TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 11: Provera stanja diskova
Put do osnovnih parametara
Vladimir PISODOROV
1. februar 2024.

Ukoliko novac nije problem, provera stanja u kom se nalaze diskovi počinje i završava se sa programom Hard Disk Sentinel (www.hdsentinel.com). Međutim, 31 dolar, koliko košta verzija Professional, može da se uštedi, naročito ukoliko su vam potrebne samo osnovne informacije i nemate problema sa tim što ćete do njih morati da dođete koristeći pijuk. Ovde je važno napomenuti još jednu stvar, a to je da se sistemska metoda odnosi na NVMe diskove, ali da ćemo vam pokazati i načine kako da do (nekih) informacija dođete ukoliko koristite klasične hard-diskove, odnosno SATA SSD komplemente.

Drive health obaveštava o preostalom radnom veku diska, kapacitetu rezervnog prostora i temperaturi

Pritisnite kombinaciju tastera ‘Win-I’, kako biste otvorili sistemsku sekciju s podešavanjima. U meniju s leve strane kliknite na System, zatim na Storage na desnoj strani, a odmah potom i na Advanced storage settings. Konačno, do informacija dolazite kada levim tasterom miša kliknete na Disk Volumes, na spisku detektovanih diskova locirate onaj za koji želite da dobijete informacije i „overite” taster Properties. Podaci koje tražite nalaze se pod skutima sekcije Drive health, a pored preostalog životnog veka izraženog u procentima (Estimated drive life), tu su i podaci o tome koliko je još rezervnog prostora koji je proizvođač namenio za situacije kada dođe do kvarova (Available spare) ostalo na raspolaganju kao i temperaturi diska (Temperature). Nažalost, ne postoji način da se podaci „izbace” na taskbar, to jest, da se postave na systray, pa svaki put kada vam budu potrebni, moraćete da ponovite opisanu proceduru dolaska do njih.

Ono što bi trebalo da znate jeste to da će Windows iskoristiti priliku i ovde vas obavestiti ukoliko je „primetio” da dolazi do neželjenih situacija. Na primer, bićete obavešteni ukoliko ostajete bez pomenutog rezervnog prostora (Spare capacity is low), ukoliko je došlo do narušavanja strukture skladišnog prostora (Reliability is degraded), ali i slučajeve kada je sa diska podatke moguće samo čitati, ne i upisivati (Drive is set to read-only). U poređenju sa onim što nudi pomenuti Hard Disk Sentinel, ovo se čini prilično mršavim, ali da li je prosečnom korisniku potrebno više od toga? Možda jedino da se podacima lakše pristupa i da budu vidljivi na način koji to omogućavaju third party rešenja iz klase.

U slučaju „običnih” hard-diskova i SATA SSD komplemenata, stvar je podjednako komplikovana, ali su podaci koje ovde možete da dobijete još tanji. No, do njih prvo moramo da stignemo... U sistemskom polju za pretragu upišite Windows Tools i pritisnite taster ‘Enter’. Na ekranu će se pojaviti prozor u kom su smeštene sistemske alatke, a ono što mi tražimo je Performance Monitor, koji otvaramo dvoklikom miša. U vertikalnom meniju „prišivenom” za levu ivicu radne forme potražite sekciju Data Collector Sets i kliknite na znak > ispred njenog naziva. Isto uradite i kada je potkategorija System u pitanju, a odmah potom kliknite desnim tasterom miša na System Diagnostics i iz kontekstualnog menija odaberite funkciju Start. Operacija će da potraje, pa sačekajte da mašina obavi svoj deo posla. Levim tasterom miša kliknite na znak > ispred kategorije Reports i isto to učinite kada su u pitanju potsekcije System i System Diagnostics. Pod skutima potonje pojaviće se oznaka mašine i vaš zadatak je da na nju kliknete levim tasterom miša. Sadržaj desnog dela ekrana se menja, a vi u sekciji Basic System Checks potražite unos Disk Checks. Kliknite levim tasterom miša na znak + koji se nalazi ispred njenog naziva. Ovde se nalaze dva parametra: SMART Predict Failure Check i Logical Disk Dirty Bit Check i oba moraju da vrate rezultat 0, ukoliko je sa diskom sve u redu.

Kao što možete da vidite, ukoliko ne koristite NVMe disk, informacije koje možete da dobijete unekoliko se razlikuju od očekivanog i mada i za ovo ima leka, možda je bolje da se oslonite na resurse third party alatki. Pomenuti lek dolazi u vidu korišćenja Command Prompta koji koristimo za „iščitavanje” S.M.A.R.T. parametara, ali to je priča za neku drugu priliku.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama