Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Osnovne komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.3.2009, 17:27   #1
boris_ngd
Novi član

Član od: 8.3.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Nadogradnja računara - pomoć

Zdravo Svima.

Citam po forumu predloge ali nikako da nadjem odgovarajuce resenje za moj slucaj.
Ovako, imam masinu koja je relativno stara:

CPU: Athlon 64 3000+
MB: Gigabyte m55plus
HDD: 160GB WD
Grafika: Neka stara ASUS 256mb - 64bit
Napajanje: NO NAME 350W
itd.

Ploca me ekstra zeza, prvo su mi crkli svi USB portovi, to sam resio kupovinom PCI karte sa 4 USB porta. Pa je onda nakon 3-4 meseca poceo da me zeza PCI-e port u koji mi je Graficka karta. Cas je prepozna, cas ne i od pre nedelju dana vise ne radi. Graficku sam proverio na nekom drugom racunaru i radi bez problema.

Prvo pitanje je da li je moguce da je sve to crklo zbog slabog napajanja ili je po vama nesto drugo u pitanju?

Drugo pitanje je PREDLOG za upgrade sadasnjeg stanja.

Budzet mi je oko 10k.

Da li da uzmem dobru plocu i dobro napajanje, a ostale komponente da ostanu takve kakve jesu ili da menjam nesto drugo? Jer sada nemam kesa za kupovinu ostalih komponenti.

Naravno, ako nije problem treba mi i savet oko modela.

Hvala unapred.
boris_ngd je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2009, 19:37   #2
vlajo
Starosedelac

Član od: 5.10.2008.
Zahvalnice: 214
Zahvaljeno 441 puta na 373 poruka
Određen forumom Re: Nadogradjnja racunara - pomoc

Ovo bi podrazumevalo ploču, procesor i napajanje. Malo teško za te novce, mogu da ti predložom neke najjeftinije komponente tipa
AMD AM2 Athlon 64 X2 4050 oko 50e
Biostar A780G M2+ SE oko 60e
Problem je što nemaš dovoljno za napajanje , to je minimum 25 e ili da rizikuješ sa nekim kinezom od 12 e dok ne skupiš novac-
Ovo je definitivno veliki apgrejd u odnosu na ono što voziš sad. Možda utopiš proc. za 10 eura...
vlajo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2009, 20:01   #3
toxic
Deo inventara foruma

Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka

Ne bi nista rizikovao s kinezom, ta konfa je vrlo mali potrosac.
toxic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2009, 20:09   #4
Picard
Deo inventara foruma

Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka

Hm, ja bih za te pare iskombinovao novo + polovno. Moguce je da ti napajanje pravi problem, recimo vec za ~20e imas LC Power od 420W, solidno za nezahtevne masine, a da za ostatak novca (pod pretpostavkom da prodas procesor i grafu) pokusas da nadjes neki polovan X2, plocu za njega, RAM i graficku tipa 8600GT DDR3. To bi uklopio za te pare, a bilo bi mnogo bolje od ovoga sto sada imas.
Picard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2009, 21:17   #5
Renche
Starosedelac

Član od: 30.12.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 473 puta na 241 poruka

Ovih dana je teško pronaći adekvatnu AM2 ploču i procesor. A i ako nađe razlika u ceni novo/polovno je 5e po komponente što je totalno neisplativo.
Renche je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 9:58   #6
boris_ngd
Novi član

Pre svega hvala na odgovorima.

A sta mislite na kupovinu napajanja i ploce koju bi kasnije mogao da nadogradim nekim dobrim procesorom i grafom, a da ostavim ZA SADA ovaj moj procesor i graficku?

Poenta je zbog smanjenog budzeta, da pripremim racunar za nadogradnju bar za jedno mesec dana (dok ne legne plata), a da sada uzmem neku dobru osnovu (ploca i napajanje mi deluju kao prioritet).

Ako mislite da je to OK, molim Vas da mi preporucite neku dobru maticnu i napajanje koje bi bilo ok.

Hvala.
Stara 9.3.2009, 10:40   #7
Salito
Član

Član od: 8.10.2007.
Zahvalnice: 115
Zahvaljeno 30 puta na 27 poruka

Socket AM2 plocha sa novim AMD chipsetom AMD780g marke ECS Black Edition, kosta 5300din. ima apsolutno sve, plus integirsanu grafu koja moze u hybrid crossfire. Tacan naziv je:ECS A780GM-A, uzeo sam je pre neki dan, prezadovoljan sam. Jeftino a kvalitetno. Topla preporuka. ako je procesor AM2, eto ploche koja ti resava sve. stavio sam Codegen 400w (10e), sljaka kao zmaj (koji je nacrtan na kutiji ploche )
Tako da mozes da se osiguras za 2-3 godine i da mozes da nadogradjujes postepeno (imao sam slichan money-related problem)

Pozz
Salito je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 13:23   #8
toxic
Deo inventara foruma

Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka

Najbolje bi bilo da onda sacekas tih mesec dana, pa kada skupis malo vise para, pazaris sve. S novom plocom neces dobiti na performansama, a mozda do tada izadje neka bolja ponuda.
toxic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 18:19   #9
boris_ngd
Novi član

Citat:
Salito kaže: Pregled poruke
Socket AM2 plocha sa novim AMD chipsetom AMD780g marke ECS Black Edition, kosta 5300din. ima apsolutno sve, plus integirsanu grafu koja moze u hybrid crossfire. Tacan naziv je:ECS A780GM-A, uzeo sam je pre neki dan, prezadovoljan sam. Jeftino a kvalitetno. Topla preporuka. ako je procesor AM2, eto ploche koja ti resava sve. stavio sam Codegen 400w (10e), sljaka kao zmaj (koji je nacrtan na kutiji ploche )
Tako da mozes da se osiguras za 2-3 godine i da mozes da nadogradjujes postepeno (imao sam slichan money-related problem)

Pozz
Reci mi gde si uzeo tu plocu? Gledao sam specifikaciju, ploca po meni nije losa, za te pare.

A sto se tice saveta da sacekam mesec dana, uh tu imam 'mali' problem nema sanse da mi pare izdrze do tada. Sta da radim, ako sacekam jos par dana sigurno ce doci u obzir neke cipele, patike.... Ne zelim da se to desi.

Zato idem redom, hocu da menjam malo po malo, i da za dva meseca imam dobar racunar koji mi radi posao.
Stara 9.3.2009, 18:31   #10
Salito
Član

Poslao sam ti pm gde sam uzeo plochu, na sajtu imash brojeve svake prodavnice, pozovesh i kazu ti ima/nema. Stvarno sam odushevljen kako radi
Stara 9.3.2009, 18:36   #11
Mickie
Deo inventara foruma

Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka

Pa ako je taj proc AM2 slobodno uzmi tu plocu i LC 420W napajanje i zavrsio si poso. Ako je s939 ona moras da menjas i njega i memoriju, i ode pan u djavola.
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 19:19   #12
boris_ngd
Novi član

Pa kao sto sam napisao procesor je Athlon 64 3000+, a on je AM2. Tako da ova ploca odgovara.

A poenta je da mogu kasnije ubaciti neki mnogo bolji procesor, graficku, hdd itd. Zato bih da sada ne pogresim sa plocom i napajanjem.

Valjda mi je 10.000 dobra osnova.

Ako jos neko ima iskustva sa ovom plocom neka napise ili ako ima preporuka za jos neki model, bio bih mu zahvalan.
Stara 9.3.2009, 20:08   #13
Mickie
Deo inventara foruma

Pa ima Athlon 64 3000+ i za s939 i za s754 da znas. Ali ako imas DDR2 memoriju onda je AM2. Pogledaj na sajtu proizvodjaca dali ta ploca ima novi BIOS za Phenom II. Ako ima, nema graske moci ces da stavis neki x3 ili X4 kad budes hteo, ali ne ocekuj da ces moci i da overklokujes nesto mnogo. Ako oces OC ispruzi se za 790GX cipset i poznatu Biostar plocu. Sto se tice napajanja, uzmi LC 6600GP za 50e ili 6550 sa sve kucistem za iste pare (ili bez kucista za manje). To malo probija budzet al ako hoces buducu nadogradnju, to je minimum.
Stara 9.3.2009, 20:26   #14
Picard
Deo inventara foruma

Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka

Kao sto Mickie rece, famozni Biostar TA790GXB A2+ za ~77e i LC Power 5550 za ~40e su dobitna kombinacija.
Picard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 21:46   #15
obbywan
Član

Član od: 2.2.2009.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 7 puta na 3 poruka

Citat:
Picard kaže: Pregled poruke
Kao sto Mickie rece, famozni Biostar TA790GXB A2+ za ~77e i LC Power 5550 za ~40e su dobitna kombinacija.
Ja sam pre dve nedelje uzeo bas tu Biostar 790GXB plocu i upario je sa 7750 BE i XFX 9600 grafikom i mogu da ti kazem da sam za sada prezadovoljan kako sve radi. Napajanje sam stavio LC Power od 550W, ne cuje se kada radi!
obbywan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 23:05   #16
Salito
Član

Određen forumom Re: Nadogradnja računara - pomoć

nemas za te pare 790 chipset, vec samo 780G (nemoj V slabija je grafa)
oko 50e imash Foxconn, ECS, J&W i malo skuplji Biostar. Ja sam birao chipset a ne plochu. ECS ima relativno fin raspored stvari, lako se povezuje, i instalacija je kao kod asusa, gurnesh disk, i 10 minuta i 3 reboota kasnije, imash sve instalirano
pogledaj neki review plocha sa tim chipsetom da nadjesh... za te pare je jachi i od nvidia i od intel (pu pu) chipseta.
Stara 9.3.2009, 23:15   #17
Doomche
V.I.P. Test Drive

Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka

Citat:
Salito kaže: Pregled poruke
za te pare je jachi i od nvidia i od intel (pu pu) chipseta.
Po chemu to mozhe da se poredi "snaga" Intel i AMD chipseta ?
Geez, budite malo objektivniji s vremena na vreme, pogotovo kada se nekome neshto predlazhe...

Inache, ja bih uradio ovo shto je Vlajo predlozhio, s tim shto bih ujurio polovan procesor (x2 5000+ na oglasu videh za 45e, cenjkaj se mozhda i do 40, dok x2 4200+ ima za 40e), i ako se nema za Biostar (koji ne bih bash uzeo SE verziju), onda J&W RS780UVD, ima za ~60e sa 780G chipsetom. A napajanje ce drzhati i neki novi kinez od 15e, dok se ne uzme jacha grafichka kartica...
Doomche je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2009, 23:48   #18
Mickie
Deo inventara foruma

Moze da se porede razni cipsetovi po specifikacijama. Mnogi pricaju kako intel pravi najbolje cipsetove, al ja mislim da to nije 100% tacno vise. A najskuplje pravi i dalje, samo to nema niakve veze sa kvalitetom i mogucnstima.

A sto da juri polovan proc kad ima vec jedan? Bolje nek tera tako a da uzme samo plocu i napajnje.
Stara 10.3.2009, 0:15   #19
Doomche
V.I.P. Test Drive

Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka

Citat:
Mickie kaže: Pregled poruke
Moze da se porede razni cipsetovi po specifikacijama. Mnogi pricaju kako intel pravi najbolje cipsetove, al ja mislim da to nije 100% tacno vise. A najskuplje pravi i dalje, samo to nema niakve veze sa kvalitetom i mogucnstima.

A sto da juri polovan proc kad ima vec jedan? Bolje nek tera tako a da uzme samo plocu i napajnje.
Mogu da se porede po specifikacijama, ali opet se ne mogu po performansama (glavni ogled snage) porediti, jer se radi o sklopu Intel procesor+chipset, vs AMD procesor+chipset, gde svako drzhi svoju stranu kvaliteta.

Evo recimo P45 vs 790gx, ispade jedina prednost 790gx ova integrisana grafika (iako ima P45T modela sa integrisanom grafikom, AMD ima bolje reshenje po tom pitanju). Oba podrzhavaju 2 x8 PCI-E linije, na 790GX mozhesh da stavish Phenom II koji ce biti brzhi u buducnosti (ne tako skoroj kao dual vs quad po mojoj proceni), a na P45 mozhe Q9X50 koji su trenutno brzhi... da zaobidjemo konektore, RAID i sl, isto s**nje, sve se svodi na snagu procesora. Tako da ja nikad ne bih poredio chipsete za razlichite arhitekture.

A shto se procesora tiche, pa nek uzme bar neki dvojezgarni, osetice dosta znachajnu razliku, a grafiku kada skupi pare, svejedno ce mu vrshiti posao u odnosu na staru 64-bitnu... napajanje... bar kinez nece biti neka teshka investicija, s obzirom da je integrusha u pitanju vrshice posao.
Doomche je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2009, 13:02   #20
boris_ngd
Novi član

Doomche u pravu si, nije mi bila namera da navucem komentare da li je bolji Intel ili AMD. Ja imam AMD i necu da prelazim na Intel za sada, tako da bih molio za savete vezane za AMD plocu i chipset naravno.

Mislio sam da se malo otvorim i kupim Biostar TA790GX 128M (On Board 128MB DDR2 Side-Port mem.). Sta vi mislite o ovoj ploci? Ili bi mogao da uzmem onu sa 64mb on board memory? Da li je ovo stvarno bitna stavka u ovoj prici? Ovaj chipset vidim svi hvale, a jos uvek mi nije jasno zasto vecina ljudi forsira Biostar???

Pregledao sam skoro sve teme vezane za nadogradnju i predloge, i u 80% slucajeva predlozi su Biostar. Da li je ovaj proizvodjac stvarno dobar u pravljenju ploca ili je samo konkurentan sto se cene tice?

Hvala.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pomoć oko novog računara Kronin Šta da kupim? 5 13.10.2008 18:07
Pomoć oko problema sa blokiranjem računara Lanikor Kvarovi 29 19.8.2008 10:46
Hitno mi je potrebna pomoć u kupovini laptop računara! markoo_88 ŠDK - Prenosni računari 8 22.5.2008 12:02
Pomoć oko kupovine računara 600-700€ "treba mi najviše za igrice,ove malo zahtevnije!" markopk Šta da kupim? 14 1.9.2007 16:35
Nadogradnja računara za male pare MaliZmaj Šta da kupim? 3 25.2.2007 11:41

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:11.