PRVI UTISCI
Hawked
Marko VASILJEVIĆ
1. januar 2024.

Da li ste od onih koji u pljeku trpaju što više priloga (besplatnih) ili ipak cenite ona superskupa i kompleksna jela koja u celosti stanu na jedan zub? Prva opcija, iako gabaritna, rizikuje da uleti u korpu sa natpisom nejestivo. Druga traži nešto specifičniji ukus i nije baš za svakoga. Slično je i sa igrama. Developeri moraju da balansiraju između originalnih ideja (uz rizik da ne steknu dovoljno igrača da bi im se rad isplatio) i kopiranja tuđih uspelih projekata koje publika guta bez pitanja.

Šareni extraction shooter kome nedostaju poliranje, balans i fino uštimavanje

Hawked naginje ovoj grupi naslova gde se išlo na „siguricu”. Navodnici su tu zato što ništa nije sigurica, pa ni ovaj miks stvari koje se danas smatraju aktuelnim. Prvo što upada u oči i nastavlja da ih grebe šarenim kandžama, jeste grafika koja je ukrstila Fortnite i Valorant sa mutagenom iz dimenzije X. Šareno, cel-šejdovano, half-tonovano sa vizuelnim onomatopejama. Dakle, prva kućica štriklirana i vidimo šta su želje i nadanja.

Šta je ono, beše, još aktuelno. Ah, da. Pucanje, ali nećemo klasičan battle royale, to je malo smorilo. Neka bude extraction shooter. Da moraju da iznesu nešto sa mape. Neka bude i PVP i PVE istovremeno. To je još uvek cool. Nećemo onu animaciju sa iskakanjem iz autobusa ili aviona, samo neka rokanje krene odma’. Daj im dasku za surf. Surf je cool, zar ne?

I gde je sad sve to? Pa, na nekom ostrvu, sa ljudima-gušterima koji jure iste artefakte kao i igrači, a daju vam boost nakon svake uspešne ekstrakcije. Svi vole Indijanu Džonsa, ubaci i neki svetleći laso svakom igraču da im avatar liči na Indija. I tim lasom da mogu da se kače i pentrače svuda redom. A kad smo kod kozmetike, vidi nešto za taj battle pass, to sokoćalo, kako beše to ide. Da uzmemo neke pare mesečno.

Prvi utisak kada zaigrate Hawked je da se radi o miksu svega i svačega, nastalom promptovanjem ChatGPT-a ili izvlačenjem papirića sa idejama iz šešira. Ništa tu, samo po sebi, nije loše ili sporno, ali iz nekog razloga deluje nekako pogrešno ili bar nedovoljno dobro uštimano. Ovo je pucačka igra i imalo bi smisla da je taj segment izbrušen do maksimuma, ali trenutno ne bi mogli da se složimo da je baš tako. Doduše, ako preferirate pucnjavu iz trećeg lica, možda vam ovo legne nešto bolje. Kretanje, takođe, ne ostavlja utisak preciznosti i fluidnosti. Nije loše, ali kao da nešto fali. Možda najveći problem leži u činjenici da se mnogo kopiraju daleko igraniji naslovi što vas, samim tim, tera na poređenje u kom, za sada, Hawked ne može da pobedi.

PvE segment malo je svežiji, jer ne predstavlja preveliki pritisak, iako ima i jačih „boss” NPC-a, što vam daje vremena za užitak u izbegavanju zamki i čeprkanja po lokacijama koje na momente deluju interesantno. PvP, koji daje osećaj hitnosti da se nešto uradi, kao i tenziju, delovaće vam više kao gnjavaža, nego izazov. Barem dok se ne opremite i ne navežbate, pa vi budete gnjavator. Ne mora da znači da će tako ostati i dalje, ali u ovoj fazi razvoja igre, naš utisak je da većina iskusnijih igrača radije bira da se ne utrkuje sa ostalima do blaga, već da jurca do ključnih lokacija sa tragovima, znajući da ostale ekipe moraju da dođu tu kako bi dešifrovale glavni sef, pa prave sačekuše i zasede. Legitimno, naravno, ali ne previše zabavno za sve. Jednostavno, taj PvP deo ispada kao nešto što morate da obavite, pa onda ostatak partije lagano i bez izazova krenete u PvE. Doduše, ne znači da će tako biti u svakoj partiji.

Igri ne manjka stvarčica za sakupljanje i fino prilagođavanje vođenog junaka. Ima dovoljno komada opreme da se zabavite neko vreme, isprobavajući različite kombinacije. Uz odgovarajuće društvo ima prostora da se, zapravo, zabavite, što je i suština na kraju krajeva. Sada je sve na developerima i njihovom kapacitetu da osluškuju reakcije igrača i ispoliraju sve što škripucka. Ali, ima tu jedan problem. Brojevi na Steamu nisu obećavajući. Hiljadu do dve igrača u proseku nije dovoljno da ovo „eksplodira” i da se iko navuče ozbiljnije, a, ujedno, kako je u pitanju free-to-play naslov, neće biti dovoljno mikrotransakcija da ekipa izdrži neki duži period, ukoliko se nešto čudnovato ne desi uskoro.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama