TEST PLAY
SteamWorld Build
Darko MIHOKOVIĆ
1. januar 2024.

Diverzifikacija je u poslednje vreme vrlo popularna reč. Sa svih strana preporučuju kako valja diverzifikovati investicije, lance snabdevanja, izvore energije... Drugim rečima, ne bi trebalo da držite sva jaja u istoj korpi. Kada bi u svetu igara postojalo nešto što se zove „žanrovska diverzifikacija”, tvorci SteamWorld univerzuma iz Thunderful Developmenta bili bi apsolutni šampioni u toj kategoriji. Šveđani su do sada predstavili dve platformske igre, jednu poteznu taktičku strategiju i jedan potezni RPG. Stoga je sasvim logično da njihova sledeća igra bude upravljačka simulacija.

Majstorski zamišljena igra, uz gotovo perfektnu fuziju dve podvarijante upravljačkih simulacija

I, zaista, upravo to se i desilo. SteamWorld Build je city builder, smešten u pomalo iščašeni svet nastanjen automatonima, mehaničkim robotima zaglavljenim u dobu Divljeg zapada, parnih mašina i gvozdenih konja. Nažalost, njihovoj planeti su dani odbrojani, a kako bi napravili raketu i pobegli, roboti moraju da se domognu prastarih tehnologija, zakopanih ispod ostataka nebrojenih propalih civilizacija. Dakle, jedini način da dođu do zvezda je da kopaju, i to što dublje, to bolje.

Igra se odvija u dva nivoa. Jedan je grad na površini planete, a drugi je rudnik ispod njega. Površinski nivo je klasični city builder, nalik na serijal Anno. Gradite kuće za stanovništvo i snabdevate ih određenim potrepštinama, kako bi plebs bio zadovoljan i konačno napravio skok u viši stalež. Pošto su stanovnici, zapravo, roboti, prohtevi su nešto drugačiji nego što smo navikli, pa, tako, hranu zamenjuje ugalj, umesto ambulanti biće im potrebne servisne stanice, a zanimljivo je i to da su vatrena voda i ustanove gde se služi jednako popularne i među gvozdenim ljudima.

Rudnik je sasvim druga priča i najviše podseća na tamnice iz Dungeon Keepera. Nakon što odredite zone u kojima će boraviti rudari, mehaničari i drugi radnici, birate gde i šta će kopati. Pored jednokratnih resursa, poput rubina i zlatnog grumenja, u podzemlju se nalaze i rudne žile neograničenog kapaciteta, čijim iskopavanjem obezbeđujete materijal za neke od radionica na površini, na primer, otpadni metal za proizvodnju alatki ili gvožđe za presovanje limova. Sama mehanika podzemnog dela predstavlja evoluciju sistema koji smo mogli da vidimo u igri SteamWorld Dig, platformskom prethodniku ovog naslova, a najbitnija razlika je prelaz iz dvodimenzionalnog u izometrijsko, 3D okruženje. Kasnije se pojavljuju i neprijatelji iz Diga, pa morate da angažujete robote-čuvare da štite radnike tokom kopanja.

U igri ne postoji bilo kakav oblik narativne kampanje, ali možete da birate između nekoliko mapa koje se razlikuju u pogledu prostornih ograničenja. Zapravo, prostor vam je i najljući neprijatelj u Buildu. Isprva vam se čini da ga je i previše, pa ćete nonšalantno ređati kuće za robo-radnike, sa po kojom prodavnicom i farmom kaktusa između njih. Međutim, stvari se komplikuju sa uvođenjem novih klasa i tada počinjete da shvatate kako nemate dovoljno prostora za uglavljivanje dovoljno inženjera koji će da omoguće otključavanje novih objekata. Hvatajući se za glavu, počinjete da kunete sami sebe zbog urbanističkog rusvaja koji ste napravili lakomislenošću na početku partije.

Baš kao i potezna strategija i RPG u SteamWorld univerzumu, i Build ostavlja utisak light verzije igara iz datog žanra. Jednostavno, nedostaje taj osećaj postepenog, prirodnog napretka kao u Anno igrama, sve deluje nekako ubrzano, ishitreno, čini se kao da se resursi prosto materijalizuju na lageru, a ne da ih radnik prvo mora napraviti, a zatim i odneti do skladišta. Sve je suviše lako, makar na podrazumevanoj težini, a igra ne nudi nikakav izazov.

SteamWorld Build je majstorski zamišljena igra, uz gotovo perfektnu fuziju dve podvarijante upravljačkih simulacija u jedan zaokružen paket. I pored toga, teško je oteti se utisku da ispucava sve svoje adute već tokom prvog prelaza i jednostavno nema poente trošiti vreme na druge mape.

Potrebno: Core i5-8400, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 1550

Poželjno: Intel i7-9700F, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 1660

Ova igra je: city builder u SteamWorld univerzumu

Platforma: Windows,
Xbox One/SXS,
Playstation 4/5, Switch

Veličina: 2,6 GB

Studio: The Station

Izdavač:
Thunderful Publishing

Adresa:
steamworldgames.com

PEGI: nema

78


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama