Igre
Top Test Play
10 NAJBOLJIH igara u 2023. godini
Svet kompjutera
1. januar 2024.

Upravo okončana 2023. godina nastavila je tradicijom svojih prethodnika, sa brojnim previranjima na globalnom planu. Ipak, oni od nas koji su tražili nešto mirnije utočište u igračkom svetu, imali su pozamašan izbor zanimljivih i kvalitetnih ostvarenja. Pre nego što se okrenemo ka naslovima koji nas zanimaju u 2024. godini, ili nešto kasnije, osvrnućemo se na godinu za nama sa listom najboljih igara koje su obeležile proteklu sezonu.


Dok je ovaj spisak, tradicionalno ograničen na deset najboljih naslova, ova godina bila je toliko dobra da je mnogo veći broj igara zaslužio da se nađe na listi. Među nerangiranim, a vrlo dobrim naslovima koji su obeležili 2023. godinu su se, tako, našle i sledeće igre: Street Fighter 6, Resident Evil 4, Armored Core VI: Fires of Rubicon, Warhammer 40,000: Boltgun, Hi-Fi RUSH, Hogwarts Legacy, Super Mario Bros. Wonder, Diablo IV, Cocoon i Amnesia: The Bunker. A sada, prelazimo na naših Top 10.




10. Age of Wonders 4 (ocena 90)

i.sk.rs/32265 

Pored prelepog gameplaya koji ispunjava srca svih ljubitelja fantasy poteznih strategija, deo oduševljenja igrom Age of Wonders 4 bio je posledica činjenice da su studio Triumph i izdavač Paradox Interactive najavili ovaj nastavak u januaru, a da je na našim računarima bio nepuna četiri meseca kasnije. Višestruka pohvala!




9. Warhammer 40,000: Rogue Trader (ocena 91)

i.sk.rs/32903 

Warhammer 40,000: Rogue Trader iz studija Owlcat je i dalje aktuelno ostvarenje, jer se pojavilo u prodaji pre nepunih mesec dana, a toliko je kompleksno i opširno da će ljubitelji univerzuma Warhammer 40K i kvalitetnog cRPG-a u ovoj igri provesti minimum nekoliko narednih meseci. Ipak, bez obzira što je stigao na žurku pred sam kraj godine, Rogue Trader svakako zaslužuje da se bude u Top 10 2023. godine (i to mnogo više na listi, ako pitate ozbiljne fanove WH40K).




8. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (ocena 95)

i.sk.rs/32261 

Nastavak legendarne igre The Legend of Zelda: Breath of the Wild iz 2017. godine, Tears of the Kingdom, podigao je gotovo sve aspekte gameplaya na još viši nivo, a njen otvoreni svet, u kom igrač može da se izgubi sa neprestano prisutnim osmehom na licu, postao je još impresivniji. Uostalom, dovoljan je citat iz našeg opisa: „The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom uspeo je u gotovo nemogućem, a to je da bude dostojan naslednik jedne od najboljih igara svih vremena”.




7. Jagged Alliance 3 (ocena 84)

i.sk.rs/32434 

Skoro četvrt veka nakon legendarnog Jagged Alliancea 2, dobili smo zvanični nastavak čiji je razvoj započet još pradavne 2004. godine. Nakon višedecenijskih problema sa razvojem igre i selidbom prava, franšiza je došla do nemačkog THQ Nordica i bugarskog studija Haemimont Games. Na oduševljenje poklonika ovog serijala, Jagged Alliance 3 nije odstupio od proverene formule koja je proslavila njegove prehodnike. Jedini problem ove igre, uz koju su mnogi proveli većinu svog leta, bio je to što, ipak, nije toliko epohalna kao što je to bio JA2, davne 1999. godine.




6. Everspace 2 (ocena 87)

i.sk.rs/32171 

Najjednostavnije rečeno, Everspace 2 je svemirski Diablo izveden kako valja. Single-player naslov, sa solidnom pričom i ultrazaraznom mehanikom, stavlja vas u ulogu svemirskog pilota koji pokušava da preživi u okrutnoj galaksiji ispunjenoj frakcijama koje se bore za prevlast. Početni okršaji sa lokalnim piratima polako prerastaju u borbu za sudbinu čovečanstva, a sve vreme unapređujete svoj brod i njegove oružne sisteme. Sve to, ispraćeno je maksimalnom tehničkom ispoliranošću i optimizacijom, kao i potpunim odsustvom gluposti kao što su mikrotransakcije ili troma Denuvo zaštita. Milina.




5. Alan Wake II (ocena 90)

i.sk.rs/32816 

„Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenciozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gameplaya,” reči su Miodraga Kuzmanovića u recenziji igre Alan Wake II iz Remedy Entertainmenta. Ovaj survival/detektivski horor prepliće dve različite, a povezane narativne niti u celinu koja je apsolutno impresivna. Što dalje odmičete u igri i posvećujete joj više pažnje, sve veća je svest o trudu i pažnji uloženoj u stvaranje ovog naslova. Čak i da nista ljubitelj horora, moraćete da odate priznanje kvalitetu pripovedanja u igri Alan Wake II.




4. The Talos Principle 2 (ocena 90)

i.sk.rs/32818 

Kada naš Aleksandar Dinić za neku igru kaže: „Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći (a pride je i vrlo povoljna),” to znači da se radi o čistom kvalitetu. The Talos Principle 2 iz Croteama dugo je očekivani nastavak hita iz 2014. godine. Pažnja prilikom razvoja i visok stepen detalja primetni su na svakom koraku ove 3D avanture, a njene impresivne zagonetke zanimaće vas danima.




3. Dave The Diver (ocena 89)

i.sk.rs/32435 

Originalno, prelepo, zarazno – to su epiteti kojim se diči igra Dave the Diver, indie dragulj iz studija Mintrocket. Gameplay igre kombinuje akcionu avanturu (naslovni Dejv je podvodni ribolovac), upravljačku simulaciju (ulovljene ribe servirate turistima u lokalnom restoranu) i RPG (ispunjavate kvestove i razvijate Dejvove mogućnosti, arsenal, kao i sam restoran). 2D pixel-art grafika i Lo-Fi synthwave muzika stvaraju predivnu atmosferu. Da sve bude još impresivnije, ova igra, uz koju možete da provedete dane i nedelje, može da se nabavi za pukih 20 evra.




2. Sea of Stars (ocena 88)

i.sk.rs/32641 

Što se tiče prošlogodišnje berbe igara iz nezavisnih razvojnih timova, na internetu je uspostavljen konsenzus da je Sea of Stars iz studija Sabotage ubedljivo najbolje indie ostvarenje 2023. godine. Autori ove igre su oberučke prigrlili činjenicu da su klasici kao Chrono Trigger i Super Mario RPG direktna inspiracija za Sea of Stars, i svoje nove ideje utkali su u prepoznatljiv, vrhunski zarazan okvir sa istraživanjem prelepog sveta i poteznim, ali i dalje dinamičnim bitkama. Tako je stvoreno delo koje svoju ciljnu publiku pogađa tačno u srce i ostaje u njemu veoma dugo.




1. Baldur’s Gate 3 (ocena 98)

i.sk.rs/32541 

Očigledno i očekivano najbolja igra iz 2023. godine je, naravno, Larianov Baldur’s Gate 3. Zvanično najavljen 2019. godine na rahmetli E3 sajmu, BG3 je u oktobru 2020. godine ušao u Early Access u čijem okviru je skoro tri godine testiran, doterivan i proširivan. Kada se finalizovana igra pojavila u prodaji početkom avgusta prošle godine oduševljenje publike preplavilo je industriju igara, a njegov intenzitet je bio toliki da su brojni „konkurentski” developeri krenuli u akciju jadne online prozivke Lariana i BG3, navodeći kako nije realno očekivati takav stepen kvaliteta i tu količinu sadržaja od AAA igre. Zbog toga su, naravno, javno ismevani, jer igrači i te kako zaslužuju naslove kvalitetne i sadržajne kao što je BG3.

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama