TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 11: Tajne Microsoft Copilota
Tri načina za naprednije korišćenje
Vladimir PISODOROV
1. februar 2024.

Osim što može da vam pomogne u pisanju eseja i pribavljanju informacija najrazličitijeg oblika, Microsoft Copilot na raspolaganje stavlja sijaset dodatnih mogućnosti koje se retko ističu. Kao što smo rekli, on je već sada više od onog što je Cortana ikada bila, ali zahvaljujući programerima iz Redmonda, većina korisnika Windowsa toga nije svesna. Izdvojili smo tri primera koji će vas „ubediti” u tako nešto i, možda, naterati da promenite mišljenje o korisnosti Microsoft Copilota.

Osim tipkanjem po tastaturi, korespondenciju sa Copilotom možete da obavite i glasom

Pokretanje programa

Ovo, na prvu loptu, i nema toliko smisla, jer ukoliko prvo morate da posegnete za ikonicom Windows Copilota, a onda mu „izdate naredbu” da obavi pokretanje nekog programa, izgubili ste više vremena nego da ste koristili uobičajeni način. Ipak, ukoliko se već nalazite pod okriljem Copilota, stvari se menjaju i može da bude zgodno iskoristiti mogućnost pokretanja programa bez napuštanja upravljačkog okruženja. U tim situacijama dovoljno je upotrebiti komandu Open u čijem nastavku ćete upisati naziv programa. Na primer, ukoliko želite da pokrenete Total Commander potrebno je upisati Open Total Commander i pritisnuti taster ‘Enter’. Do Chromea stižete tako što upišete Open Chrome i pritisnete taster ‘Enter’ i tako dalje. Pre nego što obavi pokretanje željenog programa, Copilot će vam postaviti pitanje da li zaista želite da tako nešto obavi umesto vas, na šta je potrebno odgovoriti potvrdno klikom na taster Yes. Inače, Copilot će za svaki program koji pokušate da pokrenete na ovaj način, dati kratak opis i prikaz osnovnih mogućnosti, ali će vam preko tagova omogućiti i da saznate nešto više o njemu.

Stvar nije savršena, pa smo tokom testiranja naišli na neke nedoslednosti koje mogu da dovedu do zabuna. Recimo, kada smo od Copilota tražili da pokrene Word (upisali smo Open Word), on je, umesto toga, ponudio pokretanje WordPada. Pokušali smo da budemo precizniji, pa smo upisali komandu Open Microsoft Word, koja je rezultovala podacima o alatki iz paketa Office. Kada smo, nakon toga, ponovili prvi upit, Copilot nam je objasnio način na koji možemo da instaliramo Word pod Windowsom 11.

Upravljanje glasom

Osim tipkanjem po tastaturi, korespondenciju sa Copilotom možete da obavite i glasom. Upravo to je mogućnost koja se često previđa, a i te kako može da bude korisna, u mnogim situacijama i brža od uobičajenog načina. Izdavanje upita glasom nije aktivno po pokretanju Copilota, pa ćete svaki put kada budete želeli da učinite tako nešto prvo morati mišem da kliknete na ikonicu mikrofona koja se nalazi u gornjem desnom uglu dijaloga za upis sadržaja. Copilot se tada prebacuje u režim „slušanja” i odmah pošto prestanete da govorite baciće se na posao koji ste mu zadali. Sve dok koristite engleski jezik, stvari funkcionišu gotovo savršeno, dok problemi nastaju kada poželite da koristite srpski ili jezike iz govorno bliskog nam okruženja. Za razliku od upisivanja upita na maternjem nam jeziku, Copilot se, za sada, u ovoj situaciji ne snalazi i potpuno je neupotrebljiv. Dobra stvar je što „tarzanski” engleski „guta” kao Panta pitu. Stvar koja nam se nije dopala je to što, rekosmo, svaki put kada budete želeli da koristite glas morate da kliknete na ikonicu mikrofona, a to otežava i usporava posao.

Korespondencija
putem slika

Postoji i treći način putem kojeg možete da obavljate komunikaciju sa Copilotom, a kao što možete da zaključite iz međunaslova, on podrazumeva korišćenje slika. U dijalog za upis možete, metodom drag & drop, da prevučete bilo koju sliku, ali i da iskoristite taster Add an image, koji je smešten u donjem levom uglu radne forme. Ukoliko mišem kliknete na njega dobijate mogućnost da Copilotu dostavite link čiji sadržaj treba da „analizira” ili da iskoristite sistemsku metodu Browse, kako biste iz lokalnog skladišnog prostora „povukli” odgovarajuću datoteku. Upit treba da bude propraćen tekstualnim pojašnjenjem, odnosno pitanjem za AI rutinu na koje želite da dobijete odgovor.

Odmah do tastera Add an image nalazi se komplement Add a screenshot, koji omogućava da se do dijaloga za upit prosledi snimak ekrana izrađen na licu mesta. Kada mišem budete kliknuli na njega, na ekranu će se pojaviti „nišan” i dobićete mogućnost da označite bilo koji deo desktopa. Kada obavite označavanje, iznad selekcije pojaviće se paleta alatki koju možete da iskoristite za ucrtavanje geometrijskih elemenata, slobodoručno crtanje, upis teksta i tome slično. U oba slučaja „analize slika”, Copilot korisniku predstavlja tagove putem kojih može da nastavi „istraživanje”, bez potrebe za korišćenjem tastature.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama