TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 11: Sedam trikova za Windows 11
Nova godina - novi „ fazoni ”
Vladimir PISODOROV
1. februar 2024.

Saveta kako pod Windowsom da uradite „ovo” ili „ono” ne da ima koliko hoćete, već mislimo da kad bi sami programeri pisali uputstvo, nikada mu ne bismo videli kraj. Dolaskom Jedanestke na tržište neke stvari su se promenile, neke se i dalje menjaju, a dobili smo i nove funkcije koje, naravno, podrazumevaju nov način korišćenja. U prethodnom periodu, prikupili smo nekolicinu friških „caka”, za koje ste možda i znali, ali mi smo poželeli da ih podelimo sa vama.

Dolaskom Jedanestke na tržište neke stvari su se promenile, neke se i dalje menjaju, a dobili smo i nove funkcije...

Kreiranje tekstualnih dokumenata

Sistemski kontekstualni meni segment je koji je pretrpeo prilične izmene. Svedenost u većini situacija predstavlja dobru stvar, ali ne i kada su vam oduzete neke od funkcija koje, možda, koristite svakodnevno. Na primer, ako kursor miša „parkirate” iznad funkcije New, primetićete da, po instalaciji updatea 23H2, više ne postoji mogućnost izrade tekstualnih dokumenata. Da biste vratili funkciju na njeno mesto najpre je potrebno da, uz pomoć kombinacije tastera ‘Win-I’, pozovete sistemsku sekciju s podešavanjima, a odmah potom da u meniju kliknete na kategoriju Apps. Iz desnog dela radne forme odaberite, tako što ćete levim tasterom miša kliknuti na nju, sekciju Installed apps i u polju za pretragu upišite Notepad. U listi pogodaka ispod uočite tri horizontalne tačkice iza naziva programa, kliknite na njih i iz improvizovanog kontekstualnog menija odaberite Advanced options. Odksrolujte sadržaj prozora sve dok ne budete ugledali sekciju Reset i levim tasterom miša kliknite na istoimeni taster. Biće zatraženo da potvrdite akciju klikom na taster Reset u dijalog prozoru, pa učinite tako, i nakon što Windows bude obavio posao, na desktopu ćete ponovo moći da kreirate tekstualne datoteke.

Navigacija kroz
instalirane programe

Sledeća stvar koja je doživela ogromne promene je meni Start, a naročito način na koji se „prolazi” kroz instalirani sadržaj. Spisak dostupnog softvera poziva se nakon što u meniju Start levim tasterom miša kliknete na komplement All apps u desnom gornjem uglu. Ono što ćete primetiti je to da su programi poređani, logično, abecednim redom, ali da je svako novo početno slovo posebno izdvojeno kako bi se sadržaj dodatno segmentirao. Da li ste nekad kliknuli mišem na bilo koje od početnih slova? Ukoliko to učinite, na ekranu će se pojaviti svojevrsni dialpad na kom se nalaze sva slova, a odabirom bilo kog od njih možete da automatski skočite na željenu sekciju. Na ovaj način, sadržaj se daleko brže lista, jer se, umesto skrolovanjem, sekcije preskaču jednim skokom. Odavde brzo možete da dođete i do najčešće korišćenog sadržaja. Ukoliko na neko slovo ne možete da kliknete, to znači da na sistemu ne postoji programska alatka čiji način počinje tim slovom.

„Zamrzavanje” Task Managera

Koliko puta vam se desilo da u Task Manageru tražite proces koji želite da odstrelite, ali zbog stalne promene zauzeća hardverskih resursa niste u mogućnost da ga „uhvatite”? Ukoliko pretragu obavite po nazivu procesa, problem nećete ni primetiti, ali ako je aktivno sortiranje po zauzeću procesora (ili, možda, potrošnji memorije), što je u ovakvim situacijama najčešći slučaj, nadrljali ste. Dobra stvar je to što rad Task Managera može da se „pauzira”, a to vam daje priliku da sa željenim procesom radite šta god vam je volja. Na tastaturi pritisnite taster ‘Ctrl’ i ne skidajte prst sa njega dokle god ne poželite da se obavi osvežavanje sadržaja. Task Manager će se bukvalno „zamrznuti” i na taj način vam omogućiti da prebirate po procesima kako vam je volja. Iteme možete da uklanjate sa liste, možete da obavite promenu načina sortiranja sadržaja i, što je najvažnije, terminisanje procesa koji vam prave probleme. Sve uz korišćenje kontekstualnog menija i ostalih pomagala.

(De)aktiviranje online pretrage

Sistemsko polje Search ima višestruku namenu: može da posluži za pretragu lokalno uskladištenog sadržaja, a može i da ponudi podatke vezane za online univerzum. Primetili ste da se na desnom delu polja nalazi ikonica, ali i da se njen izgled menja svakodnevno. Ukoliko kliknete na nju levim tasterom miša, forma za pretragu koja će se pojaviti na ekranu biće ispunjena online informacijama vezanim za sadržaj sugerisan ikonicom. To mogu da budu državni praznici, sportski događaji, zanimljivosti - bilo šta što je Microsoft odabrao za taj dan. Ono što je važno jeste to da ako sada upišete ključnu reč, pretraga će se obaviti online. Naravno, ovo je samo jedan od načina da se do rezultata stigne, pošto pri vrhu radne forme Search postoje tasteri koje koristite da biste se prebacivali između dostupnih oblasti pretrage: Apps, Documents, Web, Settings... S druge strane, ako levim tasterom miša kliknete na prazan deo polja Search, aktiviraćete lokalnu pretragu, koja će se obaviti daleko brže. Korisnici često promaše polje na koje treba da kliknu, pa umesto brzog dolaska do „pogodaka” upadaju u online vir. Pokazaćemo vam način kako da deaktivirate online pretragu...

U sistemskom polju Search upišite regedit i pritisnite taster ‘Enter’, kako biste pokrenuli Registry Editor. Obavite navigaciju do „adrese” ComputerHKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows, pritisnite desni taster miša iznad unosa Windows, kursor „parkirajte” iznad funkcije New, pa potom kliknite na funkciju Key. Kao naziv ključa upišite Explorer i pritisnite taster ‘Enter’. Sada, označite „ključ” Explorer, kliknite na njega desnim tasterom miša, kursor „parkirajte” iznad funkcije New, pa iz produžetka kontekstualnog menija odaberite DWORD (32-bit) Value. Kao naziv upišite DisableSearchBoxSuggestions i pritisnite taster ‘Enter’. Dvoklikom miša „uđite” u novoformiranu vrednost i u polju Value Data umesto 0 upišite 1. Kliknite na taster OK i zatvorite Registry Edtitor.

Kako bi promene postale aktivne, restartujte mašinu ili, jednostavno, ponovo pokrenite Windows Explorer. Najjednostavniji način da to uradite jeste da pokrenete Task Manager tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera ‘Ctrl-Alt-Del’ i iz menija odabrati Task Manager. Pronađite proces pod nazivom Windows Explorer, kliknite na njega i sa palete alatki u gornjem desnom uglu radne forme odaberite funkciju Restart task. Da je operacija uspela potvrdiće vam to što se na sistemskom polju za pretragu više ne nalazi pomenuta ikonica. Nažalost, na ovaj način izgubili ste još jednu mogućnost, a to je automatizovan pristup Bing Chatu. Prečica do njegovih resursa nalazila se u gornjem desnom uglu forme za pretragu - sada više nije tamo. Ukoliko poželite da stvari vratite u prvobitno stanje, samim tim i da omogućite Bing Chat, promenite vrednost polja Value Data za DisableSearchBoxSuggestions sa 1 na 0 i restartujte mašinu ili ponovo pokrenite Windows Explorer na opisani način.

Pokretanje programa sa tastature

Ovo je „caka” sa kojom se družimo još od vremena vladavine Windowsa 7, a odnosi se na mogućnost pokretanja programa putem prečica sa tastature. Možda nekim čudom ne znate za nju, možda ste je smetnuli s uma, a možda vas buni to što je u slučaju Windowsa 11 situacija, potencijalno, zakomplikovana. Naime, koristeći kombinaciju tastera ‘Win’ i brojeva sa tastature možete da obavite pokretanje programa pinovanih na taskbaru. Funkcija je omogućena po defaultu, pa prvi program sa liste pokrećete sa ‘Win-1’, drugi sa ‘Win-2’, treći sa ‘Win-3’ i tako dalje. Ukoliko vam se na taskbaru nalaze i vidžeti, polje Search, te komplementi Copilot (pokrećete ga sa ‘Win-C’) i Task View, to ne treba da vas buni. Programi se „broje” tek od onih kojima je moguće menjati položaj na taskbaru (nekadašnjem quicklaunchu). Zanimljivo je da će Windows automatski obaviti „restrukturiranje” prečica ukoliko dođe do promene njihovog položaja na taskbaru, tako da ni o tome ne morate da razmišljate.

Brisanje korisnikove aktivnost

Bezbednost je uvek u prvom planu, a kako biste se zaštitili, možete da pođete od uklanjanja tragova korišćenja mašine. Kao što znate, Windows beleži korisnikove aktivnosti u koje spada mnogo više od toga kojim datotekama i kada se pristupalo. Ovim podacima može da se pristupi „na izvol’te”, bez obzira na to da li je akcija pokušana iz lokala ili sa udaljene mašine. Hvatanje „stenografskih beleški”, na svu sreću, iz Jedanaestke se relativno lako zaustavlja, ako znate gde da potražite funkciju za to. Otvorite sistemsku sekciju sa podešavanjima, tako što ćete pritisnuti na kombinaciju tastera ‘Win-I’. Iz glavnog menija na levoj strani radne forme odaberite Privacy & security, pa na desnoj strani kliknite na Activity history. Klizač pored naziva funkcije Store my activity history on this device prebacite iz On (što je podrazumevana vrednost) u položaj Off. Pre nego što zatvorite sekciju s podešavanjima, obratite pažnju da je ponuđena i mogućnost brisanja do tada zabeleženih korisnikovih aktivnosti. Da biste to obavili, kliknite mišem na taster Clear history (i potvrdite izbor iz dijalog prozora koji će se prikazati) i dokazi će nestati kao da nikad nisu ni postojali.

Manipulacija USB stikovima

Ako ste sa čuđenjem gledali kako „vozači” Jedanaestke krvnički „čupaju” USB stikove iz portova, ne posetivši pre toga sekciju za bezbedno uklanjanje hardvera (Safe Remove Hardware and Eject Media), to je zato što ste propustili jednu veoma važnu informaciju. Microsoft je konačno omogućio bržu manipulaciju USB stikovima, ali ona dolazi uz twist. Naime, više se ne obavlja keširanje podataka kada su u pitanju „fleške”, što, teoretski, dovodi do nešto slabijih performansi, ali je veliko pitanje da li ćete to uopšte primetiti. Ipak, programeri su korisnicima ostavili mogućnost da šaltaju između dva radna režima, pa ćemo vam sada pokazati kako se to radi. Zanimljivo je da je ova funkcija dostupna i pod Windowsom 10, s tim da je tamo, u većini slučajeva, po defaultu, omogućeno keširanje podataka - dakle, bolje performanse. „Caka” je u tome da se prebacivanje na „brzi” sistem izmene „fleške” mora obaviti za svaki USB stik pojedinačno, te da ćete tek tada moći da ih uklanjate bez korišćenja koraka Safe Remove. Zašto je to trenutno ovako, nemamo informaciju, ali pretpostavljamo da će se već pojaviti neko rešenje ili će odgovorni iz Redmonda reagovati.

U svakom slučaju, iz sekcije This PC ili iz File Explorera obavite navigaciju do uređaja „prikačenih” za sistem. Desnim tasterom miša kliknite na USB stik za koji želite da promenite podešavanja i iz kontekstualnog menija odaberite funkciju Properties. Iz legacy radne forme koja će se pojaviti na ekranu odaberite radnu karticu Hardware, a onda sa spiska detektovanih drajvova odaberite USB stik tako što ćete na njega kliknuti levim tasterom miša. Nešto niže nalazi se polje Properties, na koje je potrebno kliknuti levim tasterom miša, nakon čega će se na ekranu pojaviti još jedna legacy radna forma (da, programeri su baš zakomplikovali dolazak do cilja). Ovog puta, mišem klikćemo na taster Change settings, nakon čega se pojavljuje odredišna radna forma u kojoj nas zanima radna kartica po nazivu Policies. Kliknite na nju levim tasterom miša. Pod Windowsom 11 označene je funkcija Quick removal, pa ako želite da se vratite na stari sistem korišćenja, koji preferira performanse, označite radio-taster ispred naziva funkcije Better performance. Kada to učinite, ispod će postati dostupna i funkcija Enable write caching on this device. Štriklirajte „kućicu” ispred njenog naziva i kliknite na taster OK, kako biste akciju priveli kraju.

• • •

Bez obzira na to da li ste pazili na času ili ste „hvatali zjale”, podsećanje na „cake” za korišćenje Windowsa pomoći će vam da efikasnije koristite resurse Microsoftovog operativnog sistema. Neke su toliko očigledne i neverovatno je da ih otkrivamo uz izražen lag, dok ima i onih za koje ni mnogi napredni korisnici nisu znali da postoje. Pokušajte da ih u realnom radu primenite što više, ne samo kako biste ubrzali rad i upotrebu učinili udobnijom, već kako biste i u društvu ispali baje.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama