TIPS & TRICKS
Google Chrome: Mogućnosti Side panela
Koristan dodatak ili šminka?
Vladimir PISODOROV
1. mart 2024.

Možda vam je prošlo „ispod radara”, ali i Googleov internet browser - Chrome, dobio je mogućnost korišćenja Side panela. Komandna ikonica koja ga pokreće nalazi se odmah iza adresne linije i kada budete kliknuli na nju levim tasterom miša, naizgled, ništa epohalno neće se dogoditi. Pri desnoj ivici radnog prozora otvoriće se, inicijalno prazan, panel u kom se nalazi polje za pretragu i tasteri za definisanje bookmarksa. Pomislićete da od spektakla nema ništa i odustati od daljeg korišćenja. Pre nego što to učinite, pročitajte ovaj tekst do kraja.

Customize Chrome dostupan je isključivo sa novog taba, ne i onog u kom se već prikazuje sadržaj neke stranice
Iza funkcije Reading mode krije se rutina koja tekst iz otvorenog taba „pretvara” u štivo ugodno za čitanje

Side panel možda ne razgaljuje srce zvucima fanfara i vatrometom, ali na sto stavlja nekoliko mogućnosti koje i te kako mogu da budu korisne. Videćete da je odavde moguće obaviti pola tuceta stvari, pa čak i podešavati Chrome, a baš je to mogućnost od koje ćemo poći. Pre nego što to uradimo, napomenućemo da se pristup funkcijama Side panela obavlja preko minijaturnog menija postavljenog u levom gornjem uglu radne forme, na improvizovanom toolbaru. Levim tasterom miša kliknite na ikonicu koja je usmerena nadole, kako bi se pojavio njegov sadržaj. Meni se nalazi iza tastera čiji naziv uvek prikazuje poslednje korišćenju funkciju. Treba napomenuti i to da je širina panela promenljiva stvar i da možete da ga „razvučete” do te mere da zauzme gotovo ceo ekran.

Podešavanje Chromea

Ovde su važne dve stvari i obe su podjednako bitne. Prvo, funkcija Customize Chrome nije zamišljena tako da zameni sekciju s podešavanjima, već, mahom, nudi opcije za vizuelno prilagođavanje upravljačkog okruženja. Drugo, Customize Chrome dostupan je isključivo sa novog taba, ne i iz onog u kom se već prikazuje sadržaj neke stranice. Zbog toga dolazimo u situaciju da stvar, koja bi trebalo da bude jednostavna, obavljamo na zaobilazni način. Svaki put kada budemo poželeli da načinimo izmene, moraćemo prvo da otvorimo novi tab, pa tek onda da iz menija Side panela odaberemo Customize Chrome.

Kakve je izmene odavde moguće načiniti? Osnovno je zamena tema: kliknite mišem na taster Change theme, sa spiska odaberite neku od ponuđenih kategorija, a onda i temu koja vam se, u tom trenutku, najviše dopada. Kao tema može da se koristi i slika koju dostavite do Chromea, dok korisnici u SAD imaju priliku da koriste veštačku inteligenciju koja će im izraditi temu po njihovim željama. Ukoliko teme previše „prljaju” prikaz, odmah ispod tastera Change theme nalazi se meni u kom su smešteni šabloni čijim odabirom se menjaju korišćene boje upravljačkog interfejsa. Ima ih 15 (preko color pickera možete da odaberete i one koje nisu na listi), a promene postaju vidljive automatski, čim kliknete na neki od šablona. Konačno, tu je i mogućnost definisanja načina prikaza ikonica u novom tabu. Ukoliko želite da ih vidite na ekranu, taster iza naziva funkcije Show shortcuts postavite u položaj On. Nakon toga imate dva izbora: možete da odaberete da se prikazuju ikonice koje ste vi tamo smestili (My shortcuts) ili one koje predstavljaju sajtove koje najčešće posećujete (Most visited sites).

Pretraga

Search je funkcija koja vam omogućava da obavljate pretragu interneta bez napuštanja taba u kom se nalazi sadržaj kojim baratate. U polje namenjeno za to, dovoljno je da upišete frazu koju želite da potražite i pritisnete taster ‘Enter’, kako bi se u Side panelu pojavila lista pogodaka. Nakon što kliknete ne neki od njih, sadržaj stranice pojaviće se u novom tabu.

Obratite pažnju i na to da je na kraju polja za pretragu „parkiran” taster Search by image, koji, logično, omogućava definisanje pretrage na osnovu slike koju odaberete sa lokalnog nosača podataka. Dodatno, odabirom funkcije Select any page area, pretragu možete da obavite na osnovu grafičkog sadržaja koji ste „ulovili” na samoj stranici.

Funkcija Search dostupna je isključivo ako se u tabu nalazi otvorena stranica. Po automatizmu, dobićete i izveštaj o stranici koju ste posetili, a ako kliknete na taster More about this page i prateće informacije u novom tabu. Inače, Search nije namenjen za pretragu sadržaja otvorenih stranica, pa ćete za tako nešto i dalje morati da koristite kombinaciju tastera ‘Ctrl-F’.

Režim za čitanje

Pretpostavljate, iza funkcije Reading mode krije se rutina koja tekst iz otvorenog taba „pretvara” u štivo ugodno za čitanje. Na ovaj način, iz teksta se izbacuju slike, reklame, prazan prostor i ostali sadržaj koji može da vas omete prilikom čitanja, ali ne i linkovi ka eksternim izvorima informacija. Za to vreme, originalni sadržaj u tabu ostaje netaknut, tako da možete da koristite najbolje stvari iz oba sveta. Ovde će od velikog značaja biti mogućnost da se širina Side panela podešava, jer ćete na taj način lako moći da stvari prilagodite sopstvenim potrebama.

To nije sve, pa ako kliknete na taster Color theme, bićete u prilici da odaberete boju papira na kojoj će se naći tekst. Podržane su bela, crna, plava i žuta. U levom gornjem uglu nalazi se i mini-meni koji se otvara klikom na strelicu koja pokazuje nadole, a koji krije listu dostupnih fontova. Možete da odaberete bilo koji od osam ponuđenih, pa čak i da podešavate veličinu slova kliktanjem na tastere Decrease/Increase font size, koji se nalaze odmah u produžetku. Razmak između redova bira se nakon klika na taster Line height i na raspolaganju su tri vrednosti (Standard, Loose i Very loose). Razmak može da se određuje i između slova, opet u tri koraka i, opet, koristeći opisne vrednosti: Standard, Wide i Very Wide. Podešavanja se nalaze iza klika mišem na taster Letter spacing.

Istorija surfovanja

Dok, nazovimo je tako, legacy sekcija History u Chromeu nudi prikaz svih veb-stranica koje je korisnik posetio, istoimeni komplement koji se nalazi inkoroporisan pod skutima Side panela nešto drugačije je sazdan. Kada u meniju Side panela kliknete na funkciju History, na ekranu će se pojaviti, naizgled, spisak posećenih stranica koji ne odudara previše od ustanovljenog standarda. Stranice su poređene po vremenu pristupa, a ukoliko kliknete na bilo koju, u aktivnom tabu, pojaviće se njihov sadržaj. „Caka” je u tome što se na spisku pojavljuju samo stranice do kojih ste došli koristeći Googleov servis za pretragu online sadržaja. Pritom, na raspolaganje će vam biti ponuđeni linkovi do pretraga koje ste definisali, zajedno sa pripadajućim pogocima, ali i stranice na čije linkove ste nakon toga kliknuli.

Za svaku od definisanih pretraga dostupni su dodatni tagovi koje koristite da proširite pretragu. Iteme možete da sakrijete od pogleda ako mišem kliknete na taster Hide item, koji se nalazi iza linka, dok se iza tri uspravno postavljene tačkice krije funkcija kojom stranice brišete iz istorije surfovanja - Remove from history. Na vrhu radne forme nalazi se Search polje, koje služi za definisanje pretrage sačuvanih linkova.

Lista za čitanje

Dok surfujete, nailazite na različit zanimljiv sadržaj, čijem čitanju nemate uvek vremena da se posvetite momentalno. U tim situacijama koristimo listu za čitanje, „džep” u koji stavljamo sve šarene papiriće i na taj način ih čuvamo. Reading list nalazi se na prvom mestu u meniju Side panela, a nakon što na funkciju kliknete prvi put, dočekaće vas radna forma u kojoj se nalazi samo jedan taster - Add current tab. Upotreba je, dakle, jednostavna i sve što želite da sačuvate pod skutima liste za čitanje na nju šaljete nakon klika mišem na pomenuti taster.

Da biste sačuvan sadržaj otvorili u aktivnom tabu, dovoljno je da kliknete na njegov link. Ipak, ovo nije sve što lista za čitanje nudi, pa ako iznad itema pritisnete desni taster na mišu, na ekranu će se pojaviti kontekstualni meni sa dodatnim funkcijama. Tako, sadržaj može da se otvori u novom tabu (Open in new tab), novom prozoru (Open in new window) ili prozoru u kom je garantovana korisnikova privatnost (Open in Incognito window). Ako odaberete funkciju Mark as read, članak šaljete na listu onih koje ste pročitali, odakle i dalje možete da ih otvarate na opisane načine, a tu je i Delete - funkcija kojom članak trajno uklanjate sa liste.

Ako kursor miša „parkirate” iznad članka, iza naziva pojaviće se tasteri preko kojih možete da ih označite kao (ne)pročitane, ali i da ih pošaljete u večna lovišta.

Omiljeni sajtovi

Iako nije u pitanju ništa novo, Side panel donosi i mogućnost definisanja liste omiljenih sajtova. Nakon što iz menija Side panela odaberete funkciju Bookmarks, link stranice iz aktivnog taba do liste prebacujete klikom na taster Add current tab. Međutim, on ne mora da završi na glavnoj listi, jer ako pre toga „overite” taster New folder, bićete u prilici da napravite direktorijum koji će služiti za smeštanje istorodnih linkova. Ukoliko, umesto toga, poželite da link dodate u Bookmarks bar, prvo kliknite na njega, pa tek onda na taster Add current tab. Sačuvane linkove možete da premeštate, listu možete da sortirate na više različitih načina, a tu je, naravno, i funkcija za odstranjivanje linkova. Na kraju, na raspolaganju je i polje Search, ukoliko bez pretrage ne možete da se snađete u moru sačuvanih linkova.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama