TEST RUN
Wubuntu 11.4.3 LTS
Linux kao Windows
Vladimir PISODOROV
1. januar 2024.

Ljubitelji Linuxa ne gledaju blagonaklono na nastojanja pojedinih autorskih timova da izgled i funkcionisanje Pingvina približe Microsoftovim Prozorima. Po njihovom mišljenju, besmisleno je povlačiti paralele, jer se na taj način gubi smisao postojanja ovog operativnog sistema. S druge strane, korisnicima koji su navikli na Windows, prelazak na Linux predstavlja svojevrsni šok, naročito zbog toga što je većina njih „naterana” na ovaj korak i ne preduzima ga svojevoljno. Postoji li način da se ova dva sveta pomire?

Kada su look & feel u pitanju, Wubuntu predstavlja najkvalitetniju Linux „kopiju” Windowsa do sada
Wubuntu može da bude most između Windowsa i Linuxa koji će „Prozoraše” zainteresovati za Linux

Do sada smo više puta pravili presek ponude Linux distribucija koje svojim izgledom podsećaju na Windows, ali na ovako nešto još nismo naišli. Wubuntu, odnosno Windows Ubuntu, vizuelno gotovo da predstavlja indigo kopiju Windowsa 11. Kao što pretpostavljate, ova distribucija zasnovana je na Ubuntuu, dok je kao window manager iskorišćen KDE Plasma. Za one nešto konzervativnije, tu je i Cinnamon iteracija, koja svojim izgledom neodoljivo podseća na Windows 10. Ova verzija Wubuntua duplo manje je zahtevna od KDE Plasma komplementa, mada ni za njeno pokretanje nije potrebna zver od mašine. Autori preporučuju bilo koji dvojezgrani procesor čija srca kucaju na dva gigagerca i samo dva gigabajta radne memorije. Na hard-disku potrebno je obezbediti 25 gigabajta slobodnog prostora, a preporučuje se da se operativni sistem smesti na SSD. Wubuntu je, inače, zasnovan na Ubuntu Linuxu 22.04.3 LTS (Jammy Jellyfish).

Instalacija Wubuntua jednostavna je i aktivnost korisnika potrebna je samo da bi se odredio jezik, geografska lokacija i hard-disk na kom će se smestiti podaci. Pre nego što posegnete za instalacijom, ono što ova distribucija nudi možete da proverite ako ga pokrenete u režimu Live, sa USB stika čiji je preporučeni kapacitet osam gigabajta. Dakle, sve je gotovo identično standardima koji u Linux svetu važe već neko vreme. Prstohvat nagoveštaja šoka najavljuje logotip Windowsa koji se pojavljuje prilikom baratanja boot loaderom, ali i installerom.

Zaista, ono što doživljavate prilikom prvog pokretanja operativnog sistema može da se nazove šokom. Na ekranu se pojavljuje prepoznatljiv Windows wallpaper, ali i taskbar na kom su ikonice postavljene na sredini, baš kao kod Jedanaestke. Prečice predvodi taster Start, iza kog se nalazi Microsoft Copilot, dok su u levom uglu smešteni tasteri za pristup vidžetima i vremenskoj prognozi. Baš kao kod Windowsa 11 i systray je izveden na gotovo identičan način kao kod Microsoftovog operativnog sistema, uz manja odstupanja koja se odnose na nešto drugačiji font i nepostojanje pune verzije Notification Centera. Što se desktopa tiče, pored pomenutog wallpapera, na njemu se nalaze i ikonice kante za otpatke i internet browsera Microsoft Edge. Preinstaliran Edge omogućava korišćenje Copilota, jedino što ćete morati da ga ograničite na okruženje ovog internet browsera. U momentu kada se budete „prijavili” svojim Microsoft nalogom, Copilot postaje dostupan, uz pristup svim upitima koje ste ranije formirali, a jedina razlika je to što ne može da se koristi u obliku vidžeta. Kada kliknete mišem na taster Start dočekaće vas meni identičan onom iz Windowsa 11. Ikonice su poređane po oblastima Pinned i Recommended, dok do spiska kompletnog instaliranog softvera dolazite preko tastera All apps. I ovaj podmeni organizovan je na način na koji su to korisnici Prozora navikli.

Dakle, na prvi, ali i drugi pogled, Wubuntu je neverovatno verna kopija Jedanaestice, ali šta se dešava kada se malo dublje zagrebe ispod površine? Neke će razočarati, ali tada na svetlost dana isplivava ono što ova distribucija zaista jeste - Linux. Recimo, ako kliknete na ikonicu na taskbaru kojom se pozivaju vidžeti, na ekranu će se pojaviti bulumenta klasičnih Linux vidžeta, a ne Microsoftova vizija kako bi dodaci ovog tipa trebalo da izgledaju. Da se ne razumemo pogrešno, ovo je dobra stvar, jer od komplementa koji su potpisali programeri iz Redmonda ionako nema vajde. S druge strane, ako govorimo o mimikriji, počinjemo da uviđamo da je ona samo površinska i da se odnosi na fasadu. Slična situacija očekuje vas i kada budete pokrenuli vremensku prognozu, dok se iza ikonica File Explorera nalazi Dolphin, a iza tastera Search sistemska funkcija za pretragu koja ni po čemu ne podseća na svoj „uzor”. Prijatno nas je iznenadilo to što su autori uložili vreme da sistemsku sekciju sa podešavanjima izgledom prilagode onoj sa Windowsa i u tome su gotovo u potpunosti uspeli. Nisu se zaustavili samo na glavnom meniju, već su i sporedne kategorije izvedene u korisnicima Prozora prepoznatljivom obliku. Očekivano, kada se dođe do specifičnih alatki za podešavanja rada operativnog sistema, karakter Linuxa izlazi na videlo. Bez obzira na to, smatramo da su autori obavili prilično dobar posao na ovom polju i da Wubuntu na polju look & feela predstavlja najkvalitetniju Linux „kopiju” Windowsa.

Neminovno moramo da dođemo do pitanja šta je sa kompatibilnošću kada su u pitanju programi izvorno pisani za Windows. „Emulacija” je moguća preko Winea, ali to ne znači da je Wubuntu alternativna i besplatna verzija Windowsa. Tako nešto ne postoji i verovatno nikad neće postojati, samo ćemo moći da se više ili manje uspeha približimo vizuelnoj komponenti Prozora i, eventualno, omogućimo neku vrstu automatizacije na polju „emulacije”. Bilo kako bilo, Wubuntu dolazi sa potrebnim softverom koji omogućava da odmah po instalaciji počnete sa radom. Za kancelarijski paket odabran je OnlyOffice, mada su na raspolaganju i integrisane prečice do online verzija korespondentnih Microsoftovih programa. Do mejlova dolazite koristeći Mozillin Thunderbird, multimedijalne datoteke „napadate” iz VLC media playera, torrent sadržaj „bistrite” iz KTorrenta, preistalirani su i Google Chrome, OneDrive, Steam... Ne treba zaboraviti ni to da se, po defaultu, dobija mogućnost Android emulacije. Ukoliko vam je potreban dodatni softver ili zamenske aplikacije za one instalirane, do njih možete da dođete koristeći „tragač aplikacija” pod nazivom Discover. Alatke su podeljene po oblastima, možete da posegnete i za ugrađenom funkcijom Search, ali i da obavite nadogradnju sistema i instaliranog sadržaja. Akcija se obavlja na manje-više poznat način i omogućava vam da do potrebnih alatki dođete jednostavno i bez puno pametovanja.

Na kraju, mora da se postavi pitanje kome je ova distribucija zaista namenjena. Iskusni korisnici Linuxa smatraju je svetogrđem, dok Windows „izbeglice” na kraju, ipak, shvate da nije reč o alternativnoj verziji Windowsa. Naše mišljenje nije toliko strogo i nismo blizu stanovišta da je Wubuntu beskoristan i da služi samo za medijsko eksponiranje njegovih autora. Upravo suprotno, njegovo postojanje može da bude most između Windowsa i Linuxa, koji će „Prozoraše” zainteresovati za Linux, a onda ih, možda, usmeriti ka nekim drugim vodama. Može odlično da im posluži kao pojas za spasavanje dok ne nauče da plivaju. To je u ovom momentu najvažnije. Postoje i mišljenja da Wubuntu kvari utisak o Linuxu i svemu onom što njegova zajednica pokušava godinama unazad da izgradi.

Wubuntu toliko podseća na Windows 11 zahvaljujući podatku da se snažno oslanja na PowerToys dodatke. Njihovim implementiranjem, autori su uspeli da izrade do sada najbolji spoj dva sveta, ali postoji i negativna strana priče. Naime, implementiranje novih mogućnosti obavlja se redovno, baš kao i „zatezanje” onih koje su već tu, a da biste omogućili redovno (i među prvima) dobijanje updatea na ovom polju, moraćete da se isprsite. Pritom, od vas se ne traži simbolična suma novca, već čitavih 35 „zelembaća”! Priznaćete, uopšte nije malo. To nije sve, pa, tako, autori tvrde da u besplatnoj verziji nisu dostupne sve pripremljene mogućnosti, ali ne navode eksplicitno kome treba da ubeležimo izostanak. Iako je ovo prilično nezgodno, sve na šta smo vam u tekstu skrenuli pažnju odnosi se na besplatnu verziju, pa smatramo da prosečan korisnik neće pasti u iskušenje da se lati novčanika. Ovde još treba da navedemo da autori prilično ljubomorno čuvaju pikantne podatke o svom projektu, što je mač sa dve oštrice, jer zainteresovani neće imati predstavu o mogućnostima Wubuntua, osim ako ga ne isprobaju. Nisu svi spremni na eksperiment, naročito kada spoznaju o čemu se ovde, zapravo, radi.

Tip: operativni sistem

Potrebno: dvojezgarni procesor na 2 GHz, 2 GB RAM

Veličina: 4,74 GB

Cena: besplatno

Adresa: www.wubuntu.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama