TEST PLAY
Cavern of Dreams
Darko MIHOKOVIĆ
1. januar 2024.

Kada bismo imali mašinu za putovanje kroz vreme i vratili se nekih dvadeset pet godina u prošlost, zatekli bismo gomilu klinaca kako se tiskaju oko Sony keca ili Nintenda 64 (dosta ređa zverka na ovim prostorima), uživajući u sjajnoj 3D grafici igara, kao što su Banjo-Kazzoie, Spyro the Dragon ili Crash Bandicoot. Današnji mladi igrači bi na ostvarenja u kojima su likovi prikazani toliko niskim brojem poligona samo prezrivo odmahnuli glavom. Zbog toga se čini da Cavern of Dreams cilja na veoma specifičan segment publike, igrajući na kartu nostalgije generacija odraslih uz pomenute konzole.

Savršena, ali kratka, replika estetike i atmosfere 3D platformera iz ere PS1/N64

U pitanju je retro 3D platformska igra, koja na modernim računarima pokušava da dočara doživljaj igranja na konzolama pete i šeste generacije. U glavnoj ulozi je malo, crveno zmajče Fin, izgledom bliže simpatičnim brontosaurusima iz Bubble Bobble serijala, nego čuvenom Spiridonu. Njegov zadatak je da pronađe sva jaja, tačnije, braću i sestre koji se još uvek nisu ispileli (izzmajili?), koji su raštrkani kroz nekoliko svetova. Svako jaje koje pronađete mora da se vrati u pećinu iz naslova igre, a tamo će vam misteriozna čarobnica, zauzvrat, podariti specijalne moći, poput jedrenja krilcima ili udaranja predmeta repićem. Uz opšteprisutan metroidvania šmek, novostečene moći će vam olakšati da nađete put do novih jaja, a katkada se bukvalno otključava pristup ranije nedostupnom delu mape. I tako u nedogled, tačnije, sve dok ne okupite celu familiju i otkrijete ko stoji iza njihove „otmice”.

na Pećina snova služi kao centralni hub iz koga pristupate tematski različitim svetovima sa skrivenim jajima. Ti svetovi su zamišljeni kao otvoreni regioni, uglavnom bez „hodnik deonica” i igraču pružaju slobodu da ih istražuje i rešava prostorne zagonetke. Po svetovima su razbacani i šaroliki likovi koji nude svojevrsne sporedne zadatke, nagrađujući vas nekom od pregršt stvarčica za sakupljanje ili prosto otvaranjem nekog novog prolaza.

U igri nema ni trunke borbe. Ono malo smetala se stapaju sa eksterijerima svetova, delujući više kao neuništivi deo prostornih zagonetki, tako da ih je moguće samo zaobići. Takođe, nema ni skale energije, pa će vas kontakt sa retkim neprijateljima ili prostornim preprekama samo odbaciti u stranu. Zlobnici bi rekli da je u pitanju igra za decu, no, iako nije preterano teška, pojedine deonice zahtevaju dosta koncentracije i preciznosti i dešavaće se da ih ponavljate i po nekoliko puta.

Nažalost, igra je prilično kratka. Publici koja je vična i umešna u igranju platformskih naslova biće potrebno svega nekoliko sati da je završe, dok će vam sakupljanje raznoraznih memorabilija za popunjavanje in-game enciklopedije, udvostručiti vreme provedeno u igri. Nekima će zasmetati pomalo neubedljivo skakanje, pri čemu vam se čini da zmaj više lebdi, nego što skače, ali ćete se brzo navići, kao i na kotrljanje koje je ponekad toliko brzo da ni kamera ne uspeva da u stopu isprati našeg junaka.

Sa vizuelne strane, Cavern of Dreams uspeva da savršeno replicira estetiku 3D platformera iz ere PS1/N64. Šarena, low-poly grafika, ukombinovana sa „ispranim” teksturama niske rezolucije, doslovce evocira četvrt veka stare uspomene, a kao šlag na torti nostalgije, imamo i filter koji blago zamućuje sliku, kako bi se stekao utisak igranja na prepotopskim, gabaritnim CRT televizorima (filter sa miljeom, nažalost, nije dostupan). Ukoliko vam ovi relikti nisu prirasli k srcu, uz par klikova ih možete isključiti i nastaviti da uživate u kristalno jasnom prikazu svog novog OLED HDR 4K monitora.

Možda zbog toga što hitove iz prošlosti posmatramo kroz ružičaste naočare nostalgije, ali čini se da Cavern of Dreams ne može ni da primiriše starim kukama, mada daleko od toga da je igra loša. Sa veoma pristupačnom cenom, nema boljeg načina da mladim pokolenjima, pre nego što ih Fortnite uzme pod svoje, pokažete kako su se nekad igre „obrtale” sa jednim životom.

Potrebno: 64-bitni procesor sa SSE2 instrukcijama, DX10 grafička kartica

Ova igra je: retro 3D platforma

Platforma: Windows

Veličina: 243 MB

Studio: Bynine Studio

Izdavač: Super Rare Originals

Adresa: i.sk.rs/359609

PEGI: nema

71


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama