Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
Igre
Vesti
Top Test Play
Top Test Play
10 najvećih promašaja u 2021. godini
Svet kompjutera
2. januar 2022.

Prvobitan naslov za ovu top listu sadržao je frazu „10 najgorih” ali to je prilično klizav teren. Prosečan igrač ne trabunja preterano o igrama koje mu se nisu svidele. Dođe, vidi, eventualno proba i produži dalje... Stoga, iako na spisku koji sledi svakako ima naslova koji zaslužuju taj epitet, na njemu su i oni od kojih smo iz ovog ili onog razloga više očekivali, te je preciznije reći da su nas razočarali nego zgrozili.




10 najboljih igara u 2021. godini
10 najboljih „ispod radara” igara u 2021. godini




10. Stronghold: Warlords (ocena: 70)


Novi Age of Empires izuzetak je koji potvrđuje pravilo da su najbolji dani RTS žanra davno prošli. Da li zbog nostalgije ili čega već, ponadali smo se da će novi izdanak vremešnog Strongholda pored moderne grafike doneti i neki novitet. Nažalost, to nije slučaj. Srednjovekovnu Evropu zamenila je jugoistočna Azija, uvedeni su lokalni warlordi i osim toga... tja. Zagriženiji poklonici žanra sigurno će, makar u multiplayeru, isčupati po koji sat razonode, pa nije isključeno da preterujemo u očekivanjima da neko izmisli toplu vodu.





9. Oddworld Soulstorm (ocena: 68)


Mundokanac se vratio! Dobro smo upamtili koliko nas je Ejb mučio krajem 90-tih. Sve smo mu, zbog karakterističnog šmeka kojim su odisala prva dva dela uredno oprostili i vratili se po novu turu. Ne lezi vraže, šarma, stila i harizme ni u najavi. Da li je i dalje solidna platforma koja radi pos’o? Jeste! Ali nije povratak franšize kome smo se nadali.





8. Total War: Rome Remastered (ocena: 62)


Ostaće upamćeno da su godine oko epidemije vrvele od remastera starijih naslova. Teško da će do kraja ovog trenda biti izdavača koji se neće setiti svoje omatorele publike, a naročito njenog novca. Sega je to pokušala sa remasterom Rome Total Wara, što nam se činilo suvišnim s obzirom na to da je Dvojka bolja u svakom smislu. Da situacija bude luđa, ona zauzima daleko manje prostora na skladištu od remasterizovanog originala. Stoga, ako nemate Rome II, sačekajte prvu sezonsku akciju na Steamu, a ovaj remaster nežno pustite da oteče niz reku vremena.





7. Demon Skin (ocena: 69)


Izazovna igra koja zadaje muke usled kompleksne mehanike je jedno, ali ako to čini neposlušnim komandama, onda je to nešto sasvim drugo. Demon Skin obećavao je i intrigantnom pričom o protagonisti koji se preobrazio u demona i njegovoj potrazi za lekom u raskošnom 2D svetu. Ništa od toga nije isporučio. Komande izluđuju, priča je samo izgovor za makljažu, a okruženje krajnje jednolično. Eventualni aduti, stoga su u drugom planu. Da nema tone drugih i daleko boljih naslova pa i da prođe, ovako...





6. Biomutant (ocena: 59)


Jedno od najvećih visokoprofilnih razočaranja u 2021. godini. Biomutant, igra koja je godinama odašiljala poruku da će biti nešto posebno, ispala je klasičan amaterski eksperiment, koji je satro milione u produkciji, a doneo flop na svim nivoima. Post-apokaliptični kung fu na oko ne deluje loše, ali čim se malo zagrebe po površini eto prazne infantilne priče, glupih dijaloga i očajne glasovne glume.


„Ne bih mogao da vam je preporučim čak ni na masivnom popustu, jer zaista ne vidim mnogo iskupljujućeg, a kamoli zabavnog kvaliteta koji bi mogla da vam pruži. Neke ptice nikad ne polete, neki mutanti nikad ne ostvare hromozomsku heteroploidiju. Život je surov.”





5. Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition (ocena: 50)


Neće biti da ovi iz Rockstara nisu imali prilike da vide kako bi njihova legendarna trilogija trebalo da izgleda 2021. godine. Armija zaluđenika (moddera)  odavno je u sopstvenoj režiji doterivala GTA Trojku i njena naredna dva poglavlja. Kako je onda studio odobrio tako odvratnu i bagovitu igru i još imao obraza da prilepi cenu od 60€ na nju? Jedino objašnjenje za  „vorkraftovanje” sopstvene publike bilo je da su je glavonje smatrale za lak plen. Uzvraćeno je propisnom merom. Ocenom 0,5 na metactiticu (do sada je skor skočio na čak 0,6) i masovnim zahtevima za refundaciju. Nadležni su u jednom trenutku igru čak i povukli iz prodaje.





4. Dungeons and Dragons: Dark Alliance (ocena: 48)


Drizzt Do’Urden jedan je od najpoznatijih heroja gargantuanske mitologije Dungeons & Dragonsa. Dotični elf i njegova družina bili su statisti ili epizodisti mnogih igara, sve dok ih developeri studija Tuque Games nisu pozicionirali u centar zbivanja kooperativnog RPG-a Dark Alliance. Ushićeni poklonici pohitaše ka ekranima, a tamo, loša verzija Warhammer: Vermintidea. Sve što je igra ponudila od mehanike već je viđeno ranije i to u daleko boljoj režiji. Od AI koji bi malo promešao karte i učinio je nepredvidivom ni traga ni glasa, položaj kamere je užasan, bagovi prilikom učitavanja tekstura... Ukratko: čabar.





3. Sable (ocena: 43)


Dugogodišnji hype koji je pratio Sable konačno se završio u septembru uz salve pohvala na stranim portalima. Kako i ne bi, kad je reč o veoma inovativnoj, progresivnoj i nenasilnoj igri o putu mlade žene kroz post-apokaliptične pustinjske predele, koja tokom svog hodočašća ne samo da suptilno, tiho i nenametljivo istražuje onaj okolni, već ujedno i onaj unutrašnji svet svog bića. Na pretenciozna baljezganja o samospoznaji bez ikakvog izazova smo 100% imuni, pa je Sable u nas proglašen za ono što i jeste – dosadno đubre od igre! Jedino što joj ide na ruku je vizuelni identitet, koji su dizajneri drpili od legendarnog ilustratora Mebijusa.





2. Battlefield 2042 (ocena: 44)


Nekoliko stavki valja štriklirati pre nego što svoju MMO pucačinu pustite u pogon. Za početak, potrebno je obuzdati pohlepu i pružiti razvojnom timu dovoljno vremena da je ispegla i adekvatno optimizuje. U suprotnom, kada raja nagrne na servere, može da se desi lag, što je, pogađate, popriličan problem. Zatim, ne bi bilo loše za nijansu suziti mapu po kojoj se igrači rokaju, jer niko ne želi da šeta tri dana da bi ga protivnik „skinuo” iz vozila. Kad smo već kod vozila, valja ih malo izbalansirati, kako bi pešadija koja je za njih izvisila, imala šansu. U protivnom, preostaje joj samo da se šteka sa snajperom, što je ultra dosadno. Ako je reč o novom delu postojećeg serijala sa dugom tradicijom, uspostavljene klase ne treba dirati, jer ima tona drugih igara u kojima svi mogu da rade sve. Ove sugestije deluju suvišno, zna EA šta radi...







1. eFootball (još uvek u Early Accessu)


Sredinom leta Konami je odlučio da jednom za svagda okonča vekovnu raspravu na temu da li je PES bolji od FIFE. U tu svrhu bio je spreman da povuče drastične poteze. Ne samo da se PES više neće zvati PES, već se prelazi na free-to-play sistem distibucije. Epilog je usledio par meseci kasnije, kada je eFootball razvalio protivnike na Steamovoj listi najgorih igara gde je zauzeo prvo mesto. Grozomorna grafika, bagovi i urnisana mehanika uistinu su zapušili usta konkurenciji. Uteha za razvojni tim, stigla je pre dve nedelje, kada je neki War of the Three Kingdoms preuzeo vrh tabele u neslavnoj ligi.


Svet kompjutera
eFootball
Sable
Battlefield
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama