TEST DRIVE
Asus ROG Strix GeForce RTX 4080 Super OC
Brz, brži, Strix
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. mart 2024.

Drugi među modelima GeForce RTX 4080 Super koji nam je stigao na test je najbolji među onim koje Asus ima da ponudi, a ujedno spada i u sam vrh, među vrlo oštrom konkurencijom. Naravno, reč je o modelu ROG Strix. Kao i ostali pripadnici ove premium serije, reč je o proizvodu beskompromisnog kvaliteta i vanserijskih mogućnosti koji nudi mnogo, ali mnogo i košta.

Naponska sekcija sastoji se od čak 21 faze, od kojih 18 napaja grafički čip, dok su tri zadužene za napajanje memorije. Ovako masivna naponska sekcija, sastavljena od komponenata vrhunskog kvaliteta, dozvoljava grafičkom čipu da se razmahne do svojih krajnjih granica. Kako je deklarisana potrošnja ovog modela efektivnih 360 vati, kada se saberu svi potrošači koji su ugrađeni, kartica se strujom napaja uz pomoć novog 12VHPWR konektora, uz mogućnost upotrebe adaptera koji novi konektor „razvodi” na tri stara, dobra „osmopinca”.

Da bi ovakva zverka bila u propisanom temperaturnom opsegu, stara se ogromni hladnjak, koji sa masom od skoro dva i po kilograma svakog ko je karticu video uživo i uzeo u ruke ostavlja bez komentara... ili bar bez komentara dovoljno pristojnog da bude objavljen u časopisu. A ovo čudovište od hladnjaka sastoji se od sedam toplotnih cevi, vapor chambera i čitavog niza metalnih rebara kojima u zadatku odvođenja toplote sa komponenata kartice pomažu tri „dvanaestice”, suprotnog smera rotacije.

Sama štampana ploča znatno je kraća u odnosu na ukupnu dužinu kartice, ali joj zato masivni backplate pomaže da ne bude preopterećena težinom kulera, pa nema ni najmanjih naznaka uvijanja i krivljenja kartice pod sopstvenom težinom. Naravno, dodatni nosač (podupirač) kartice je standardni deo pakovanja i njegova upotreba je, maltene, obavezna, bez obzira na to koliko je PEG slot matične ploče robustan.

Kartica je deklarisana kao „3,5 slot”, što znači da će, efektivno, zauzeti čitava četiri slota u kućištu, pod uslovom da zbog dužine i visine, koje su ništa manje megalomanske, uopšte uspe da stane u kućište. Ovakav hladnjak je više nego dovoljan čak i za karticu koja je opasno blizu potrošnji od 400 vati (uz malo overkloka može da dobaci i do čitavih 500), jer su radne temperature izuzetno skromne za današnje standarde: jedva da smo viđali vrednosti za koji stepen iznad 60 Celzijusa, dok su ventilatori sa svojih 1200 obrtaja u minutu bili apsolutno nečujni, čak i u otvorenom kućištu. Sa ovakvim performansama može da se poredi samo vodeno hlađenje, tako da Asus zaslužuje sve pohvale na obavljenom poslu.

Kartica raspolaže i prekidačem za izbor jednog od dva profila u BIOS-u, od kojih onaj tiši donekle ograničava maksimalni radni takt i brzinu ventilatora, ali mi zaista nismo mogli da nađemo opravdanje za korišćenje Quiet režima, jer je i u Performance profilu kartica bila, praktično, nečujna.

Za razliku od referentnog modela, ovde je na raspolaganju jedan HDMI 2.1a konektor više, čime je broj video-izlaza porastao na pet. Ipak, ograničenje samog čipa svodi maksimalni broj podržanih monitora na četiri, tako da će jedan od portova morati da ostane neiskorišćen. Na konstrukciju, funkcionisanje i ukupan utisak u radu ovog modela nemamo baš nikakve primedbe. Nije bez razloga ova serija najbolje što Asus nudi, tako da je svakom detalju posvećena pažnja i sve funkcioniše besprekorno. Kuriozitet predstavljaju i dva konektora za eksterne ventilatore, koje je moguće instalirati, na primer, na stranicama kućišta, a koje će kontrolisati sama kartica, u zavisnosti od stepena trenutnog opterećenja.

Činjenica je da je ovo kartica koja pripada najvišoj klasi, pa je u skladu sa time i njena cena. Nažalost, ona nije ni blizu onoj preporučenoj, jer se ovaj Strix na našem tržištu nudi po ceni višoj od dve hiljade evra. Ovaj podatak će ga svakako učiniti nedostupnim najvećem broju igrača, mada isto važi i za referentni i bilo koji drugi model RTX 4080 Super. Ipak, ko može sebi da ga priušti, ne mora da razmišlja da li je načinio dobar izbor, jer bolje od ovoga teško da će moći da pronađe.

GALERIJA

Unigine testovi

Heaven, 2160p, Ultra, AA off, Tessel. Extreme [score - fps]

4002 - 160

Valley, 2160p, Ultra, AA off [score - fps]

7975 - 192

Superposition, DX Mode, 1080p Extreme [score]

16801 - 130

Superposition, DX Mode, 4K Optimized [score]

23108 - 174

Superposition, DX Mode, 8K Optimized [score]

9740 - 65

Igre, 2160p [99% fps])

WH40K: Dawn of War III (Ultra)

159

Far Cry 6 (Ultra, HD Textures Pack)

112

Horizon Zero Dawn (Ultimate quality)

122

Deus Ex: Mankind Divided (Ultra, DX12)

105

Metro Exodus (RTX)

75

Metro Exodus Enhanced Edition (Ultra)

80

Metro Exodus Enh. Edition (Extreme)

54

3DMark testovi

Time Spy Extreme [score]

14283

Time Spy Extreme test 1 [fps]

101

Time Spy Extreme test 2 [fps]

64

Fire Strike Ultra [score]

17756

Fire Strike Ultra test 1 [fps]

102

Fire Strike Ultra test 2 [fps]

65

Port Royal [score]

18321

Port Royal test [fps]

85

Speed Way [score]

7434

Speed Way test [fps]

75

EZ Bench, 2160p [score-fps]

GPU Particle

4718 - 44

Photogrammetry

6161 - 37

GPU: AD103, 10240 CUDA, 320 Tensor i 80 RT jezgara, 320 teksturnih i 112 ROP jedinica, radni takt 2640 MHz (2670 MHz u OC režimu)

Memorija: 16 GB GDDR6X, radni takt 23 GHz, magistrala 256 bita

Video-konektori: 3 × DisplayPort 1.4a, 2 × HDMI 2.1a

Ostalo: 5 nm, TDP 320 W, 12+4-pin HPWR (3 × 8-pin uz adapter) konektor za napajanje, 18+3 (GPU+VRAM) naponska sekcija, podrška za 4 monitora, RGB LED osvetljenje, prekidač za izbor profila BIOS-a, dva konektora za dodatne ventilatore

Dimenzije i masa: 358 × 149 × 70 mm, 2,4 kg

Proizvođač: Asus (www.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama