TEST PLAY
Born of Bread
Dragan KOSOVAC
1. februar 2024.

U neka davna vremena, igrački sistemi su, pored ekskluzivnih naslova, pod kontrolom imali čitave žanrove ili vrste gameplaya. Dok je to bilo zbog specifičnosti hardvera pojedinih sistema ili njihovih kontrolera, deo „krivice” ležao je i u relativnoj izolovanosti pojedinih sistema i nedovoljnoj upoznatosti publike sa brojnim naslovima. Danas, u eri interneta, emulatora i renesanse naklonosti ka retro-ostvarenjima, lako je naći indie razvojne timove koji će, iz čiste ljubavi prema nekom klasiku, da se upuste u razvoj nove igre koja je očigledan omaž njihovoj omiljenoj legendi. To za posledicu ima upoznavanje većeg kruga igrača sa varijantama gameplaya i vizuelnih identiteta koji im pre nisu bili poznati.

Pitak gameplay ispraćen je šarmantnim vizuelnim dizajnom i vrhunskom muzičkom pozadinom

Tako, dolazimo do kanadskog indie tima WildArts, koji je osnovan pre sedam godina i, ako računamo jazavičara po imenu Chi-Chi, broji petoro članova. Njihovo drugo ostvarenje je Born of Bread, šareni RPG koji predstavlja očigledan klon ranih igara iz serijala Paper Mario (za N64 i GameCube), jer od njih pozajmljuje brojna rešenja, što stilske, što mehaničke prirode. Finalni rezultat je lep, šarmantan i pomalo predvidiv naslov koji će vas zabavljati nešto manje od dvadeset sati. Za fanove serijala Paper Mario taj užitak biće mnogo veći.

Narativni okvir ovog naslova pomalo je otkačen, što je sasvim u duhu kompletnog vajba igre. U fantazijskom kraljevstvu, glavni dvorski kuvar dobija zadatak da napravi specijalni hleb za kraljicu. Igrom slučaja, njegova kreacija pretvara se u svesnog hlebo-golema, kome tata-pekar daje ime Loaf (Vekna). Istovremeno, u kraljevstvo stiže grupa od petoro nevaljalaca koji putuju kroz vreme kako bi sakupili što više moćnih sunčevih kristala, a jedan od njih je i u ovom dvorcu. Avaj, Loaf i tata bivaju okrivljeni za krađu kristala i izbačeni iz dvorca, čime počinje njihova avantura da dokažu svoju nevinost, zaustave lopove i vrate magični dragulj kraljici.

Dok je gameplay igre veoma pitak i privlačan, prvo ćemo se osvrnuti na njenu audio-vizuelnu prezentaciju. Okruženja igre čine odlično dizajnirani 3D svet u koji su smešteni šareni i veoma upečatljivi dvodimenzionalni likovi. Atmosfera koju stvara taj kontrast, umešno izveden i šarmantan sam po sebi, dodatno je upotpunjena vrhunskom ambijentalnom muzikom koja neprestano naglašava razigranost i veseo šmek ovog naslova.

Što se samog gameplaya tiče, igra može provizorno da se podeli na avanturistički segment tokom kog istražujete različite zone igre i poteznu borbu u koju vas automatski vode susreti sa neprijateljski nastrojenim stvorenjima. U klasičnom duhu konzolnih klasika, Loaf i njegov izabrani pratilac su sa leve strane ekrana, a protivnici su sa desne, pa sa njima na smenu, iz poteza u potez, razmenjujete ofanzivne i defanzivne veštine. Tokom bitke, vodite pažnju o „tri P-a”. Na prvom mestu je zdravlje vašeg lika (HP) koje ne sme da padne na nulu, na drugom je volja (will points - WP) i na trećem odlučnost (resolve points - RP). WP se troši u zavisnosti od željenog tipa oružja u vašem arsenalu, dok se RP koristi za defanzivne i specijalne veštine. Born of Bread koristi sistem „tetrisolikog” inventara. Tačnije, prostor u Loafovom rancu je ograničen (može da se poveća vremenom), pa u akciju možete da ponesete samo predmete koje ste uspeli da složite na raspoloživu kvadratnu rešetku. Mini-igre prisutne su i tokom bitaka, jer za aktivaciju većine ofanzivnih i defanzivnih poteza nije dovoljno izabrati stavku iz menija, nego zahtevaju još sekund-dva za specifičan izazov za vaše reflekse.

Born of Bread je odlična mala igra koja će upoznati potpuno novu publiku sa klasičnim stilom serijala Paper Mario, a to što trenutno košta samo 20 evra je dodatni plus. Glavni razlog zašto njena solidna ocena nije viša leži u odsustvu narativne ambicioznosti autora. Sa jedne strane, sve je nekako očekivano i prepoznatljivo, bez ičega što bi iskreno iznenadilo igrača, a sa druge, dijalozi i šale u igri nikad ne prevazilaze nivo humora koji je dugoročno zabavan samo najmlađim igračima.

Potrebno: Core i7-2600, 8 GB RAM, GeForce GTX 770, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i7-6700, 16 GB RAM, GeForce RTX 1070, Windows 11

Ova igra je: RPG avantura sa poteznom borbom u stilu serijala Paper Mario

Platforma: Windows, PlayStation 5,
Xbox Series X/S

Veličina: 5 GB

Studio: WildArts Studio Inc.

Izdavač: Dear Villagers

Adresa: i.sk.rs/359698

PEGI: 7

79


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama