![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Hteo sam da instaliram xp na d particiju a na c mi je windows 7, pa da pri botu biram sistem medjutim dok sam podesavao bios izaberem da mi umesto ide bude ahci ako sam dobro napisao, sacuvam i prilikom restarta mi prijavi da nema ahci uredjaj i otada nece da se pokrene sistem, dodje do onog crnog ekrana na kome su ispisani uredjaji i tu stane i ni makac. Probao sam sve vratio u biosu na safe i optimise load i probao sve kombinacije, dodje do tog crnog ekrana i kad treba da ucita windows nista, zuta lampica za hard gori nonstop, u biosu hard prepoznaje, promenio sata kabal na hard i kabal napajanja inace u pitanju je wd320 giga sata2 hard disk koji je radio do tada super i na xp i na windows 7. Probao sam da instaliram windows7 nebi li popravio i kada dodjem do onog prozora gde se bira particija nema nista odradim refresh i nista pise load drive i da mi da biram, tu ima c particija koja nemoze da se otvori pise da se formatira ali nece, dvd rom i particija boot x i ja dalje neznam sta? ranije mi nije pravio problem. A prilikom instalacije xp izbaci mi nepoznatu c particiju od 131gb od mogucih 320 i nista vise nesmem da formatiram strah me da ne izbrise sve podatke a tu su mi slike sina jos od rodjenja. Pomozite ako znate neznam sta da radim bitne su mi samo te slike da spasim. Dali je sad do harda ili maticne neznam, maticna je gigabyte 965p ds3 racunar kupljen 2006 i radio uvek dobro. Dajte neki savet sta da radim please
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Novi član
|
![]()
Ako si u biosu promenio ide>ahci znaci da u Win7 nisi imao instalirane SATA drivere i zato nece da vidi niti butuje Win7. Ustvari u oba win moras imati instalirane sata drajvere za te sisteme.
Vidim da tvoja ploca poseduje i raid kontroler. Kod mene na ploci se pored pronalazenja hdd u biosu ploce mora izaci iz njega i ucitati hdd u bios raid kontrolera (bez obzira da li je u pitanju jedan ili dva hdd koja su prikacena na kontroler) pa ce tek onda raditi sve kako treba. Kada resetujem bios i vratim sve na defolt sve se ovo poremeti pa racunar ne vidi hdd kako treba. Podatke mozes spasiti tako sto ces naci Bart PE verziju windowsa, snimiti na CD i boot-ati sa njega, pokrenuti nero i presnimiti slike a potom radi sta god hoces sa hdd. Izmedju ostalog u principu bi trebalo prvo da instaliras xp pa win7 ali ako bas ovako moras, nadji program EasyBCD jer kada budes instalirao xp on ce pregaziti boot sector od win7 pa nece postojati u izborniku sistema. Kada instaliras xp instaliraj ovaj program i prati uputstva koja su dosla uz program kako da ubacis i win7 u pocetni izbor. Trebalo bi sve da nakon toga radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problemi sa Hard diskom ATA 120GB | Sikorsky | Nosači podataka | 0 | 3.12.2010 21:10 |
Da li je hard ili nesto drugo? | RedDevil86 | Kvarovi | 3 | 23.1.2010 15:49 |
Crče eksterni hard disk | Schnak3 | Nosači podataka | 2 | 1.8.2009 10:25 |
Problem sa SATA hard diskom | Renche | Osnovne komponente | 15 | 16.4.2009 20:00 |
Hard postao bad(RAW) | VMedic | Nosači podataka | 1 | 2.11.2006 4:50 |