capacitive Portal, uz odabir jednog od frekventnih opsega ili oba. Napredna podešavanja koncipirana su u formi mreže ikonica, izdeljenih u grupe Network, Security i System. Ovih ikonica ima preko trideset i nema smisla sve ih nabrajati.

Neverovatno, ali Cudy nema odgovarajuću aplikaciju uz svoje mrežne uređaje. To je popriličan minus, mada svakako ne i razlog da se Cudy zaobiđe na polici. Naprosto, pored svih funkcionalnih prednosti, pa čak i cene, aplikacija bi morala da bude tu. WR3000 donosi pristojan protok podataka, sa solidnim dometom. Tu su gigabitni priključci, Wi-Fi 6 pogodnosti, a ne možemo da kažemo da deluje jeftino na polici. Mrežni interfejs je dosta pristojno urađen, bez potrebe za lutanjem i bez besmislenih opcija. Ako vam nedostatak aplikacije nije toliki problem, možda biste mogli zastati na koji trenutak u prodavnici pred ovim modelom.

GALERIJA

Tip uređaja: Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) ruter

Osnovno: 2402 Mbit/s @ 5 GHz, 574 Mbit/s @ 2,4 GHz, 1 × gigabit WAN, 3 × gigabit LAN, WPS, Mesh

Proizvođač:
Cudy (cudytech.com)

Kontakt:
Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama