TEST PLAY
Turnip Boy Robs a Bank
Aleksandar ĐURIĆ
1. februar 2024.

Pre skoro tri godine, razvojni tim Snoozy Kazoo debitovao je odlično prihvaćenom, smehotresnom akcionom avanturom Turnip Boy Commits Tax Evasion. U pitanju je naslov sa antropomorfnim voćem i povrćem, u kom je zbijano mnogo šala, između ostalog, na račun igara u stilu starih Legendi o Zeldi, ali u isto vreme je bio sasvim dobra igra te vrste. Besplatan DLC kasnije je doneo pristup vožnji u vozu na Limitless Lineu - roguelike segment, gde ste se sukobljavali sa jačim protivnicima i bossovima, te svojevrsna uvertira za drugi deo drugačije mehanike.

Zabavno napucavanje, frenetičan tempo i opšta, šašavo- satirična sprdnja

Nakon apokaliptičnih zbivanja iz prvog dela, mnogi stari znanci iz Veggievillea i njegove okoline, kao i novi otkačeni karakteri, pronašli su utočište u „botaničkoj banci” kojom upravlja omraženi i prepredeni luk Stinky. Mladi Turnip Boy se udružuje sa Pickled Bandom kako bi, jel’te, opljačkali banku. U toku ove duuugačke pljačke, kiseli krastavac Don Dillitini i njegova ekipa će naučiti našeg zelenog antiheroja kako se postaje kvalitetan mafioso... Ali, dečak zvani Repa ni ne sluti da se u dubinama banke kriju mračne tajne, ponovo direktno povezane sa njegovim preminulim ocem, Donom Turnipchinom, kao i sveži tragovi o genezi inteligentnih (i manje inteligentnih) agrikulturnih proizvoda...

Turnip Boy 2 je duži, nešto „nabudženije” produkcije i mnogo eksplozivniji od prethodnika. Banka (nije proceduralno generisana), sastoji se od četiri osnovna nivoa, svaki sa bossom na kraju, a liftovi na nivoima vode, nasumičnom metodom, do desetak drugih, manjih lokacija. Pljačkanjem predmeta od vrednosti, generičkih foodfolksa i ubijanjem protivnika (isprva obezbeđenje, kasnije svakojake lude kreacije), dobijate keš da kupite trajna unapređenja zdravlja, razornosti oružja i dr. U toku runa, tajmer otkucava vreme do dolaska policije/SWAT timova i požuruje vas da pobegnete getaway kamionom u lobiju, jer ako poginete, nažalost, gubite polovinu love.

Istovremeno nosite dva komada naoružanja. U toku nivoa, nalazite blesavo (i potencijalno vrlo moćno) oružje, poput mašinke koja ispaljuje (vaše) dolare, lansera sveća ili prazilukatane, a koje, takođe, gubite nakon pogibije. Međutim, ako sačuvate živu glavu, tehničar u HQ skladištu može da ga rastavi i da tako stečeno znanje upotrebi za stvaranje normalnijeg naoružanja (pištolj, sačmara, uzi...), a koje možete da ponesete pre svakog pohoda. Pored sijaset naoružanja, svaki nivo donosi i drugačije, efektno dizajnirane protivnike, a mestimično nastaje bullet hell ludnica. Napucavanje i izbegavanje hitaca je zabavno, a tempo frenetičan.

Ovakvom promenom igračkog žanra, developeri rizikuju otuđenje dela baze fanova. Ukoliko ste voleli humor i vajb prethodnika, a ne dopada vam se koncepcija nastavka, dostupan je niz mogućnosti da igru olakšate, od većeg damagea protagoniste do GOD modea.

Postoje i elementi avanture. Za napredak kroz nivoe potrebno je da kupite određene predmete na dark webu. Pregršt likova nastanjuje banku, a mnogi od njih imaju zadatke (uglavnom da nešto pronađete u drugom delu banke ili odnesete drugom liku). Dobar deo igre provešćete u konverzaciji sa njima i prateći odmotavanje radnje. Postepeno otkrivanje novih kutaka banke, pripadajućih off-the-wall detalja i rešenja zadataka pruža neprestano zadovoljavajući osećaj napretka (iako su nagrade najčešće samo novi šeširi za TB-a).

Ako nas pitate, šašava i socijalno-satirična komedija Turnip Boy serijala naprosto je urnebesna. Još jednom je to, dominantno, sprdnja sa materijalizmom i autoritativnim negativcem koji je samosvesni luk, ali sada u formi parodije na romantizovanje i klišee iz fikcije o mafiji, kao i drugih mesta pop, gejming i internet kulture. Vrhunski dopadljive muzičke numere to skladno prate, a duhoviti portreti likova ponovo su poslastica.

Ukoliko ste igrali prvi deo i leži vam gameplay nastavka, Turnip Boy Robs a Bank je skroz cash money. Da li možemo da očekujemo treći deo serijala, upravljačku simulaciju Turnip Boy Starts a Pyramid Scheme?

Potrebno: Core i3-4130T / Ryzen 3 2200G, 4 GB RAM, Intel HD 4400 / Vega 8, Windows 8.1 64-bit

Poželjno: Core i3-8100 / Ryzen 3 2200G, 8 GB RAM, GeForce GTX 650 / AMD R7 260X, Windows 10 64-bit

Ova igra je: drugi deo serijala o Turnip Boyu, roguelite shoot ’em up

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 1,2 GB

Studio: Snoozy Kazoo

Izdavač: Graffiti Games

Adresa: i.sk.rs/359701

PEGI: 12

83


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama