PHONE ZONE
Oppo Reno 10 Pro
Sigurna opcija
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. mart 2024.

Gotovo sedam meseci posle premijere u Kini, Reno 10 porodica kompanije Oppo oplovila je Rt dobre nade i stigla do naših obala. Da bismo se bliže upoznali sa ovim novitetima, za potrebe kratke recenzije upecali smo model pozicioniran između osnovnog (Reno 10) i naprednijeg izdanja (Reno 10 Pro+).

Reno 10 Pro se, kao i njegovi prethodnici, ističe odličnim kamerama

Reno 10 Pro je slika i prilika telefona više srednje klase, predviđenog da pruži performanse sa aromom vodećih modela, po koliko-toliko razumnoj ceni. Iz perspektive dizajna, Reno 10 Pro se oslanja na Samsungov priručnik koji uključuje meke, prirodne zaobljene ivice i kvalitetnu izradu sa pedantno skrojenim detaljima koji donose dah luksuza. Kućište je u celosti izrađeno od plastike, kako poleđina, tako i šasija, ali veštom kombinacijom boja i specifične mat obrade uspešno parira daleko skupljim modelima. Raspored tastera i priključaka je prilično konvencionalan: na dnu su zvučnik, USB-C port i slot za SIM kartice, a na vrhu je infracrveni (IR) blaster, uvek rado viđen dodatak uz pomoć kog se telefon može koristiti kao univerzalni infracrveni daljinski upravljač. Od potpunog zadovoljstva deli nas samo odsustvo analognog priključka za slušalice.

U skladu sa svojom cenom, Reno 10 Pro koristi FHD OLED ekran sa odličnim kontrastom, brzim osvežavanjem i pristojnim osvetljenjem koje omogućava udobno korišćenje pod vedrim nebom (maksimalno osvetljenje broji 950 nita). Okviri su tanki kao žilet i simetrični sa svih strana, što ostavlja fantastičan utisak. Boje izgledaju oštro, čak i kada se gledaju pod uglom, u podrazumevanim podešavanjima. Multimedijalni kapaciteti nisu upotpunjeni stereo zvukom, mada ugrađeni zvučnik prilično dobro reprodukuje glasove i muziku u zatvorenom prostoru, uz minimalnu distorziju i povremeno pucketanje pri maksimalnoj jačini.

Dirigentsku palicu ispod haube drži provereni, dobri (i prilično stari) Snapdragon 778G, upotpunjen sa 12 gigabajta RAM-a i 256 gigabajta prostora za skladištenje. Izobilje RAM-a znatno olakšava multitasking, a performanse su odlične i prilikom prvog pokretanja glomaznih aplikacija. Navigacija kroz korisnički interfejs je stabilno fluidna, a zahtevne igre u najvećem broju slučajeva funkcionišu veoma dobro, uz stabilan frejm-rejt i nešto jače zagrevanje pri dužem korišćenju pod velikim opterećenjem. Sintetički testovi potvrđuju da ovaj SoC ne može da parira vrhunskim rešenjima novijeg datuma, ali i to da ima sasvim dovoljno rezervnog kapaciteta za nekoliko narednih godina.

ColorOS 13.1 interfejs, presvučen preko Androida 13, tokom našeg testiranja dobio je jedno manje ažuriranje, a uskoro se očekuje i ozbiljniji apgrejd sa Androidom 14 u osnovi. ColorOS je primer jednog od najbolje organizovanih Android okruženja koje uz minimalno agresivne modifikacije pruža širok dijapazon opcija za estetsko i funkcionalno prilagođavanje interfejsa po ukusu korisnika. Sistem je stabilan, brz, jednostavan za korišćenje, ali sa nešto više nepotrebnih aplikacija kojih se valja rešiti.

Reno 10 Pro se, kao i njegovi prethodnici, ističe odličnim kamerama, čije specifikacije u mnogim aspektima prevazilaze domete uređaja srednjeg ranga. Modul sa kamerama je ovalnog oblika i solidno štrči iznad površine leđa, tako da se telefon propisno klacka kada se položi na ravnu površinu. Tu nalazimo glavni senzor od 50 megapiksela, telefoto kameru rezolucije 32 megapiksela, senzor dubine i ultraširokougaono sočivo naslonjeno na senzor od osam megapiksela. Prednju kameru opslužuje senzorski čip rezolucije 32 megapiksela. Na fotografijama snimljenim na otvorenom, kao i u iole dobro osvetljenom enterijeru, Reno 10 Pro beleži dobre nivoe detalja, precizne boje i uravnoteženu ekspoziciju, a posebno se ističe kvalitetnim portretima. Video-zapisi u 4K pri 30 sličica u sekundi su više nego pristojni, pre svega zahvaljujući efikasnoj elektronskoj stabilizaciji slike, ali i širokom dinamičkom opsegu.

Kao i drugi Oppo telefoni, Reno 10 Pro pokazuje sjajne rezultate na polju autonomije, kao i brzog punjenja preko kabla (uz punjač od 80 vati dvadesetak minuta je dovoljno za kompletan ciklus punjenja od nule). Nedostatak podrške za bežično punjenje je manje dobra vest - iako se ova zgodna mogućnost još uvek nije odomaćila u višoj srednjoj klasi, u ovom smo slučaju očekivali izuzetak. Drugi nedostatak koji je u disproporciji sa cenom uređaja odnosi se na izostanak IP rejtinga. Doduše, iskustvo tokom testiranja potvrđuje da telefon dobro podnosi vlagu - kiša mu ne smeta, a ni ne prlja se preterano. Nismo proveravali kakav bi bio ishod potpunog potapanja u vodu, a to ne savetujemo ni kupcima.

Oppo je oblikovao Reno 10 Pro kao atraktivan model višeg srednjeg ranga, nalepivši mu neatraktivnu cenu. Uprkos odličnom dizajnu, vrlo dobrim specifikacijama - naročito ekrana i baterije - i odličnim kamerama, konkurentnost je u ovom trenutku na strani drugih modela: primera radi, nedavno lansirani Samsung Galaxy S23 FE, sa IP rejtingom i bežičnim punjenjem, može da se nabavi po sličnoj ceni. Poštovaoca brenda Desetka svakako neće razočarati, ali onima koji traže maksimum za uloženi novac valja istražiti druge opcije ili sačekati dok cena ne aterira na prihvatljiv nivo.

Operativni sistem: Android 13, ColorOS 13.1

Dimenzije i masa: 162,3 × 74,2 × 7,9 mm / 185 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm, octa-core, 1×2,4 GHz Cortex-A78 & 3×2,2 GHz Cortex-A78 & 4×1,9 GHz Cortex-A55),
Adreno 642L, 8/12 GB RAM-a, 256 GB interne memorije UFS 2.2

Displej: 6,7” AMOLED (1080 × 2412, 394 ppi, 20:9, 120 Hz, 950 nita),
Dragontrain Asahi Glass AGC DT-Star2

Primarni sistem kamera: 50 MP (f/1,8, 24 mm wide, PDAF, OIS)
+ 32 MP (f/2,0, 47 mm, telephoto, PDAF, 2× optički zum) + 8 MP (f/2,2, 112˚ ultrawide), 4Kp@30 fps, 1080p@30/60/120/480fps, gyro-EIS, HDR, OIS

Selfi kamera: 32 MP (f/2,4, 22 mm wide, AF), 1080p@30 fps

Ostalo: Bluetooth 5.2 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6/dual band/direct, GSM/HSPA/LTE/5 G, GPS (GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS), NFC, IC, USB Type-C 2.0, dual nano-SIM, Li-Po baterija 4600 mAh, brzo punjenje (80 W)

Performanse: AnTuTu Benchmark (v10): 611370;
Geekbench 6: 886 (Single-Core), 2698 (Multi-Core)

Proizvođač: Oppo (oppo.com)

Kontakt: MTS (www.mts.rs)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama