PRST NA ČELO
Godina okrepljujućeg, košmarnog ili prekopiranog sna
Momir ĐEKIĆ
1. januar 2024.

Drugi, pomalo hazarderski nastrojen, predviđa godinu u kojoj ćemo načiniti koban korak ka dubljem prodoru generativne veštačke inteligencije u naše živote, žrtvujući radna mesta i ljudske sudbine. Treći tvrdi da je realista i da će godina pred nama biti ista kao ona koju smo ispratili.

Postoje bar tri načina posmatranja godine pred nama. Jedan, krajnje optimističan, na narednih dvanaest meseci gleda sa puno vedrine. Naporna i izazovna godina je za nama, naredna mora biti dobra.

Bez obzira na to u koju stvarnost verujete u ovom trenutku, deluje da će za jedno kvartal ili dva biti jasno u kom smeru će ići ekonomija. Brze promene ne možemo očekivati, ali promenu usmerenja možemo. U ovom trenutku, novac je i dalje znatno skuplji nego što je bio pre samo godinu ili godinu i po dana. Cena novca ima znatan uticaj na svet tehnologija, posebno na onaj, većinski deo tržišta u kom se aktivnosti finansiraju delimično ili većinski iz pozajmica. U prevodu, neće na isti način biti opterećene kompanije koje predvode Fortune 500 listu (i generišu najveći deo vrednosti), dakle, Tesla, Meta, Alphabet, Apple, Microsoft, Amazon i Nvidia... ali će probleme imati gotovo svi ostali.

Finansiranje startap kompanija se, gotovo preko noći, promenilo. Ideje se već neko duže vreme, praktično, ne finansiraju. Idealni kandidat za finansiranje sada je kompanija koja već ima dokazan poslovni model, prihode koji pokazuju jasan potencijal skalabilnosti i rashode koji su pod kontrolom. Uprošćeno, od startapa se traži da bude skejlap (scaleup). Takav stav investitora otežaće poslovanje velikog broja startap kompanija, posebno onih u ranim fazama. Dodatno, smanjena je aktivnost i PE (private equity) kompanija, koje su u prethodnih nekoliko godina kupovale delove kompanija ili čitave kompanije koje su demonstrirale brzi rast. Kako se rast kompanija usporio, te broj onih koje su, uprkos inflaciji i povećanju cene novca, uspele da se izbore sa nedaćama ostao relativno mali, tako se i aktivnost u PE sektoru naglo smanjila.

Ono što značajno utiče na PE tržište, ali i na druge investicione igrače, jeste povećanje duga koje kompanije imaju. Naviknute na finansiranje jeftinijim novcem, mnoge kompanije su u prethodnih godinu dana bile primorane da se zaduže po znatno višim kamatnim stopama. Takvo zaduživanje povećalo je količinu duga i odnos duga prema prihodu, odnosno profitu, i jednim udarcem smanjilo procenjenu vrednost i potencijal rasta. Ono što možemo da očekujemo da poraste u narednom periodu jesu investicije u javne kompanije (čijim se akcijama trguje na berzi) i njihovo povlačenje sa berze u ruke privatnika. Očekuje se i značajnije povlačenje investitora iz kompanija u koje su već investirali, što može da napravi dodatni pritisak na kompanije iz kojih se izlazi, posebno kada postoje izazovi sa tokovima novca. Povećanje investicija možemo da očekujemo u jugoistočnoj Aziji i to, pre svega, u Indiji.

Ako je postojala tema u domaćim krugovima koja je odnela najviše pažnje - to je ona posvećena otkazima u IT industriji. Pred nama će biti godina u kojoj će jedan deo IT kompanija, posebno onih koje se bave uslugama, pronaći način da se stabilizuju i povrate na staze dvocifrenog rasta (u procentima, godinu za godinom). Ipak, drugi deo kompanija i dalje će imati poteškoće da odbrani postojeće i pronađe nove klijente. Ne treba se iznenaditi ukoliko u prvih šest meseci bude još otkaza. Dobre vesti u svemu ovome jesu te da većina onih koji odu iz kompanija koje otpuštaju - pronađu novi posao u prva dva meseca od rastanka sa prethodnim poslodavcem.

Sektor u kome mogu da se očekuju veoma zanimljivi obrti jeste sektor finansijskih tehnologija. Nakon problematičnih meseci u 2023. godini, očekivanje je da će u godini pred nama doći do blagog oporavka čitavog sektora. Klarna i druge kompanije iz sektora „kupi sad, plati posle” prošle su kroz težak period prilagođavanja na stvarnost visokih kamatnih stopa. Ipak, kriza je omogućila i nova partnerstva, pa je, tako, Klarna (Švedska) produbila svoje partnerstvo sa velikim fintech igračem, kompanijom Adyen (Holandija). Ova kompanija je na leto prošle godine pretrpela jedan od većih padova vrednosti, a danas je jedna od performantnijih kompanija na evropskim berzama. Na jesen prošle godine, Adyen je konačno dobila bankarsku dozvolu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Fokus im je na pružanju finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima. Neretko su upravo to idealni partneri kompanije Klarna za prodaju na internetu.

Ako je išta jasno već sada na samome početku - 2024. neće biti dosadna godina. Konačno ćemo dobiti PC sa Qualcomm procesorima, sličnih performansi i trajanja baterije kao što danas uživaju korisnici Apple prenosnika. Stiče se utisak da će svako ko može ugrađivati AI gde god da može, i hardverski i softverski. Kao u reklami - „u sve se meša”.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama