TEST PLAY
The Last of Us Part II Remastered
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. februar 2024.

Kada filozofi i humanisti govore o ubrzavanju istorije, uvek ponude neki apstraktan primer koji može samo da zbuni čoveka iz naroda. Evo, stoga, jednog vrlo jasnog egzemplara - remastera igre koja je stara tri godine. The Last of Us Part II došao je u poznoj starosti PlayStationa 4, juna meseca pandemijsko-smaračke 2020. godine. Iz raznih razloga, igra nije ostavila pečat ni približan prvom ostvarenju, ali se, očigledno, prodala u dovoljnom broju primeraka da bi Sony namirisao potrebu za verzijom optimizovanom za PlayStation 5.

Najmasnija novina u ovom remasteru je No Return, separatni roguelite režim

Detaljne teksture, prikaz u izvornih 4K (fidelity režim), otključan frejmrejt na displejima koji podržavaju VRR, podrška za adaptivne triggere kod DualSense džojpeda i mnoštvo drugih tehničkih unapređenja predstavljaju paket koji smo već videli u slučaju remastera prve igre. Ovde je ovaj „paket mera” manje vidljiv, jer je TLoU II mnogo mlađi od PS4 verzije The Last of Us, koja je sa svoje strane remasterizovana varijanta igre za PlayStation 3. Ako ste Part II odigrali onda kada se pojavio, siguran sam da ćete, kao i ja, imati iluziju da se, realno, ništa bitno nije promenilo. Lepo je bilo tad, lepo je i sad, umno oko ne registruje razliku, osim možda u pogledu učitavanja, koje je sada zaista munjevito.

Najmasnija novina u ovom remasteru je No Return, separatni roguelite mod/režim koji servira sasvim nove momente u TLoU univerzum. No Return donosi nelinearnu, survivalističku mini-kampanju koja se sastoji od šest nasumično skockanih misija, između kojih unapređujete sposobnosti i arsenal izabranog junaka. Na početku možete da igrate kao Ellie ili Abby, a postepeno ćete otključavati i druge protagoniste, od relativno bitnih za osnovnu igru (Tommy, Dina) do potpuno opskurnih (Mel, Manny, Lev, Yara...). Svaki od likova sa kojim igrate ima default oružje i jedinstvene startne talente, ali ga možete razvijati u potpuno različitom smeru, što podjednako zavisi od RNG-a i vaših izbora toka ove kampanjice (svaki No Return pokušaj ima po nekoliko račvanja sa različitim misijama i plenom).

Misije u No Returnu dolaze u nekoliko formi. Assault je klasičan wave-based eliminator, gde morate da počistite tri talasa protivnika određene sorte (infected, WLF, Scars...); Hunted je brža i mahnitija varijanta, koja ima samo jedan talas respawnujućih protivnika, a u kome morate da preživite do isteka vremena; Holdout je sličan Huntedu, s tim da se borite sa partnerom koji, takođe, mora da preživi. Naposletku, tu je i Capture, u kome morate da obijete sef pre isteka vremena ili eliminišete protivnike koji ga čuvaju. U jednom „runu” imate samo jednu šansu, te pogibijom sve pada u vodu.

No Return je potpuno nepredvidiv, jer je svaki pokušaj drugačiji od prethodnog - vrste i težina misija, eventualno prisustvo partnera koji vam pomaže, loot koji možete da kupite i sposobnosti koje otključavate nikada nisu isti. Radomizovani su i pod-zadaci u misijama, kao i specifični mutatori koji ponekad zaista mogu da vam zaprže čorbu. Nekada će vas lady fortuna počastiti protivnicima koji imaju manji health, drugi put će ti protivnici biti nevidljivi, terajući vas da se branite i da ih gonite po sluhu.

Pored svega ovog, Remaster donosi tri nivoa koja su izbačena iz finalne verzije osnovne igre. Sewers, Jackson Party i Boar Hunt možete odigrati sa developerskim komentarom i saznati razloge zbog kojih se odustalo od njih. U pitanju su beta verzije velikih sekcija igre u raznim fazama kompletiranosti, sa placeholderima umesto asseta, bez naracije i drugih elemenata koji su zahtevali dodatne mesece čekićanja.

Za vlasnike The Last of Us Part II, apgrejd na Remastered verziju košta deset dolara/evra/funti. Ako zanemarimo kampanju, koja je mnogima ostavila gorak ukus u ustima, No Return je vredan tih para. Što se tiče verzije za PC, Sony je još ne pominje, ali siguran sam da je njena premijera samo pitanje vremena.

Potrebno: PlayStation 5

Ova igra je: TLoU II remasterizovan za PlayStation 5

Platforma: PlayStation 5

Veličina: 78 GB

Studio: Naughty Dog

Izdavač: Sony Interactive Entertainment

Adresa: i.sk.rs/359651

PEGI: 18

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama