PRST NA ČELO
Ti si budući konzervativac
Momir ĐEKIĆ
1. februar 2024.

Donedavno, pomisao da vaš telefon može biti instrumentalan u unapređenju vašeg zdravlja nije se mogla smatrati u potpunosti istinitom. Svakako, pristup internetu i mnogobrojnim člancima za samopomoć i samodijagnozu su „mačka u džaku”. Pitanje je koliko nam ove funkcionalnosti pomažu, a koliko upravljaju našim unutrašnjim slabostima i sve prisutnijoj hipohondriji savremenog života. Ipak, iz današnje perspektive postaje jasno da će u narednih pet godina telefoni postati ključan faktor u unapređenju zdravlja pojedinca.

U Google telefon poslednje generacije ugrađen je temperaturni senzor. Iako pri izlasku telefona on nije namenjen za proveru telesne temperature, jasno je da je samo pitanje sertifikacije i „finog podešavanja” softvera prepreka da ovaj telefon u potpunosti zameni beskontaktne merače temperature, danas prisutne u gotovo svakom domu, posebno sa malom decom. Iako ovaj uređaj deluje kao nepotrebna mogućnost telefona, zamenjujući uređaj koji košta 35 evropskih ili američkih novčanica, njegovi pravi potencijali, odnosno potencijali budućih uređaja su mnogo, mnogo veći.

Uzmimo sledeći scenario u obzir - koristeći telefon, izmerićete temperaturu u tačno određenim trenucima dana. Vaš pametni sat će nekoliko puta u toku dana izmeriti puls, ali i koncentraciju kiseonika u vašoj krvi. Ovi podaci će biti podeljeni, inicijalno, sa vašim lekarom, a on će moći da vam ažurira terapiju ili savetuje dolazak na pregled. U kasnijoj fazi, za veliku većinu situacija neće biti potrebno ni da se konsultuje lekar. Na vašem telefonu ćete moći da kupite zdravstveni paket (ili ga plaćate mesečnom rentom), a koji će vam davati odgovore i savete bez ljudske intervencije - upotrebom veštačke inteligencije.

Vaš telefon će, zahvaljujući mnogim senzorima kojima će biti pojačan, ali i napretkom tehnologija računarskog vida (kroz kameru), biti u stanju da meri hidrataciju vaše kože, izazove sa rastom kose, ali i probleme sa vašim držanjem. Ubrzo nakon snimka stanja, telefon će vam savetovati šta možete da uradite sami, ali i koje tačno institucije da posetite kako biste svoj problem rešili. Telefon će biti u stanju da vam zakaže termin kod najbliže institucije, bez trošenja vašeg vremena.

Znam da većina vas na pomisao ovakve budućnosti neće imati osmeh na licu. Ovakve mogućnosti nam deluju veoma invazivno, prilično futuristički i tehnokratski - čak i nama, ljudima koji volimo i pratimo tehnologiju, ma kuda da je krenula. Ipak, one će za pet ili deset godina postati minimum usluge koju će pružati prenosni uređaji. Na nama će biti da im se prilagodimo, ili, ipak - ne. Još uvek se sećam prelaska sa pisaće mašine na tastaturu personalnog računara mog ujaka advokata. Bila je to veoma bolna tranzicija, u sred još bolnije tranzicije čitavog društva devedesetih godina prošlog veka. Do poslednjeg dana, ujak je tastaturu računara tretirao na isti način kao tastaturu pisaće mašine - snažnim i odsečnim udarcima tastera. Moj otac, kao i većina šezdesetogodišnjaka, na telefonu kuca vrlo sporo, jakim udarcima, još uvek pamteći rezistivne ekrane sa kojima je proveo najveći deo svoje profesionalne i privatne karijere.

Za pet ili deset godina, mi ćemo biti ti koji će se konzervativno odnositi prema uređajima i funkcionalnostima prenosnih uređaja, a koje će mlađima od nas omogućavati bolji pristup zdravstvenoj nezi od 99 odsto ljudi koji su ikada živeli na planeti Zemlji. Sa druge strane, njima će to biti minimum, pa neće posebno ceniti to što imaju. U njihovim glavama, neće biti ničeg normalnijeg od toga da vam uređaji prate san, vitalne signale, poznaju stanje kože, kose, lica i držanja. Mi ćemo biti zabrinuti i pitaćemo se kuda vodi sve to.

Kako stvari stoje, mi, veliki ljubitelji tehnologije i njenog napretka, za samo deceniju - postaćemo kritičari njene upotrebe. Govorićemo kako smo u naše vreme imali mnogo više kontrole i da nam je tehnologija bila saveznik. Kao što se mnogi danas sa radošću sećaju Nokia 3310 telefona, kome je baterija trajala nedelju dana bez dopune, mi ćemo se sećati telefona koji su bili - samo telefoni. Kao što se zaboravlja da je 3310 zaista bio samo telefon, zaboravićemo da današnji pametni telefoni menjaju toliko uređaja da je to gotovo nepojmljivo. Većina ne koristi fotoaparate. Gotovo niko ne koristi GPS uređaje sa kartama. Čak su i skeneri postali stvar prošlosti, zahvaljujući pametnim telefonima.

Kao što smo ispratili sve te uređaje, ispratićemo i današnji pametni telefon, dočekavši novu igračku u kojoj će biti skrivene opcije koje nismo ni sanjali. Namesto da brže-bolje postanemo konzervativne babe, možda bismo mogli da novitetima damo šansu, kao što smo im sve ove godine uživanja u tehnološkom napretku davali. Mi smo gospodari naših očekivanja. Ako ih prilagodimo, nećemo biti baš toliko nesrećni, koliko su bile mnoge generacije koje smo posmatrali tokom decenija napretka.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama