Hardver
Test
RECENZIJA: Samsung S90C QD-OLED
SladOLED
Zoran OLUIĆ
1. septembar 2023.

Po prvi put u istoriji, istraživanja pokazuju da više gledalaca gleda striming sadržaje, nego programe koji se redovno emituju putem TV stanica i kablovske mreže. Sport je i dalje najveći faktor u održanju gledanosti klasičnog TV programa, dok se svi ostali programski sadržaji sve više konzumiraju putem striminga. Čak je i britanski Sky počeo da favorizuje striming u odnosu na tradicionalnu distribuciju preko satelita.


Dok striming servisi nastavljaju da dominiraju televizijskim svetom, do nas je stigao S90C, druga generacija Samsungovih OLED televizora. Prvi model je bio pravo iznenađenje i visoko je postavio lestvicu za buduće generacije, pa da vidimo koliko je S90C uspeo u tome.



Sklapanje je prilično jednostavno. Dve plastične nožice se jednostavno uglave u žljebove sa zadnje strane, bez dodatnog šrafljenja. Preko njih se montira metalna maska koja ih dodatno fiksira i učvrsti, ali imamo utisak da je njena prevashodna funkcija da lepo izgleda.


S90C je Samsungov flegšip koji ima samo jedan cilj – da se nadmeće sa LG C3


Podešavanje je manje-više standardno za novije Samsungove modele. Dok se prolazi kroz menije, neke funkcije mogu da se obavljaju u pozadini, na primer, skeniranje digitalnih kanala. Po završetku podešavanja dočekuje nas operativni sistem Tizen u verziji 7.0. Pored nekih vizuelnih tweakova, ne nalazimo značajne promene u funkcionalnosti i načinu upotrebe. Možda bismo mogli da zamerimo veći broj koraka da bi se došlo do željenog menija ili specifične opcije, nego što bismo to voleli.


Daljinski upravljač takođe je minimalno izmenjen u odnosnu na prethodnu generaciju. Sada je malo kraći, ivice su malo zaobljenije i ima jedan taster manje. Zadržano je solarno dopunjavanje, a solarne ćelije smeštene su sa njegove donje strane.


Kvalitet slike je na nivou prethodnog modela. Maksimalno osvetljenje (na deset odsto površine ekrana - beli kvadrat na crnoj pozadini) ostalo je na vrednosti od 1000 nita. Procesiranje slike je na osnovnim, fabričkim podešavanjima standardno agresivno, pa opet preporučujemo da se isključe sve napredne opcije za procesiranje slike - osim ako vam baš ne zatrebaju za neki lošiji snimak. Naravno, HDR filmovi su teritorija gde S90C apsolutno briljira. Svi filmovi i test-klipovi koje standardno koristimo pri testiranju televizora izgledali su fantastično.


Upscale zemaljskih TV programa je na visokom nivou i nismo primetili značajnije nuspojave u tom procesu. Skaliranje DVD videa je malo lošije nego što smo očekivali i tu bi u nekim slučajevima mogle da pomognu neke od opcija u Expert režimu, za poboljšavanje kvaliteta slike.


Zvuk je dobar, ali, avaj, imamo utisak da je na prethodnom modelu bio bolji. Postoji i razlog za to. S90C je znatno jeftiniji od svog prethodnika. U prevodu, Samsung je spustio cene na nivo LG C3 OLED-a. Očigledno u Samsungu smatraju da je to model sa kojim moraju da se takmiče za tržište. Ipak je nužno na neki način nadoknaditi prednost koju LG ima dužim prisustvom na tržištu OLED televizora.




Tip: smart TV
Dijagonala: 55 inča (139 cm) • Rezolucija: 3840 × 2160 px (80 ppi)
Tip panela: QD‑OLED, 10 bita, RGB, 1000 cd/m2, 1 ms
Osvežavanje: 20 - 144 Hz • Ugao vidljivosti: 178°
Procesor: Neutral Quantum Processor 4K, 2 jezgra
Operativni sistem: Tizen 7.0
Tjuner: DVB‑S2/T2/C
Zvučnici: 2.1 (40 W)
Zvuk: Dolby Atmos, DD+, AI Sound, Bluetooth Sound
Priključci: 4 × HDMI (2.1 CEC) eARC, 3 × USB (2.0), konektor za slušalice, Toslink audio‑izlaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, Ethernet (LAN), Wi‑Fi, CI+ 1.4 slot
Ostalo: Nvidia G‑Sync, AMD FreeSync, AI upscaler 4K, Miracast, Bluetooth 5, Alexa, Apple Airplay 2, Google Assistent, Magic remote,
VESA kačenje 300 × 200 mm
Potrošnja: 82 W prosečno, 310 W maks, 1 W standby
Dimenzije i masa: 144 × 89 × 29 cm, 22 kg
Kontakt: Samsung

GALERIJA
Samsung
OLED
S90C
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama