Igre
Top Test Play
10 NAJVEĆIH PROMAŠAJA u 2023. godini
Svet kompjutera
2. januar 2024.

Šta je gore, da je neka igra „baš-baš” loša, ili da je zapravo iznad proseka, ali od nje očekujemo toliko mnogo da se, nakon što je probamo, totalno razočaramo? Bez obzira šta je vaš lični izbor po ovom pitanju, tužna činjenica je da ni protekle godine u igračkoj industriji nije manjkalo naslova ni za prvu ni za drugu kategoriju. A kada se sve emocije i utisci slegnu, ovo je naša lista deset najvećih igračkih razočaranja u 2023. godini:




10. Overwatch 2 (ocena 76)

i.sk.rs/31615

Nakon godinu dana u early accessu,Overwatch 2 je „zvanično zaživeo” u oktobru 2023. godine. Činjenica da je taj prelazak doneo igri tek minimalne dodatke, ostao je u skladu sa celim konceptom Overwatcha 2, a to je da se prvenstveno radi o komercijalnom rebrandingu originalne igre, a ne o istinskom nastavku. Sve izmene u odnosu na poslednju verziju originala mogle su da budu samo još jedan content patch za Overwatch, nije bilo ni potrebe ni opravdanja da se ovo naziva „novom igrom”. Takođe, kada je ova „igra” najavljena pre skoro četiri godine, njen glavni adut bio je single-player segment čija je implementacija (režim Hero Mastery) daleko od onog obećavanog.



9. Crime Boss: Rockay City (ocena 46)

i.sk.rs/32652

Na papiru, Ingame Studios i 505 Games su u rukama imali skoro siguni hit: kopija Vice Cityja sa prepoznatljivom atmosferom osamdesetih godina prošlog veka i gomilom prepoznatljivih glumaca u ulogama junaka i negativaca igre. Nažalost, sprovođenje ove ideje u delo zvano Crime Boss: Rockay City ispostavilo se mnogo teže nego što izgleda, pa su igrači u ruke dobili užasno nedovršenu igru sa smešno malo sadržaja koji je, verovatno, trebalo da bude nadopunjen kroz dokupljivanje DLC-a. Čak i mesecima od pojavljivanja u prodavnicama, najbolja stvar kod Rockay Cityja je njegov promotivni artwork za „kutiju”.



8. Deliver us Mars (ocena 41)

i.sk.rs/32000

Pre pet godina, studio KeokeN Interactive je puzzle avanturom Deliver Us the Moon napravio prijatno iznenađenje na indie sceni. Ove godine se mnogo očekivalo od direktnog nastavka, Deliver us Mars, ali on je užasno podbacio i na našim stranama smo vam odmah preporučili da zaobiđete ovaj naslov. Priča je linearni kompozit gomile klišea, a praćenje njenog najzanimljivijeg segmenta zahteva čeprkanje po dnevnicima razbacanim kroz svet igre. Zagonetki, pak, nema dovoljno, a one što su prisutne deluju više kao posao, nego kao zanimljiv logički izazov.



7. The Settlers: New Allies (ocena 44)

i.sk.rs/32087

Franšiza Settlers predstavlja instituciju u svetu igara. Serijal iz studija Blue Byte, danas Ubisoft Düsseldorf, ima brojne fanove po celom svetu, pa tako i kod nas, a svi oni su sa nestrpljenjem iščekivali igru The Settlers: New Allies. Odlagana godinama, prvo zbog pandemije, a onda i zbog negativnih reakcija učesnika u beta testiranju tokom 2022. godine, New Allies pojavila se u februaru 2023, na opšte razočaranje svih zainteresovanih. Igra je, sa jedne strane, previše jednostavna za stare fanove željne kompleksnijeg gameplaya, a nema ni dovoljno aduta da privuče nove igrače zbog kojih je mehanika pojednostavljena. Sve to uz opšte odsustvo šmeka i šlifa koji su krasili najbolja poglavlja ovog serijala.



6. Redfall (ocena 52)

i.sk.rs/32266

Sredinom godine, Bethesda je promovisala Redfall kao dragulj Microsoftovog Game Pass paketa. Avaj, susret publike sa ovom igrom prošao je tragično, i to, naravno, zbog toga što studio Arkane nije okončao razvoj ovog naslova pre nego što je postavljen na Game Pass. Tako su igrači morali da se bore sa užasno bagovitom i još gore optimizovanom igrom koja na svojoj „matičnoj platformi” (Xbox) nije mogla da stabilno radi sa 30 frejmova u sekundi. Kada se na to sve doda loš gunplay (temelj svake pucačine), negativne reakcije na ovu igru postaju sasvim razumljive. Dubina razočaranja, pak, postaje jasna tek kad shvatite da su Arkaneovci ljudi odgovorni za Dishonored, Deatloop i Prey. Puštanje Redfalla pred igrače u ovom obliku predstavlja poseban stepen sramote.



5. Forspoken (ocena 61)

i.sk.rs/31904

Kalendarski prvi veliki podbačaj 2023. godine bio je Forspoken iz Luminous Productionsa. Sa jedne strane igru krase natprosečna grafika i solidan sistem borbe, ali je osedlana i Denuvo zaštitom koja ukopava performanse i najjačih računara. Ipak, najveći problem igre je njen scenario. Tačnije, amaterski i previše linearno koncipiran tok priče, kao i likovi i dijalozi čija glavna karakteristika je užasan krindž. Forspoken je trebalo da bude odskočna daska za novu visokobudžetnu franšizu Square Enixa. Umesto toga, dobili smo mlaku stvar koja će brzo pasti u zaborav.



4. Starfield (ocena 70)

i.sk.rs/32639

Već sada je sasvim jasno da Starfield nije, niti će ikada postati, novi Skyrim. Bethesda Softworks već duže vreme ima kreativnu blokadu najvišeg nivoa, koja kurs kompanije polako, ali neumitno, skreće ka vrtlogu koji je uništio Bioware. Starfield, realno, nije loš, ali nije ni nešto posebno dobar – u eri hitova koji vire iz svakog ćoška, ta visokobudžetna srednja žalost štrči kao old-school bogata debela žena u bundi od nerca, koja na fensi hepeningu gde su svi fit, fensi i pričaju o kolonizaciji Marsa insistira na razgovoru o politici.



3. Darkest Dungeon II (ocena 60)

i.sk.rs/32274

Dok je originalni Darkest Dungeon bio revolucionarni rezervoar radikalnih ideja, njegov nastavak je, avaj, pošao putem ACDSeea. U nedostatku suvislog plana da naprave nešto bolje od najboljeg, developeri su nervozno nabacali tonu gluposti i šuta preko osnovnog koncepta, kreiravši konstrukciju koja se drži kao babin zub i škripi na vetru. Darkest Dungeon II istinsko je razočaranje koje po ko zna koji put podvlači tezu da je neuporedivo teže ostati na vrhu nego popeti se na nj.


2. Flashback 2 (ocena 41)

i.sk.rs/32827

Ah taj zov deviza, jak kao sirena drumske krstarice, neodoljiv kao pesma morskih sirena. Kako drugačije objasniti zašto je Paul Cuisset, autor jedne od najznačajnijih igara iz Amigine ere, odlučio da pod stare dane baci kašikaru na svoje nasleđe? Flashback 2 je konceptualno šuplja, tehnički problematična i idejno siromašna igra, izbačena na tržište poput autističnog adolescenta koga je zli roditelj liferovao iz podruma i pustio da se sam snalazi u svetu koji je neprepoznatljivo drugačiji.



1. The Lord of the Rings: Gollum (ocena 47)

i.sk.rs/32263

Apsolutno najveći igrački promašaj godine je Daedalicov The Lord of the Rings: Gollum. Zašto? Zato što nijedna igra ove godine nije razočarala toliki broj vernih fanova neke franšize, kao što je to Gollum uradio ljubiteljima Tolkinovog fantasy epa. Umesto fantastične šunjalice sa jednim od najtragičnijih likova iz LotR lorea, dobili smo kobni spoj prevaziđenog gameplaya i užasno zastarele i ružne grafike. Bolno razočarani kolega Dinić zaključio je da ova igra, poput samog Goluma, predstavlja: „Malo, šugavo, neugledno stvorenje sa gramzivo velikim apetitom, tragično rascepljena po pitanju onoga što želi da postigne.”

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama