Hardver
Test
RECENZIJA: LG OLED55C31LA
Videofilija
Zoran OLUIĆ
29. jun 2023.

Taman kada smo mislili da su veliki proizvođači poslali DTS audio u penziju LG nas je prijatno iznenadio. DTS is back, baby! Svi OLED modeli za 2023 godinu dolaze sa podrškom za DTS audio. Da, bilo je načina da se zaobiđe ovaj problem. Android modeli su mogli jednostavno da instaliraju VLC i reše nevolju ali ipak to nije isto kao podrška na sistemskom nivou.


C3 krasi standarno tanak OLED panel sa kutijastim zadebljanjem, sa zadnje strane, za elektroniku, priključke i zvučnike. Postolje je slično kao kod modela iz prethodnih generacija i ima dvostruku ulogu za usmeravanje zvuka prema gledaocu (horna). Izrađena je od kvalitetne plastike i primetno je lakša od nekih ranijih verzija proteklih godina ali to nije umanjilo stabilnost i funkcionalnost samog stalka.


Ovogodisnja C klasa dolazi nam sa dosta softverskih unapređenja. Glavni meni je sada inicijalno podeljen u tri ravni. Gornji deo sa sugestijama šta možete da podesite u webOS-u (mada više podseća na placeholder za reklame u budućnosti), srednji deo sa prečicama za Home Office, Game, Music, Home Hub, Sports i editovanje tih prečica, dok je donji deo rezervisan za popularne aplikacije.



Home Office će biti posebno ineresantan svima koji bi želeli pristup online servisima Windows 365 i Google Workspace na velikom ekranu. Naravno, za korišćenje ovih servisa poželjno je posedovati Bluetooth tastaturu i miš za potpuni komfor. Za one koji rade od kuće posebna poslastica može da bude split screen opcija u kojoj, dok čekate mail, možete da pratite svoj omiljeni tv program da drugoj polovini ekrana.



Ovo je savršen televizor za gejmere-filmofile



Najveća poslastica je naravno povećano osvetljenje ekrana na maksimalnih 1400 nita (na površini od 10% veličine ekrana) do nešto preko 200 nita za celu površinu ekrana u beloj boji. Ova razlika je uzrokovana ABL tehnologijom (mada je više u pitanju zaštita panela) o kojoj smo detaljnije pisali u opisu C2 modela ( Sk 6/2022).



Veći osvetljaj i kontrast znače i veći broj drečavo zasićenih boja u eksplozijama, scenama u prirodi, crtanim filmovima. LG se zaista potrudio da slika ni u jednom trenutku ne gubi detalje u najsvetlijim i najtamnijim delovima što je ujedno i jedan od najvećih odlika OLED panela pored duboke crne i mogućnosti da prikaže i najmanje tamne nijanse bez gubitka. I ovog puta bi vam preporučili da isključite True Motion i slične opcije za "poboljšanje slike". Možda vam te opcije zatrebaju prilikom gledanja nekog lošijeg snimka pa da pokušate da malo popravite sliku inače je sasvim nepotrebno prilikom gledanja 4K HDR videa.



Šta bi bila najveća mana ovog televizora? Sa filmofilske strane da bi u potpunosti iskoristili kvalitet panela C3 televizora poželjno je imati i Blu-ray plajer i gledati HDR filmove sa BD diskova koji nemaju ograničenja u bitrate-u kao striming servisi. Da, mogoće je online pronaći odgovarajući rip filmova ali to nije uvek garant kvaliteta. BD plajeri su pravljeni samo sa tom namenom, da najbolje moguće renderuju digitalnu sliku. Interni procesori u samom televizoru obrađuju i mnioge druge stveri usput i nisu apsolutni garant kvaliteta. Takođe poželjno je posedovati i multikanalno pojačalo/risiver i odgovarajući set zvučnika da bi i taj aspekat bio ispunjen kako treba za potpun doživljaj i za ono za šta ste uložili teško zarađen novac.


Sa druge strane ako ste više u svetu igara vaš novac će biti bolje uložen u slučaju C3. Koliko monitora postoji na tržištu sa FreeSync, G-Sync, HDR, 1 ms odzivom... u 55 inča dijagonali? Dakle ako ste gamer-filmofil, C3 je najbolje ulaganje za vas.




Tip: smart TV
Dijagonala: 55 inča (140 cm)
Rezolucija: 3840 × 2160 px (106 ppi)
Tip panela: OLED evo, 10 bita, WRGB, ~1400 cd/m2 (max), • 1 ms
Osvežavanje: varijabilno od 40 do 120 Hz • Ugao vidljivosti: 178°
Procesor: Alpha 9 (gen 6, AI), 4 jezgra + GPU 2 jezgra
Operativni sistem: webOS 23
Tjuner: DVB‑S2/T2/C • Zvučnici: 2 (2 × 20 W + 2 × 20 W woofer)
Zvuk: DTS, Dolby Atmos, DD+, AI Sound, Bluetooth Sound Ready, WiSA Ready*
Priključci: 4 × HDMI (2.1 CEC) eARC, 3 × USB (2.0), Toslink audio‑izlaz,
Ethernet (LAN), Wi‑Fi 5, CI+ 1.4 slot
Ostalo: Home Office, Nvidia G‑Sync, AMD FreeSync, AI upscaler 4K, Miracast, WiSA, Bluetooth 5, Alexa, Apple Airplay 2, Google Assistent, Magic remote,
VESA kačenje 300 × 200 mm
Potrošnja: 81 W prosečno, 330 W (max), 1 W standby
Dimenzije i masa: 122 × 75 × 22 cm, 14 kg
Kontakt: LG.rs

GALERIJA
LG
televizor
OLED
Windows 365
Google Workspace
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama