TEST DRIVE
Foscam B4
Nema struje, ali ima Sunca
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2024.

Slično kameri Reolink Go Plus, koju smo opisali u SK 1/2023 (i.sk.rs/31879), Foscam B4 je kamera predviđena za postavljanje napolju, a koja, pored klasičnog napajanja, ima dodatnu autonomiju koju ostvaruje uz pomoć dve ugrađene baterije tipa 18650, ukupnog kapaciteta 5000 miliamper-časova. Ove baterije mogu da se pune klasičnim punjačem od pet volti i jedan amper, preko USB-C priključka (strujni adapter se ne dobija uz kameru, ali kabl da). Naravno, baterije mogu da se pune i preko solarnog panela snage tri vata koji se dobija uz kameru, a koji koristi isti USB-C priključak.

Foscam je kameru namenio za postavljanje na mestima gde konstantno napajanje nije opcija, ali bežična lokalna mreža jeste. Slažemo se, takva primena nije česta, ali svakako postoji. Ako je lokacija u dometu mobilne mreže, može da se koristi, takođe baterijski napajani, 4G ruter. Ili, na primer, želite da postavite kameru na sveže urađenu fasadu, ali ne želite da je oštetite provlačeći kabl, još manje da taj kabl bude primetan.

Kamera je standardnog dizajna za PTZ spoljašnje kamere i predviđeno je da se montira na zid tako da visi sa nosača. Dolazi u kvalitetnom kućištu sa IP65, zaštitom, tako da ne treba brinuti o atmosferskim uslovima. Takođe je otporna na velike temperaturne promene. Kamera koristi dve spoljašnje antene, koje se mogu zakretati i uz pomoć kojih se se preko IEEE 802.11b/g/n standarda, na frekventnom opsegu od 2,4 gigaherca može povezati na lokalnu mrežu. Nemamo podataka o snazi antena, nagađamo po dimenzijama da su oko pet dBi. Kamera koristi WPA i WPA2 bezbednosne mehanizme, te neće biti problema oko rutera.

Motorčići pomeraju glavu kamere u rasponu od 355 stepeni po horizontalnoj osi i 90 stepeni po vertikalnoj, što je dosta dobro. Na raspolaganju je šestostruko digitalno uveličavanje, a podrazumevaju se noćni snimci, gde IR režim može da se postavi kao automatski, u boji, te kao običan noćni. Da, kamera može da snima noćne snimke u boji. Kamera ima čak četiri reflektora od po 6500K i četiri IR za noćne snimke koji su efikasni do 10 metara razdaljine. Pride, tu je i PIR senzor sa vidnim poljem od 105 stepeni i dometom do osam metara. U zavisnosti od položaja montirane kamere, snimak može se može zakrenuti za 180 stepeni u horizontalnoj ravni. Niz nastavljamo sa dvosmernim zvukom, gde je mikrofon sa prednje strane, a zvučnik, tradicionalno, sa zadnje, gde se nalazi i gumena zaptivka koja krije mesto mikro-SD kartice (kapaciteta do 256 gigabajta), taster za ponovno pokretanje kamere, ali i mali prekidač za njeno uključivanje. Podsećamo vas, kamera radi na baterije i neće se isključiti pukim „čupanjem” kabla. Pored snimanja na karticu, Foscam nudi i „oblake”.

Foscam se odlučio za CMOS senzor od četiri megapiksela, a koji je sposoban za rezolucije do 2560×1440 piksela, pri 20 sličica u sekundi. Sočivo kamere ima vidno polje od 98 stepeni vodoravno i 51 stepen uspravno. Pored pukog snimanja, kamera je sposobna da detektuje pokret i zvuk, a preko PIR senzora i prisustvo čoveka. Shodno detekciji, kamera će poslati obaveštenje korisniku.

Za upravljanje kamerom koristi se Foscam aplikacija, sa standardnim opcijama, a ovde imamo i upravljanje glavom kamere. To može biti prevlačenjem snimka ili preko četiri polja sa strelicama koje stoje diskretno sklonjene u stranu i pozivaju se po potrebi. Tu je, naravno, i indikacija napunjenosti baterija.

Foscam PC aplikacija preuzima se sa sajta proizvođača. Dovoljno je da se ulogujete i snimak koji ste do sada pratili na telefonu će se pojaviti i na ovom video-menadžeru. VMS je standardno koncipiran, sa levom bočnom trakom koja sadrži ikonice preko kojih biramo snimak uživo, pregledanje snimaka, alarm i „oblake”. VMS šalje kameru na spavanje nakon nekog vremena, te se snimak zamrzava. Postoji malo kašnjenje od naše interakcije dok se kamera ne probudi. Kamerom odavde može da se upravlja, koristiti dvosmerni zvuk, prati baterija, pa čak i uključi svojevrsna sirena/alarm. Mogu se direktno uključiti reflektori, obrnuti snimak i još mnogo toga.

Foscam B4 je kamera koja je, zapravo, i povoljna kada se uzme u obzir šta sve nudi. Imamo kameru koja može biti potpuno nezavisna u svom radu, u smislu autonomije. Prilično robusna, motorčići su bešumni, a sa snimkom smo zadovoljni. Kao jedinu manu možemo navesti to manje kašnjenje prilikom buđenja kamere. Nemamo podatak koliko kamera može da radi isključivo na baterije, bez punjenja. Vreme direktno zavisi od toga da li je scena mirna ili se nešto u kadru pomera. Ono što možemo da potvrdimo je da bez problema „izgura” noć. Definitivno vredi razmisliti o njoj.

GALERIJA

Tip uređaja: IP PTZ kamera

Osnovno: 4 Mpx, 6X digitalni zum, IEEE 802.11b/g/n, IR, reflektori, mikro-SD, cloud, VMS, WPA/WPA2

Proizvođač: Foscam
(us.foscam.com/B4.html)

Kontakt:
Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama