PHONE ZONE
Nokia C32
Stakleni sekundarac
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. januar 2024.

Ne treba svakome telefon od hiljadu evra. Hek, najvećem procentu korisnika nije potreban ni uređaj koji košta polovinu, pa ni četvrtinu te sume. Za staru majku, kojoj biste smartfon nabavili da može da koristi Viber, verovatno bi pasovao bilo koji telefon proizveden u 2023 godini. Šta zna baba šta je IPS, šta je OLED, koliko nita ima ekran i da li je osvežavanje 60, 90 ili 120 herca... Važno je da telefon radi, da izgleda lepo i da uliva poverenje kada ga stara gospođa uzme u ruku. Ili možda imate dete kome treba bazični telefon, da može da vam se javi kad mu se završe časovi, ali da je dovoljno spor da ga demotiviše da gubi oči na Robloxu. Bilo bi dobro i da ima USB-C, da se konačno rešite poslednjeg Micro USB kabla koji imate u kući. Sve te i mnoge druge potrebe zadovoljava Nokia C32, novi, izrazito jeftini telefon koji potpisuje kompanija HMD Global.

Ne treba svakome telefon od hiljadu evra

Pomaže, naravno, kada tako jeftin uređaj, koji bi u našim prodavnicama trebalo da košta oko 15 hiljada ili manje dinara, izgleda više nego pristojno. Nokia C32 je konstruisan kao stakleni sendvič sa plastičnim okvirima koji podržava IP52 standard otpornosti za polivanje vodom i izlaganje prašini. Ovo je prvi telefon u tom cenovnom rangu sa staklenom pozadinom koji sam imao prilike da testiram; do sada su jeftini uređaji, po pravilu, bili plastikaneri. Konstrukcija je elegantna i definitivno sugeriše na to da imate telefon koji je skuplji nego što jeste - jedini razotkriv njegove realne klase je ostrvce sa samo dve primarne kamere na poleđini.

Ako izgleda lepše nego što košta, hardver kojim je opremljen mahom je realan za te pare, osim čipseta, koji bi morao da bude brži. Ekran je IPS tipa, rezolucije 720×1600, presvučen nedefinisanim „anti-scratch” slojem, koji sprečava grebanje po džepovima. To, naravno, nije Gorilla, ali verovatno će sprečiti najveći procenat slučajnih, sitnih ogrebotina. Na vrhu se nalazi teardrop urez za selfi kameru, što se, izgleda, ponovo vraća u modu u ovoj klasi. Telefon ima tanke bejzele, mada je „brada” (donja ivica) nešto šira nego što bi bilo estetski idealno.

Sa donje strane uređaja nalazi se zvučnik (telefon podržava mono zvuk) i USB-C konektor; na levoj je SIM tray, koji prima dve Nano-SIM kartice i MicroSD karticu pride u zasebnom slotu (kapaciteta do 256 gigabajta). Na gornjoj nalazimo 3,5-milimetarski audio-konektor, zaboravljenog asa među fičrsima modernih telefona, dok je na desnoj ‘Volume’ klackalica i taster ‘Power’ sa senzorom otiska prsta. Ti senzori na tasterima su, po pravilu, brži i pouzdaniji nego optički ili ultrazvučni ispod ekrana, osim kod flegšip uređaja koji imaju najkvalitetnije varijante. Pored ovog, izrazito pouzdanog senzora, Nokia C32 omogućava i otključavanje licem, koje, takođe, funkcioniše OK, ali samo u okruženju sa dovoljno svetla.

Najslabija karika ovog telefona je čipset. Osmojezgarni Unisoc SC9863A1 zadovoljiće bazične potrebe prosečnog korisnika, osim igranja. Ovo nije telefon na kome ima smisla igrati išta kompleksnije od prostih 2D zanimacija, nalik na stare Angry Birdse ili Zuma klonove. Pri normalnom radu, telefon često štucne, a ni skrolovanje nije svetski šampion u kategoriji glatkoće. Ali, koliko para, toliko muzike, za 128 evra zaista nema smisla očekivati nešto remarkabilnije. Telefon dolazi u nekoliko memorijskih konfiguracija, sa tri ili četiri gigabajta RAM-a, i sa 64 i 128 gigabajta interne memorije, koja se može proširiti MicroSD karticom. Telefon dolazi sa Androidom 13 i apsolutnim minimumom bloatwarea, što je, takođe, veliki plus.

Kompenz za slab čipset je solidna primarna kamera, sa glavnim senzorom od 50 megapiksela. HMD Global, nažalost, ne navodi podatke o blendi i tipu senzora. Druga kamera u primarnom sistemu je makro kamera od dva megapiksela, za koju, takođe, važi osnovno pravilo da snima dobre fotke u uslovima solidnog svetla. Tja. U mraku, ovaj telefon se nije pokazao idealnim, ali to je bilo za očekivati. Ništa posebno nije ni selfi kamera od osam megapiksela, ali će poslužiti za video-pozive.

Nokia C32 dolazi u nekoliko kolornih šema - Beach Pink, Charcoal i Autumn Green, a može da se nabavi kod dva od tri domaća mobilna provajdera (Yettel i MTS), kao i kod većine većih tech vendora. Ako vam treba pouzdan sekundarni telefon ili primarni za mamu/babu ili sitno dijete, nećete pogrešiti ako se odlučite za njega.

Operativni sistem: Android 13

Dimenzije i masa: 164,6 × 75,9 × 8,6 mm / 199 g

Čipset i memorija: Unisoc SC9863A1 čipset (octa-core, 4×1,6 GHz Cortex-A55 CPU + 4×1,2 GHz Cortex-A55 CPU + IMG8322 GPU), 3/4 GB RAM, 64/128 GB interne memorije

Displej: 6,5” IPS LCD (720 × 1600, ~270 ppi, 20:9 odnos stranica)

Primarni sistem kamera: 50 MP, (wide), AF + 2 MP, (makro),
LED flash, HDR, 1080p@30fps

Selfi kamera: 8 MP

Ostalo: Bluetooth 5.2 A2DP, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, samostalni microSD slot,
FM radio, 3,5 mm audio-konektor, USB-C 2.0, Li-Po baterija 5050 mAh,
senzor otiska prsta na tasteru ‘Power’, žično punjenje 10W

Performanse: Geekbench 6: 194 (Single-Core), 827 (Multi-Core)

Proizvođač: HMD Global (www.nokia.com/phones/en_int/nokia-c-32)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama