TEST DRIVE
Aqara Smart Home Kit
Razni pametnjakovići
Dejan PETROVIĆ
1. februar 2024.

Nakon dužeg vremena, opet imamo priliku da vam predstavimo gomilu sitnih uređaja koji mogu da „opamete” vaš dom. Govorimo o senzorima, detektorima, tasterima i sličnim uređajima koji mogu da funkcionišu samostalno ili kao deo sistema koji izlaz u svet može dobiti samo preko čvorišta (hub).Sa sličnim kompletima smo se već susretali ranije, poput onih iz firme Fibaro (SK 12/2017, i.sk.rs/14689) ili Čuvarkuće (SK 12/2018, i.sk.rs/15510), koje je svojevremeno nudio Vip Mobile (danas A1), a bilo je i drugih. Ovoga puta, dobili smo pravu gomilu malih „pametnjakovića” brenda Aqara, što je još uvek samo delić njihove ponude. Inače, naziv Aqara izveden je iz latinskih reči „acutulus”, što znači pametan, i „ara” što znači dom, ognjište.

Aqara mali kućni uređaji koriste Zigbee 3.0 protokol (nešto o čemu će svakako biti reči u rubrici SK Labs). Između sebe ne mogu da komuniciraju, a imaju domet i do 300 metara do čvorišta. Ceo sistem je zamišljen tako da se koristi jedno čvorište (hub), koje će imati izlaz u svet preko lokalne mreže, a svi senzori, tasteri, javljači, utičnice i drugo će se preko Zigbee protokola povezati sa čvorištem. U svojoj ponudi, Aqara ima nekoliko namenskih čvorišta, kao i neke uređaje koji pored osnovne mogu imati i ulogu čvorišta. Inače, (skoro) svi uređaji koje smo dobili dolaze u mat belim plastičnim kućištima, vrlo kvalitetne izrade.

Hub E1

Možda i najpraktičnije čvorište jeste Hub E1, koje dolazi u formi bežičnog mrežnog USB-A adaptera, što u suštini i jeste. Može da se poveže putem USB porta na računaru, ali je, zapravo, zamišljen tako da se „ubode” u zidne punjače mobilnih uređaja, kakvi su i kod nas sve češći po domovima (i mnogi domaći proizvođači ih imaju u svojoj ponudi, recimo, modularni program firme Aling). Hub E1 se sa lokalnom mrežom povezuje na 2,4 gigaherca i u stanju je da opsluži do 128 malih „pametnjakovića”. Osim toga, može da se koristi i kao Wi-Fi ekstender mreže. Zgodno je i to što se sam USB-A priključak može zakretati u odnosu na ostatak kućišta, te položaj USB-A priključka u zidu nije bitan.

Nakon što smo Hub E1 priključili na USB, red je da kreiramo korisničko okruženje preko koga ćemo male „pametnjakoviće” dodavati u sistem. U tu svrhu se koristi Aqara Home aplikacija. Aplikacija omogućava udomljavanje malih pametnih uređaja, koji će se na Home ekranu izlistati u dve kolone vidžeta. Na ovaj način se brzim pregledom lako vide osnovne bitne informacije za svaki od uređaja, ali i pristupa svakom od njih. Nevezano za vidžete, pri dnu je traka sa opcijama Home, Accessories, Automation, Scene i Profile. Pod Accessories se izlistavaju uređaji u formi liste sa mnogo manje prvih informacija u odnosu na vidžete. Automation dozvoljava kombinovanje funkcija malih uređaja, a moguće je i kreiranje scenarija pod Scene. Hub E1, kao prvi uređaj, dodajemo tako što pritisnemo mali taster na njemu i zadržimo ga par sekundi dok jedva primetna lampica ne počne da trepće. Uređaje u aplikaciju dodajemo preko plusa u gornjem desnom uglu, pa odabirom opcije Add Accessory.

Hub E1 se prijavljuje pod Hub vidžetom, daje prikaz internet statusa čvorišta, a dalje daje pristup broju povezanih uređaja, statusu obaveštenja i slično.

Temperature and Humidity Sensor

Ovo je senzor vrlo malih dimenzija koji meri temperaturu, relativnu vlažnost vazduha i vazdušni pritisak („miriše” na neki BMExxx senzor kompanije Bosch). Napaja se jednom žeton-baterijom, a predviđen je da se preko obostrano lepljive trake zalepi negde gde nije primetan. Kućište uređaja može da se otvara radi zamene baterije. Na njemu se, takođe, nalazi mali, jedva primetni taster i lampica. Pritiskom tastera tokom nekoliko sekundi, lampica počinje da trepće i senzor je spreman za „udomljavanje” u aplikaciju.

Senzor se prijavljuje pod tri vidžeta: Temperature, Humidity i Atmospheric Pressure. Svi vidžeti ne prikazuju podatke u realnom vremenu, to jest, imaju svoj interval slanja podataka koji ne može da se promeni. To znači da ako držite senzor u ruci ili duvate u njega da bi se promenila očitavanja, to neće imati efekta dok ne dođe vreme da se senzor probudi i pošalje podatke preko Hub E1 do aplikacije. Svaki od vidžeta dalje vodi do grafikona promena očitanih vrednosti i možemo pratiti dnevne ili nedeljne oscilacije.

Water Leak Sensor

Ovo je senzor koji detektuje curenje vode i predviđen je da se postavi na nekom mestu očekivanog curenja vode, dakle, na pod kupatila ili kuhinje. Takođe se napaja uz pomoć žeton-baterije, a isto tako je predviđen da se pomenutom trakom zalepi negde gde neće biti primetan. Taster je ovaj put sam poklopac senzora i potrebno ga je baš jako pritisnuti za prvo povezivanje. Postupak nadalje je isti.

Senzor dobija svoj vidžet, a ima tri statusa: Water Leaked, Arhiva-Tekst i Offline. Naravno, u slučaju detekcije vode, sistem obaveštenja će nam to javiti, kao i inače za druge senzore. Senzor je moguće upariti sa kompatibilnim ventilom ili relejem. I ovde očitavanja nisu trenutna, već nakon određenog vremenskog intervala. Na ovaj način je načinjen kompromis i omogućeno da CR2032 baterija traje i do dve godine.

Motion Sensor P1

Senzor pokreta je mali, valjkastog oblika sa PIR prozorom. Ugao vidljivosti mu je 170 stepeni, ali zato mu mali zglobni nosač omogućava postavljanje bilo gde i pod bilo kojim uglom, te naprosto ne postoji mesto u koje se ne može usmeriti. Osetljivost (domet) može da se bira u tri koraka, kao i vreme „zadržavanja” detekcije. Osim PIR senzora unutar kućišta, ovde imamo i senzor svetla. Na taj način može da se koristi za kontrolisanje osvetljenja. Recimo, da se uključi rasveta ako je mrak, ali i ako detektuje pokret. Senzor, takođe, udomljavamo preko malog tastera, a tu je i lampica-indikator.

Senzor se prijavljuje sa dva vidžeta. Vidžet senzora pokreta govori o statusu detekcije, a grafikon prikazuje promene u jedinici vremena. Illuminance vidžet prikazuje intenzitet svetla iskazan u luksima.

Wireless Mini Switch

Ovo nije senzor, već mali taster koji može da se postavi na skriveno mesto i da se preko njega aktivira alarm ili bilo šta drugo. S obzirom na to da je taster, moguće je registrovati tri vrste pritiska: single, double i long press. Za uparivanje sa aplikacijom tu je dodatni mali taster uz lampicu. I ovde imamo žeton-bateriju, a taster pričvršćujemo uz istu prstenastu, obostrano lepljivu traku kao i kod senzora iznad.

Vidžet tastera prikazuje vrstu pritiska, a tu je, naravno, i grafikon istorije. Taster je moguće koristiti za automatizovanje, kao i osmišljavanje različitih scenarija, što smo već pomenuli.

Door and Window Sensor

Senzor za detekciju otvorenih vrata ili prozora se, kao i kod sličnih rešenja, sastoji iz dva dela: senzora i magneta. Onog trenutka kada se senzor i magnet razmaknu, dobijamo obaveštenje da su vrata ili prozor otvoreni. Senzor se napaja uz pomoć CR1632 baterije, a za uparivanje tu su taster i lampica-indikator. Uz senzor i magnet isporučuju se i trake za montažu.

Vidžet za ovaj senzor ima samo dva stanja: otvoreno i zatvoreno. Vredan pomena je još samo grafikon istorije. Za ovaj senzor ne postoje neke namenske opcije.

Curtain Driver E1 Rod Version

Vrlo zanimljivo rešenje za automatsko pomeranje zavese dolazi u vidu malo kompleksnijeg uređaja, koji je i prilično većih dimenzija od svega do sada pomenutog. U povelikom kućištu nalazi se uređaj koji je predviđen da se montira na okruglu šipku za zavesu („oklagija”) i da se, viseći na njoj, kreće levo-desno, te samim tim pomera zavesu. Rešenje je, u suštini, vrlo prosto: uređaj dolazi sa gornjim klizačem sa kojim se pričvršćuje preko dve omče; ove omče mogu da se podižu i spuštaju u zavisnosti od prečnika „oklagije”. Ideja je da se uređaj sa ovim nosačem pribije uz „oklagiju”, da bi gumeni točak kojim se uređaj pomera imao dobro prianjanje. Uz ovaj uređaj se dobijaju i plastične štipaljke, kao i dodatna perforirana traka. Motor na ovom uređaju je prilično jak, u stanju je da pomera i zavese teške do 12 kilograma.

Uređaj dolazi sa ugrađenom punjivom baterijom. Baterija ima autonomiju i do godinu dana do sledećeg punjenja. Puni se preko USB-C priključka sa donje strane, a pripadajući kabl se dobija u paketu. Na uređaju se nalaze taster i lampica za udomljavanje. Tu je i senzor osvetljenja, te je moguć određeni vid autonomije: recimo, da nam se u određeno vreme, u zavisnosti od intenziteta svetla, zavesa skloni sa prozora i vrati nazad. Taster ujedno ima i ulogu da popusti omče kojima se priteže oko oklagije (recimo, kod skidanja zavese radi pranja).

Vidžet prikazuje poziciju uređaja (samim tim i zavese) na oklagiji u procentima. Preko vidžeta možemo da pristupimo direktnoj kontroli motora i postavimo zavesu gde želimo. Takođe, može se odabrati startna pozicija u odnosu levo-desno.

Smart Plug

Pametna šuko priključnica je standardnog dizajna za ovaj tip uređaja. U pitanju je prolazna šuko utičnica, što znači da može da se priključi samo na šuko utičnicu, a u nju se može priključiti i euro utikač (šestougaoni, bez uzemljenja), a ne samo šuko. Dolazi sa zaštitama od preopterećenja i pregrevanja. Osim toga, moguće je pratiti potrošnju energije preko nje, a isto tako može da se planira vreme rada. Taster i lampica se podrazumevaju.

Vidžet direktno omogućava da uključimo i isključimo povezani uređaj. Dalje, daje pristup potrošnji, vremenu rada i drugim informacijama. Postoji čak i štoperica nakon čijeg odbrojanog vremena će se priključnica isključiti. Maksimalna moguća snaga uređaja povezanog na nju je do 2,3 kilovata, a vidžet dozvoljava da se ovaj parametar spusti u više koraka.

SCamera Hub G3

Kao što i naziv kaže, u pitanju je kamera kućnog sistema video-nadzora, ali i uređaj koji može da se koristi kao čvorište (umesto Hub E1 s početka teksta). Kamera je standardnog dizajna za PTZ (pan/tilt/zoom) kamere i može da se rotira levo-desno u rasponu od 340 stepeni, a gore-dole u 45 stepeni. Kamera može da se postavi na sto/policu, ali i da se pričvrsti na neki od nosača standardnom navrtkom. Za napajanje se dobija strujni adapter i USB-C kabl. Za razliku od Hub E1, sa lokalnom mrežom može da se poveže i u opsegu od pet gigaherca. Senzor je sposoban da snima u rezoluciji 1296p, a od funkcija treba pomenuti lokalnu veštačku inteligenciju namenjenu prepoznavanju lica, gestova, pa i kućnih ljubimaca. Sama kamera čak dolazi i sa silikonskom navlakom preko glave kamere, a koja joj dodaje uši, te kamera dosta podseća na neku malu belu macu. Treba li da pomenemo taster i lampicu za udomljavanje?

Vidžet kamere otvara kompletnu aplikaciju u aplikaciji. Dobijamo prostor za praćenje snimaka, upravljanje motorčićima kamere, snimanje, upravljanje dvosmernim zvukom, pregled snimljenog materijala i još mnogo toga. Zapravo, ovaj deo osnovne aplikacije se ni u čemu ne razlikuje od samostalnih kamera koje smo opisivali u poslednje vreme. Tu je mogućnost upravljanja IR kontrolom, postavljanje predefinisanih pozicija od značaja i još mnogo toga. U donjoj traci, pod Advanced, dobijaju se dodatne opcije, kao što su Human Tracking, Dogs and Cats Tracking, Cruise, Face Detection, Gesture Identification i druge. Sa kamerom i ovom pod-aplikacijom smo vrlo prijatno iznenađeni.

Hub M1S Gen 2

Još jedno od čvorišta nam dolazi u povećem kućištu, oblika diska, sa izlivenim euro utikačem i predviđeno je da se direktno „ubode” u strujnu utičnicu. Čvorište dolazi sa zvučnikom i predviđeno je za glasovnu komunikaciju. Po obodu se nalazi prsten od lampica koje su prilično jake, kao i taster. Osim za udomljavanje, taster koristimo i da čvorište vratimo na fabrička podešavanja. Ne znamo šta je od hardvera unutar kućišta, ali znamo da je sposoban za 2x2 MIMO prostorna streama, kao i da podržava WPA3.

Vidžet daje direktan pristup uključivanju ovog prstena od višebojnih lampica u formi noćnog svetla. Ulaskom u vidžet se dobija pristup odabiru boje i intenzitetu osvetljenja. Zanimljivo je i to da može da se koristi i kao budilnik. Ipak, osnovna namena mu je da malim „pametnjakovićima” daje izlaz u svet.

Automatizacija sistema

Sistem automatizacije je ovde doveden na mnogo viši nivo u odnosu na neka slična rešenja. Automatizacija se sastoji iz uslova i izvršenja: IF i THEN. Za IF dodajemo senzor i biramo koje stanje ili prag želimo da nam aktivira automatizaciju. Pod THEN biramo šta želimo da nam naši „pametnjakovići” izvrše, shodno uslovu IF. Za oba odeljka od povezanih uređaja otvoriće nam se samo grupe koje za tu funkciju imaju smisla (pod THEN se neće otvoriti pristup temperaturnom senzoru, na primer). Dobijamo opcije vezane za zadržavanje vremena, sisteme obaveštenja i alarma, kao i scenarija. Zaista sve pohvale timu koji je sve ovo „skockao”.

• • •

Ovo što smo vam opisali je bukvalno samo delić svega onoga što se pod brendom Aqara može naći. Pokriveno je mnogo toga, a sigurno ćemo i ubuduće opisati ostale Aqara uređaje i senzore. Sa ovim što smo sada isprobali nismo imali nikakvih problema. Sve smo lako „udomili” i sve je radilo odmah, bez pogovora. Aplikacija je standardno zamišljena i dobro koncipirana vidžetima. Aplikacija očitava kvalitet signala svakog od uređaja do čvorišta, moguća je nadogradnja firmvera, kao i prebacivanje na drugo čvorište (recimo, ako menjamo poziciju nekom senzoru, a tamo mu je bliže drugo čvorište). Od nas bukvalno sve preporuke. To, naravno, ukoliko nećete da se bakćete sami i da sve ovo napravite prateći SK Labs rubriku.

Sledeći put ćemo se više pozabaviti softverskim delom Aqara priče, jer smo automatizaciju samo „načeli”, a nismo ni pominjali Amazon Alexa, Google Assistant i Yandex Alice servise ili, na primer, mogućnost integrisanja u sistem pametnih uređaja drugih proizvođača.

GALERIJA

Proizvođač: Aqara
(aqara.com)

Uvoznik: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama