TEST RUN
SysGauge Pro 10.4
Skup „ cajgera ”
Vladimir PISODOROV
1. mart 2024.

Ukoliko vas ne interesuje nadgledanje NAS-ova, dobijanje informacija o greškama putem mejla, generisanje izveštaja u Excel formatu, podrška za rad u višemonitorskom okruženju i rad iz Command Prompta, SysGauge možete da „svučete” i u besplatnoj verziji. U pitanju je alatka za sistemski monitoring, nadgledanje performansi, ako vam se tako više sviđa, čija je najveća prednost to što sve informacije prikazuje na jednom mestu.

Dodatni podaci o radu hardverskih komponenata mogu da se potraže pozivanjem specijalno osmišljenih modula

Očekivano, akcenat je na grafički upečatljivom prikazu, ali i uredno poređanim informacijama, koje se sa ekrana čitaju jednim pogledom. Pritom, raspored elemenata može da se menja, odabirom nekog od unapred izrađenih šablona za tu namenu. Najveći deo ekrana rezervisan je upravo za prikaz podataka: s leve strane nalazi se meni u kojem su poređane radne sekcije, dok je gore toolbar preko kog se obavlja pristup dodatnim funkcijama. Na primer, odavde može da se zaustavi i ponovo pokrene monitoring, da se pristupi listi generisanih grešaka, izrađenih izveštaja, ali i funkciji Delete, uz čiju pomoć obavljate uklanjanje komponenata koje služe za nadgledanje rada sistema.

Na komponente možete da gledate i kao na radne sekcije, jer se baš one smeštaju u meniju „prišivenom” za levu ivicu radne forme. SysGauge je visokokonfigurabilan, a to znači da su vam ruke odrešene kada je u pitanju odabir onog što će se nadgledati. Samo jedan od primera je da na listi imate monitor rada procesora, komplement za „nadgledanje” zauzeća radne memorije, modul koji obrađuje informacije o pokrenutim procesima, praćenje protoka podataka kroz mrežu, nadgledanje rada hard-diskova i tako dalje.

Po defaultu, prvi na listi kategorija je modul System Status. Nadgleda zauzeće procesora koje je predstavljeno ogromnim „živim” dijagramom, dok se zauzeće radne memorije i skladišnog prostora posmatra preko odvojenih, takođe krupnih „cajgera”. Dostupne su i dodatno „razbijene” informacije, na primer, o ukupnom broju pokrenutih procesa, brzini iščitavanja i upisivanja podataka na hard-diskove, baš kao i o brzini protoka informacija kroz mrežu. Prikaz podataka može da se podešava, pa, tako, nadgledanje zauzeća procesora, umesto kroz jednominutni presek, može da se predstavi kao dvominutni, petominutni ili desetominutni komplement. Ovo je samo jedan od primera o tome na koji način rad programa može da se prilagodi naročitim potrebama.

Dodatni podaci o radu hardverskih komponenata mogu da se potraže pozivanjem specijalno osmišljenih modula. Recimo, CPU Monitor posebno „boduje” zauzeće koje dolazi od kernela, a posebno ono od strane korisnika. Tu su i podaci o zauzeću svakog procesorskog jezgra ponaosob, frekvencija rada i tako dalje. Memory Monitor u prvi plan ističe „cajgere” o kapacitetu zauzete i slobodne memorije, ali računa vodi i o korišćenju keš memorije, te manipulaciji Page Fileom. O primerima možemo da pričamo do sutra, jednostavno, ima ih petnaestak, a među njima se nalaze i oni koje u programu ovakve namene ne očekujete. Među poslednjima na listi bili bi vam nadgledanje aktivnosti USB uređaja ili dobijanje informacija o statusu štampača.

Nadgledanje rada udaljenih mašina jedna je od specijalnosti SysGaugea, ali to je već stvar koja je namenjena nešto naprednijim korisnicima i profesionalcima. Pomenuta izrada izveštaja i slanje podataka o greškama na mejl još su dve stvari koje se nalaze u ovom „bunaru”, pa nije nikakvo čudo što su dostupne isključivo u komercijalnoj verziji. Inače, u celoj priči nedostaju nam dve stvari, od kojih za prvu smatramo da ne može kvalitetno i smisleno da se izvede. SysGauge ne vraća informacije korisniku preko systraya, što bi bilo jako zgodno, mada, isto tako, zaguljeno za izvođenje. Druga stvar je nepostojanje podrške za nadgledanje rada ventilatora, a to je, s moderne tačke gledišta, i te kako važna stavka.

Iako je prikaz informacija više nego upečatljiv i pregledan, mišljenja smo da SysGauge nije namenjen početnicima i prosečnim korisnicima. Autori su, očigledno, „pucali” na administratore i power usere, jer jedino oni će znati šta da urade sa ovolikom količinom podataka na jednom mestu.

Tip: nadgledanje performansi

Potrebno: Windows

Veličina: 6 MB (trial)

Cena: 75 dolara.
proba 30 dana

Adresa:
www.sysgauge.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama