PHONE ZONE
Samsung Galaxy S24 Ultra i S24+
Pametni , lepi i skupi
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. februar 2024.

Kako poboljšati nešto što je i nakon godinu dana nepobedivo? Pri projektovanju ovogodišnje serije flegšip telefona, Samsung se nije primarno rukovodio principom hardverske „trke u naoružanju”, jer raspoloživa globalna tehnologija već neko vreme kaska za njihovim ambicijama. To ne znači da Galaxy S24 Ultra nema najjači raspoloživi mobilni čipset i najnapredniji sistem primarnih kamera (ima ih), već da je kompanija, po prvi put, ozbiljnije krenula putem fuzije AI servisa i najjačeg mobilnog hardvera. Rezultat ove simbioze je vrlo interesantan i predstavlja jasnu indikaciju smera kojim će teći evolucija mobilnih uređaja.

Najveća novina serije S24 je Galaxy AI, skup servisa i optimizacija koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju...

Samsung Galaxy S24 Ultra je, osim u nekoliko detalja, fizički gotovo identičan prošlogodišnjem modelu. Primarna razlika svodi se na potpuno ravan ekran - S23 Ultra, iako „generalno” ravan, ipak je imao blagu kurvaturu na ivicama, koju je S24 Ultra potpuno eliminisao. I sa prednje i sa zadnje strane, ovaj telefon je nalik na monolit iz Odiseje 2001. Nadamo se da je era zakrivljenih ekrana, koji nikada nisu služili ičemu, konačno i nepovratno završena. Samsung ih je porodio, neka ih Samsung i sahrani. Sekundarna razlika je elitistički-estetska - kao i iPhone 15 Pro i Pro Max, okvir nove Ultre izrađen je od titanijuma. Prednja i zadnja strana presvučene su novom „mešavinom” Gorilla stakla (Gorilla Glass Armor), koja bi trebalo da bude otpornija od Gorilla Glass Victus 2 stakla koje koristi S23 Ultra. Telefon ima skoro iste dimenzije kao S23 Ultra (plus-minus koji milimetar), masu i identičan raspored tastera, konektora, kamera i slotova kao prethodnik. Istovetan je i Stylus (olovčica), koja se uvlači u slot na levoj donjoj strani uređaja. Što se tiče boja, 24 Ultra dolazi u četiri različita ukusa: Titanium Gray, Titanium Black, Titanium Violet i Titanium Yellow.

Odsustvo zakrivljenja podrazumeva i manje ivice (bejzele), koji su sada na istorijski najmanjem nivou. Odlični AMOLED ekran je iste dijagonale i rezolucije kao i prošle godine, ali ima znatno jači maksimalni brightness od čak 2600 nita (za 40 odsto veći od prethodnog modela), što je idealno za dve stvari - korišćenje telefona na jakom suncu i gledanje HDR filmova. Ekran je LTPO tipa, što podrazumeva široku gamu frekvencija osvežavanja, od jednog do 120 herca, što doprinosi uštedi energije. Novogeneracijski Gorilla Glass Armor, kojim je presvučen ekran, pored pojačane otpornosti na grebanje i udarce, obezbeđuje i manji odsjaj.

Samsung Galaxy S23 Ultra koristio je Snapdragon 8 Gen 2, te Galaxy S24 Ultra, logično, ima Snapdragon 8 Gen 3. Iako je trojka brža u sintetičkim testovima, u normalnom radu nema nikakve realne razlike u poređenju sa S23 Ultra. Pored sirove brzine, ovaj SoC ima dodatne optimizacije za novoimplementirane AI funkcije, o kojima će biti reči malo kasnije. Što se tiče GPU-a, Adreno 750 je brži u ray tracingu od Adrena 740 iz druge generacije ovog SoC-a, ali još uvek nema igara koje bi tu snagu eksplicitno demonstrirale. Iskreno se nadamo da će se i za Android pojaviti portovi Resident Evil 4 rimejka i Death Strandinga, koji postoje za najjače iOS telefone, gde bi snaga novog GPU-a došla do izražaja. Nova Ultra ima i prostraniji Vapor chamber, tako da se manje greje pod punim opterećenjem, mada ovu zver uopšte nije lako namučiti, čak ni igranjem Genshin Impacta nasviranim na najjača podešavanja. Što se tiče memorije, umesto osam, koliko je imala osnovna verzija S23 Ultra, sve Ultre sada dolaze sa 12 gigabajta RAM-a.

Sistem kamera je skoro identičan onom na S23 Ultra, sa izuzetkom primarne periskopske telefoto kamere od 10 megapiksela sa 10× zumom - sada imamo (takođe periskopsku) kameru sa senzorom od 50 megapisela i petostrukim optičkim zumom. Ovaj sistem intenzivno koristi AI za procesiranje slike, a rezultati su impresivniji nego ikada ranije. Senzor nove telefoto kamere, takođe, ima krupnije piksele i jači OIS, što je čini pogodnijom za noćno snimanje. Summa summarum, za normalne i širokougane fotke, koje koriste glavni senzor od 200 megapiksela i ultrawide od 12, telefon snima fotke istog kvaliteta kao S23 Ultra, razlikujući se samo u drugačijem kamernom setupu zum kamera, koje sad uz AI asistenciju snimaju kvalitetnije slike pri maksimalnom nivou optičkog zuma i pri noćnom snimanju.

Najveća novina serije S24 je Galaxy AI, skup servisa i optimizacija koji donose seriju olakšanja i konceptualnih novina. Najimpresivniji segment je automatsko simultano prevođenje telefonskih poziva, koje je za sada podržano za trinaest jezika. Među njima, nažalost, nema srpskog, ali ni grčkog, albanskog i hrvatskog, tako da većini Srba neće biti od koristi kada odu na more. Ali, ako razgovarate sa Nemcima, Indusima, Poljacima, Francuzima, Italijanima, Japancima, pa čak i Poljacima, bićete na konju. Pored tekstualnog, sistem obezbeđuje i glasovnu interpretaciju prevedenog. Ovo znači da glas sagovornika možete muteovati i umesto mumlanja na njegovom varvarskom dijalektu, slušati sintetički glas na jeziku koji odaberete (na engleskom, recimo). Za svaki jezik postoji poseban language pack koji se besplatno preuzima sa interneta. Loša strana ovog sistema, pored odsustva podrške za naš jezik, jeste potreba da unapred definišete jezik sagovornika. Bilo bi znatno udobnije da ga sistem automatski prepozna.

AI je implementiran i u tekstualne poruke, koje možete da prevodite i da tonalno optimizujete i preformulišete, kao da, recimo, koristite Grammarly ili neki sličan servis. Pored proste kontrole grešaka u kucanju i prediktivnog rečnika, koje smo imali i ranije, sada je tekst moguće i stilski peglati, čime ćete sagovornika lako ubediti da ste obrazovani na liceju i da imate nemecko vospitanije. Taj sistem integrisan je u Samsung tastaturu, tako da će vam koristiti i za poruke koje kucate u Viberu ili bilo kom drugom komunikacionom programu.

Tu su i AI servisi vezani za rad sa grafikom. Circle search, recimo, funkcioniše kao Google Lens integrisan u „srž telefona”. Pri surfovanju, listanju galerije, Facebooka ili Twittera, pregledanju Youtubea ili bilo kod drugog sadržaja sa fiksnim ili pokretnim slikama, dovoljno je pritisnuti taster Home (kome ste prethodno ukinuli funkciju Google asistenta) i prstom ili stylusom zaokružiti ono što vas zanima na ekranu, čime ćete ga „izguglati”. Ovako implementiran, ovaj sistem je neuporedivo korisniji nego „sirovi” Goole Lens. AI je implementiran i u manipulaciju fotografijama i snimanje video-sadržaja. Fotke možete editovati sa kvalitetnim auto-popunjavanjem praznina koje nastaju manipulacijom objektima ili subjektima (recimo, premeštanjem osoba sa jednog na drugi kraj sobe, AI će rekonstruisati pozadinu). I tako dalje.

Samsung Galaxy S24+, mlađi batica moćne Ultre, pretrpeo je sličan broj izmena, među kojima su fizičke najmanje izražene. Okvir nije od titanijuma, već od legure aluminijuma, a staklena pozadina i svi drugi featuresi su identični modelu iz prošle godine. AMOLED ekran takođe je LTPO tipa, sa identičnim nivoom brightnessa kao kod Ultre (2600 nita), a identična je i rezolucija (1440 × 3120), što je znatan skok u odnosu na prošlu godinu. Last, but not least, ekran plusa je za 0,1 inč širi u odnosu na prošlu godinu. Sistem kamera je identičan modelu S23+ (sa AI asistencijom, rezultati su bolji), uz bateriju čiji je kapacitet malčice pojačan, uz identičnu brzinu punjenja u svakom režimu (vidi specifikaciju). Telefon dolazi u širem dijapazonu boja: Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet, Amber Yellow, Jade Green, Sandstone Orange i Sapphire Blue.

Najveće odstupanje od Ultre, makar za tržište Evrope, leži u čipsetu. Umesto Qualcomm Snapdragona 8 Gen 3, ovde imamo Exynos 2400. Na tržištima Severne Amerike i Kanade, S24+ dolazi sa Snapdragonom. Većinu korisnika ovo neće tangirati, niti će tu razliku primetiti, bez obzira na to što je Exynos sporiji u sintetičkim testovima. Galaxy AI i sve drugo radi kao i na Snapdragonu.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Operativni sistem: Android 14, One UI 6.1

Dimenzije i masa: 162,3 × 79,0 × 8,6 mm / 232 g

Čipset i memorija: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm, 8-core, 1×3,39GHz Cortex-X4 CPU + 3×3,1 GHz Cortex-A720 CPU + 2×2,9GHz Cortex-A720 CPU + 2×2,2GHz Cortex-A520 CPU), Adreno 750 GPU, 12 GB RAM-a, 256/512 GB ili 1 TB interne memorije UFS 4.0

Displej: 6,8” Dynamic LTPO AMOLED
(1440 × 3120, 19,5:9 odnos stranica, ~505 ppi, HDR10+, 2600 nita)

Primarni sistem kamera: 200 MP (f/1,7, 24mm (wide), 1/1,3”, 0,6µm, multi-direkcioni PDAF, Laser AF, OIS) + 50 MP (f/3,4, 111 mm (periskopski telefoto), PDAF, OIS, 5x optički zum) + 10 MP (f/2,4, 67mm (telefoto), 1/3,52”, 1,12µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 3× optički zum) + 12 MP (f/2,2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2,55”, 1,4µm, Dual Pixel PDAF, Super Steady video), LED blic, auto-HDR, panorama, 8K@24/30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/240fps, 1080p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS

Selfi kamera: 12 MP (f/2,2, 26mm (wide), Dual Pixel PDAF), dual video call,
Auto-HDR, HDR10+, 4K@30/60fps, 1080p@30fps

Ostalo: Bluetooth v5.3 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7/dual-band/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE/5G, GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS), NFC, USB-C 3.2, dual nano-SIM, Li-Ion baterija 5000 mAh, IP 68, ultrazvučni čitač otiska prsta ispod ekrana, brzo punjenje 45 W, bežično (15 W, (Qi/PMA) i reverzno punjenje (4,5 W)

Performanse: Geekbench 6: 2335 (Single-Core), 7215 (Multi-Core)

Proizvođač: Samsung (samsung.com)

 

Samsung Galaxy S24+

Operativni sistem: Android 14, One UI 6.1

Dimenzije i masa: 158,5 × 75,9 × 7,7 mm /196 g

Čipset i memorija: Exynos 2400 (4 nm, 10-core, 1×3,2 GHz Cortex-X4 CPU + 2×2,9 GHz Cortex-A720 CPU + 3×2,6 GHz Cortex-A720 CPU + 4×1,95 GHz Cortex-A520 CPU)
+ Xclipse 940 GPU, 12 GB RAM-a, 256/512 GB interne memorije UFS 4.0

Displej: 6,7” Dynamic LTPO AMOLED
(1440 × 3120, 19,5:9 odnos stranica, ~513 ppi, HDR10+, 2600 nita)

Primarni sistem kamera: 50 MP (f/1,8, 24mm (wide), 1/1,56”, 1,0µm, Dual Pixel PDAF, OIS) + 10 MP (f/2,4, 67mm (telefoto), 1/3,94”, 1,0µm, PDAF, OIS, 3× optički zum) + 12 MP (f/2,2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2,55” 1,4µm, Super Steady video), LED blic, auto-HDR, panorama, 8K@24/30fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 1080p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS

Selfi kamera: 12 MP (f/2,2, 26mm (wide), Dual Pixel PDAF),
dual video call, Auto-HDR, HDR10+, 4K@30/60fps, 1080p@30fps

Ostalo: Bluetooth v5.3 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/dual-band/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE/5G, GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS), NFC, USB-C 3.2, dual nano-SIM, Li-Ion baterija 4900 mAh, IP 68, ultrazvučni čitač otiska prsta ispod ekrana, brzo punjenje 45 W, bežično (15 W, Qi/PMA) i reverzno punjenje (4,5 W)

Performanse: Geekbench 6: 2087 (Single-Core), 6620 (Multi-Core)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama