TEST DRIVE
Cudy AP1200 Outdoor
Pokrivanje placa
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2024.

Često dobijamo pristupne tačke namenjene pokrivanju većih prostora napolju, kao što su parkinzi, sportski objekti i slično. Ugrubo možemo da ih razlikujemo po dizajnu sa unutrašnjim ili spoljašnjim antenama. Ove potonje obično su uzanog dizajna, sa dve paralelne antene i lako se prepoznaju na stubu. Jedan od ovakvih uređaja nam je stigao iz firme Cudy.

AP1200 je pristupna tačka duguljastog oblika, u mat belom ABS plastičnom kućištu i predviđena je da se pričvrsti na stub ili zid. Stub je svakako bolje rešenje, jer zid zaklanja veći deo prostora koji bi uređaj eventualno pokrio. Za oba slučaja, proizvođač je dostavio potrebne šelne, šrafove i tiplove. Kućište ima IP66 vodootpornu zaštitu i može da se postavi napolju, s tim što poklopac kabla nema zaptivku, a i sam nije obezbeđen od neovlašćenog pristupa. Pride, AP1200 ima ugrađenu zaštitu od udara groma od četiri kilovolta. Dve antene se preko SMA priključaka povezuju sa uređajem sa njegove gornje strane. Antene mogu da se zakreću i obaraju u bilo kom pravcu (tri predodređena položaja). Cudy AP1200 barata mršavim brzinama, ako se tako može reći za 867/300 megabita u sekundi protoka, shodno frekventnom opsegu. Ovakav, bazični protok može, ali i ne mora biti problem, sve zavisi od projektovanog broja posetilaca/korisnika. Cudy preporučuje do 30, ali je maksimum koji uređaj može da opsluži 128 korisnika. Sa druge strane, što se tiče dometa, antene imaju pristojnu predajnu snagu, što nije zanemarljivo. Proizvođač navodi da na otvorenom prostoru pristupna tačka ima domet do čak 170 metara. Koristeći Mesh tehnologiju i više ovakvih uređaja, pokriveni prostor može da bude i višestruko veći.

Uređaj se napaja preko 100-megabitnog PoE LAN/WAN priključka. Ovo je još jedna loša odluka proizvođača i jasno je da ne možemo da računamo na sveukupne velike protoke. Svakako da niko od klijenata neće da skida 8K film ili najnoviju video-igru preko mobilnog uređaja, ali neće ni samo slati mejlove. Tamo gde bi ovakav jedan uređaj imao smisla jeste upotreba društvenih mreža, a svi znamo koliko njihove aplikacije mogu da „povuku” mobilnih podataka u kratkom roku. Elem, LAN/WAN priključak krije poklopac koji nije predviđen da se ikako osigura. Pored priključka, tu su tasteri ’WPS’ i ’Reset’. Svi znamo čemu ’WPS’ taster služi. Nismo sigurni da uređaj postavljen visoko na stubu ima smisla za WPS, sem eventualno ako će se sa ruterom povezati bežičnim putem, baš preko ovog tastera. Da dodamo da je Cudy uz ovaj uređaj spakovao odgovarajući LAN kabl, kao i PoE injektor sa ulivenim euro utikačem. I ova odluka može biti diskutabilna, jer bi adapter svakako morao biti sklonjen van atmosferskih uticaja, a obično to bude neka OG dozna, svakako ne običan šteker. Sa strana uređaja nalazi se niz lampica koje indikuju statuse WAN, LAN, WiFi i Power.

Cudy je posao poverio Mediatek čipsetu MT7628DA+MT7613B, koji na raspolaganju ima 64 megabajta DDR i osam megabajta fleš memorije. Hardver nije vrh ponude, ali nije ni egzotika. Mediatekove čipove nalazimo u mnogim mrežnim uređajima, što bezimenim, što koliko-toliko firmiranim. Kapacitet memorije nam je podigao jednu obrvu, jer govorimo o uređaju koji bi trebalo da se izbori sa preko sto klijenata. Naravno, nismo mogli da testiramo kako bi se pristupna tačka ponašala pod punim opterećenjem.

Aplikacija, šta to beše? Cudy ni ovde ne nudi prateću aplikaciju za mobilne uređaje. Korisničkom interfejsu pristupamo preko IP adrese, iz browsera, kao i do sada. AP1200 ima opcije da se postavi kao ruter, pristupna tačka, bežični ekstender mreže, ali i WISP. Biramo, naravno, pristupnu tačku. Za manje od deset sekundi, Cudy je bio spreman za rad. Moramo reći da je Cudy u samom vrhu što se tiče brzine postavljanja uređaja i na tome mu svaka čast. U poslednje vreme smo više puta pisali o njihovom korisničkom interfejsu i ovde nemamo šta da dodamo. Početna stranica je koncipirana u formi kontejnera (divova u HTML žargonu), odakle se lako ide na druge destinacije. Naravno, same opcije su usko vezane za hardver na kome rade, kao i za to šta smo odabrali kao režim rada uređaja. Recimo, Advanced Settings ovde sadrži samo 12 ikonica, što je tri puta manje nego kod njihovih rutera.

Ovo je jako zanimljiv uređaj i može da bude odlično rešenje, čak i za kućnu varijantu. Recimo, idilična drvena kućica u šumarku na planini sa određenim sadržajem oko nje i drvećem. U tom slučaju, AP1200 bi imao domet do nekih 30-ak metara i pokrivao bi vaše aktivnosti dok ste na otvorenom, pijete jutarnju kafu sedeći u ljuljaški razapetoj između dva stoletna bora, dok vam se pogled gubi na četinarom zatrpanoj susednoj planini. Ne, priznajemo, nismo mi ovo izmislili: Cudy to navodi kao jednu od mogućnosti primene ovog uređaja. Ako, pak, neko od vas ima ovakvu kućicu, a ne traži previše od svoje lokalne mreže napolju, neka baci oko na ovu pristupnu tačku. Nama ostaje samo da mu zavidimo. Na kućici, naravno.

GALERIJA

Tip uređaja: Wi-Fi 5 (IEEE 802.11ac) pristupna tačka

Osnovno: 300 Mbit/s @ 2,4 GHz, 867 Mbit/s @ 5 GHz, 100 Mbit/s LAN/WAN, PoE, WPS, Reset, Mesh

Proizvođač:
Cudy (cudytech.com)

Kontakt:
Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama