TEST DRIVE
Ruijie Reyee RG-RAP6262
Vrlo otporna kugla
Dejan PETROVIĆ
1. februar 2024.

Za pokrivanje većih otvorenih prostora lokalnom mrežom, kao što su stadioni, parkinzi, mesta za odmor i relaksaciju i slično, koriste se namenske pristupne tačke. Ovakvi uređaji moraju da budu otporni na sve moguće i nemoguće atmosferske uticaje, kao i na fizička oštećenja, jer, nažalost, vandala ima svuda. Jednu od takvih pristupnih tačaka vam sada predstavljamo.

Iz kompanije Ruijie stiže pristupna tačka koja je predviđena da se postavi na neku ravnu površinu ili stub, a za pričvršćivanje se dobija sve što je potrebno (šelne, šrafovi i nosač). Sam uređaj je sfernog oblika (oblika UFO, prema Ruijie) i lako će se uklopiti na, recimo, nekom stubu rasvete. Kućište uređaja napravljeno je od debelog belog polikarbonata i ima zaštitu koja je u skladu sa standardom IP68, te možete da budete sigurni da će preživeti sve moguće nepogode. Štaviše, uređaj je otporan i na plamen, a ima i zaštitu na eroziju vetra, kao i prenaponsku zaštitu do četiri kilovolta. Nema šta, Ruijie je stvarno proizveo vrlo otpornu pristupnu tačku.

Sa donje strane kugle nalaze se četiri statusne lampice: WiFi, SYS, LAN i SFP. Već ove lampice dovoljno govore o nekim skrivenim funkcijama pristupne tačke, no, da krenemo redom. Iz kugle izviruje kabl sa tri završetka, svi dobro zaštićeni kapicama i zaptivkama. Krajevi ovog kabla kriju taster za ponovno pokretanje uređaja, priključak strujnog adaptera (12V), kao i gigabitni PoE Ethernet kabl. Dakle, uređaj može da se napaja preko PoE (Power over Ethernet), po IEEE 802.3at standardu. Ostaje još da vidimo čemu služi SFP lampica. Do samog kabla koji smo pomenuli nalazi se dodatni otvor, zatvoren plastičnom navrtkom, iza koga se krije SFP priključak. Za povezivanje optičkog kabla potrebno je još rasklopiti uređaj, to jest, otvoriti njegov gornji poklopac (jedan šraf je u pitanju). Koristeći optički kabl, ovu pristupnu tačku moguće je postaviti na čak 20 kilometara udaljenosti od data centra, što nije zanemarljivo.

Reyee RG-RAP6262 je pristupna tačka koja radi po IEEE 802.11ax standardu, dakle Wi-Fi 6. Preko pet unutrašnjih omnidirekcionih antena u stanju je da deli podatke brzinama od 574 i 2402 megabita u sekundi, shodno frekventnom opsegu. Antene imaju pojačanja od tri i četiri dBi. „Šestica” je „ispoštovana” u velikoj meri, te imamo OFDMA, 1024QAM, širinu magistrale od 160 megaherca, ali i samo WPA i WPA2 zaštitne mehanizme. Dostupna su dva puta po dva prostorna toka na oba frekventna opsega. Prijem signala sa uređaja na otvorenom je i do 100 metara na 2,4 gigaherca i čak do 300 metara na pet gigaherca. Preporučeni domet je, naravno, dvostruko manji, a tiče se upravljanja snagom antena. Veliki domet u suštini znači pokrivanje velike površine, što, opet, znači da bi trebalo da opsluži veliki broj klijenata. Kod ovog uređaja maksimum je 512 klijenta, uz preporučenih 110. Jasno je da iako signalom može da pokrije čitavu Marakanu, to ne znači da će svi navijači odjednom moći da se povežu na ovaj Ruijie. Naprosto, ograničenja postoje. Ipak, pristupna tačka je predviđena da radi u Mesh okruženju, što znači da se sva ova ograničenja lako mogu izbeći nadovezivanjem tačaka jedne na drugu.

Ruijie, kao i uvek, za podešavanje svojih uređaja preporučuje Ruijue Reyee aplikaciju o kojoj smo više puta pisali i nemamo ovde šta mnogo da dodamo. Aplikacija je krajnje intuitivna, lako se dolazi do željenih opcija i vrlo je pregledna. Aplikacija lako može biti sve što vam je potrebno. Istina, ako govorimo o većem Mesh sistemu, možda je lakše i preglednije da se koristi mrežni interfejs kom pristupamo preko IP adrese.

Interfejs u browseru po minimalizmu prati mobilnu aplikaciju: sve je na svom mestu, bez jakih napadnih boja, bez bespotrebnog lutanja i osećaja beznađa. Možda smo i mi oguglali, s obzirom na to koliko smo toga preturili kroz testove za sve ove godine. Tek, interfejs donosi levu bočnu traku sa ikonicama i gornju navigacionu. Ipak, osnovnu podelu pravimo sa odabirom samog pristupa, a opcije su Network i Local Device. Razlika je u tome da se pod Network dobija šira slika svih uređaja u mreži, što posebno dolazi do izražaja ako Mesh čini više Ruijie uređaja. Sa Local Device pristupamo samom Mesh uređaju, u ovom slučaju pristupnoj tački.

Network sa Overview donosi topologiju mreže, odakle može da se pristupi svakom njenom činiocu. Ispod Overview je skup opcija pod Network grupom, koje omogućavaju upravljanje pristupnim parametrima, optimizacijom, planiranjem mreže i drugo. Dalje se nalaze Devices, Clients i System, a iz naziva je jasno na šta se odnose. Kada smo maločas pomenuli maksimalno i preporučeno pokrivanje prostora, jasno je da se odnosi na predajne snage antena, kako za čistu predajnu snagu, tako i za Roaming snagu. Zanimljivo je da su ovi parametri zavisni jedni od drugih i da se smanjivanjem Roaminga ujedno povećava pokrivenost, ali umanjuje zahtev za prebacivanjem klijenta na druge uređaje. Ovo neminovno dovodi do smanjenja kvaliteta signala. Za najefikasnije performanse, potrebno je naći kompromis.

Local Device donosi direktan pristup našoj pristupnoj tački. Ovo se odnosi na prikaz opterećenja klijentima, ali i samo hardversko opterećenje. Tu su stavke Overview, Online Clients, Network, Advanced, Diagnostics i System. Preko ovog menija se, između ostalog, dolazi do pristupa promene režima rada ovog uređaja: osim kao pristupna tačka, može da se postaviti i kao ruter ili repetitor bežičnog signala. Jedan od zanimljivih delova tiče se i PoE podešavanja, kao što je Power Mode (Auto, 802.11af ili 802.11at), zatim Energy Saving, kao i prikaz trenutne potrošnje energije.

Ruijie nas ni ovaj put nije razočarao. Definitivno govorimo o ozbiljnom komadu hardvera koji i ovako solo, „na zemlji”, radi odlično. Pun potencijal postići će kada je postavljen na neki stub i u mreži sa više sličnih uređaja. Mi u našem, „prizemnom” okruženju nismo imali nikakvih problema što se tiče funkcionisanja, stabilnosti i slično. Teško je dati neki definitivan sud, jer nismo uzeli nekoliko ovakvih uređaja i postavili ih po banderama u kraju. Ipak, mišljenja smo da će se u Mesh okruženju ovaj Ruijie osećati kao riba u vodi. Ako tražite rešenje da sa lokalnom mrežom pokrijete veći prostor na otvorenom - ne tražite dalje. Bolje potražite neke lampe ulične rasvete koje će lepo da se uklope sa ovom pristupnom tačkom.

GALERIJA

Tip uređaja:
Wi-Fi 6 pristupna tačka

Osnovno:
574 Mbit/s @ 2,5 GHz,
2402 Mbit/s @ 5 GHz,
gigabit LAN, gigabit SFP, Mesh

Proizvođač:
Ruijie (ruijienetworks.com)

Kontakt:
Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama