![]() |
![]() |
|
ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 8.3.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Zdravo Svima.
Citam po forumu predloge ali nikako da nadjem odgovarajuce resenje za moj slucaj. Ovako, imam masinu koja je relativno stara: CPU: Athlon 64 3000+ MB: Gigabyte m55plus HDD: 160GB WD Grafika: Neka stara ASUS 256mb - 64bit Napajanje: NO NAME 350W itd. Ploca me ekstra zeza, prvo su mi crkli svi USB portovi, to sam resio kupovinom PCI karte sa 4 USB porta. Pa je onda nakon 3-4 meseca poceo da me zeza PCI-e port u koji mi je Graficka karta. Cas je prepozna, cas ne i od pre nedelju dana vise ne radi. Graficku sam proverio na nekom drugom racunaru i radi bez problema. Prvo pitanje je da li je moguce da je sve to crklo zbog slabog napajanja ili je po vama nesto drugo u pitanju? Drugo pitanje je PREDLOG za upgrade sadasnjeg stanja. Budzet mi je oko 10k. Da li da uzmem dobru plocu i dobro napajanje, a ostale komponente da ostanu takve kakve jesu ili da menjam nesto drugo? Jer sada nemam kesa za kupovinu ostalih komponenti. Naravno, ako nije problem treba mi i savet oko modela. Hvala unapred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 5.10.2008.
Zahvalnice: 214
Zahvaljeno 441 puta na 373 poruka
|
![]()
Ovo bi podrazumevalo ploču, procesor i napajanje. Malo teško za te novce, mogu da ti predložom neke najjeftinije komponente tipa
AMD AM2 Athlon 64 X2 4050 oko 50e Biostar A780G M2+ SE oko 60e Problem je što nemaš dovoljno za napajanje , to je minimum 25 e ili da rizikuješ sa nekim kinezom od 12 e dok ne skupiš novac- Ovo je definitivno veliki apgrejd u odnosu na ono što voziš sad. Možda utopiš proc. za 10 eura... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka
|
![]()
Ne bi nista rizikovao s kinezom, ta konfa je vrlo mali potrosac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka
|
![]()
Hm, ja bih za te pare iskombinovao novo + polovno. Moguce je da ti napajanje pravi problem, recimo vec za ~20e imas LC Power od 420W, solidno za nezahtevne masine, a da za ostatak novca (pod pretpostavkom da prodas procesor i grafu) pokusas da nadjes neki polovan X2, plocu za njega, RAM i graficku tipa 8600GT DDR3. To bi uklopio za te pare, a bilo bi mnogo bolje od ovoga sto sada imas.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 30.12.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 473 puta na 241 poruka
|
![]()
Ovih dana je teško pronaći adekvatnu AM2 ploču i procesor. A i ako nađe razlika u ceni novo/polovno je 5e po komponente što je totalno neisplativo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
|
![]()
Pre svega hvala na odgovorima.
A sta mislite na kupovinu napajanja i ploce koju bi kasnije mogao da nadogradim nekim dobrim procesorom i grafom, a da ostavim ZA SADA ovaj moj procesor i graficku? Poenta je zbog smanjenog budzeta, da pripremim racunar za nadogradnju bar za jedno mesec dana (dok ne legne plata), a da sada uzmem neku dobru osnovu (ploca i napajanje mi deluju kao prioritet). Ako mislite da je to OK, molim Vas da mi preporucite neku dobru maticnu i napajanje koje bi bilo ok. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 8.10.2007.
Zahvalnice: 115
Zahvaljeno 30 puta na 27 poruka
|
![]()
Socket AM2 plocha sa novim AMD chipsetom AMD780g marke ECS Black Edition, kosta 5300din. ima apsolutno sve, plus integirsanu grafu koja moze u hybrid crossfire. Tacan naziv je:ECS A780GM-A, uzeo sam je pre neki dan, prezadovoljan sam. Jeftino a kvalitetno. Topla preporuka. ako je procesor AM2, eto ploche koja ti resava sve. stavio sam Codegen 400w (10e), sljaka kao zmaj (koji je nacrtan na kutiji ploche
![]() Tako da mozes da se osiguras za 2-3 godine i da mozes da nadogradjujes postepeno (imao sam slichan money-related problem) Pozz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka
|
![]()
Najbolje bi bilo da onda sacekas tih mesec dana, pa kada skupis malo vise para, pazaris sve. S novom plocom neces dobiti na performansama, a mozda do tada izadje neka bolja ponuda.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Novi član
|
![]() Citat:
A sto se tice saveta da sacekam mesec dana, uh tu imam 'mali' problem ![]() Zato idem redom, hocu da menjam malo po malo, i da za dva meseca imam dobar racunar koji mi radi posao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Poslao sam ti pm gde sam uzeo plochu, na sajtu imash brojeve svake prodavnice, pozovesh i kazu ti ima/nema. Stvarno sam odushevljen kako radi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
|
![]()
Pa ako je taj proc AM2 slobodno uzmi tu plocu i LC 420W napajanje i zavrsio si poso. Ako je s939 ona moras da menjas i njega i memoriju, i ode pan u djavola
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Novi član
|
![]()
Pa kao sto sam napisao procesor je Athlon 64 3000+, a on je AM2. Tako da ova ploca odgovara.
A poenta je da mogu kasnije ubaciti neki mnogo bolji procesor, graficku, hdd itd. Zato bih da sada ne pogresim sa plocom i napajanjem. Valjda mi je 10.000 dobra osnova. Ako jos neko ima iskustva sa ovom plocom neka napise ili ako ima preporuka za jos neki model, bio bih mu zahvalan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa ima Athlon 64 3000+ i za s939 i za s754
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka
|
![]()
Kao sto Mickie rece, famozni Biostar TA790GXB A2+ za ~77e i LC Power 5550 za ~40e su dobitna kombinacija.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
Član od: 2.2.2009.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 7 puta na 3 poruka
|
![]()
Ja sam pre dve nedelje uzeo bas tu Biostar 790GXB plocu i upario je sa 7750 BE i XFX 9600 grafikom i mogu da ti kazem da sam za sada prezadovoljan kako sve radi. Napajanje sam stavio LC Power od 550W, ne cuje se kada radi!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
nemas za te pare 790 chipset, vec samo 780G (nemoj V slabija je grafa)
oko 50e imash Foxconn, ECS, J&W i malo skuplji Biostar. Ja sam birao chipset a ne plochu. ECS ima relativno fin raspored stvari, lako se povezuje, i instalacija je kao kod asusa, gurnesh disk, i 10 minuta i 3 reboota kasnije, imash sve instalirano ![]() pogledaj neki review plocha sa tim chipsetom da nadjesh... za te pare je jachi i od nvidia i od intel (pu pu) chipseta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
V.I.P. Test Drive
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
|
![]()
Po chemu to mozhe da se poredi "snaga" Intel i AMD chipseta ?
![]() Geez, budite malo objektivniji s vremena na vreme, pogotovo kada se nekome neshto predlazhe... ![]() Inache, ja bih uradio ovo shto je Vlajo predlozhio, s tim shto bih ujurio polovan procesor (x2 5000+ na oglasu videh za 45e, cenjkaj se mozhda i do 40, dok x2 4200+ ima za 40e), i ako se nema za Biostar (koji ne bih bash uzeo SE verziju), onda J&W RS780UVD, ima za ~60e sa 780G chipsetom. A napajanje ce drzhati i neki novi kinez od 15e, dok se ne uzme jacha grafichka kartica... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Moze da se porede razni cipsetovi po specifikacijama. Mnogi pricaju kako intel pravi najbolje cipsetove, al ja mislim da to nije 100% tacno vise. A najskuplje pravi i dalje, samo to nema niakve veze sa kvalitetom i mogucnstima.
A sto da juri polovan proc kad ima vec jedan? Bolje nek tera tako a da uzme samo plocu i napajnje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
V.I.P. Test Drive
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
|
![]() Citat:
Evo recimo P45 vs 790gx, ispade jedina prednost 790gx ova integrisana grafika (iako ima P45T modela sa integrisanom grafikom, AMD ima bolje reshenje po tom pitanju). Oba podrzhavaju 2 x8 PCI-E linije, na 790GX mozhesh da stavish Phenom II koji ce biti brzhi u buducnosti (ne tako skoroj kao dual vs quad po mojoj proceni), a na P45 mozhe Q9X50 koji su trenutno brzhi... da zaobidjemo konektore, RAID i sl, isto s**nje, sve se svodi na snagu procesora. Tako da ja nikad ne bih poredio chipsete za razlichite arhitekture. A shto se procesora tiche, pa nek uzme bar neki dvojezgarni, osetice dosta znachajnu razliku, a grafiku kada skupi pare, svejedno ce mu vrshiti posao u odnosu na staru 64-bitnu... napajanje... bar kinez nece biti neka teshka investicija, s obzirom da je integrusha u pitanju vrshice posao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Novi član
|
![]()
Doomche u pravu si, nije mi bila namera da navucem komentare da li je bolji Intel ili AMD. Ja imam AMD i necu da prelazim na Intel za sada, tako da bih molio za savete vezane za AMD plocu i chipset naravno.
Mislio sam da se malo otvorim i kupim Biostar TA790GX 128M (On Board 128MB DDR2 Side-Port mem.). Sta vi mislite o ovoj ploci? Ili bi mogao da uzmem onu sa 64mb on board memory? Da li je ovo stvarno bitna stavka u ovoj prici? Ovaj chipset vidim svi hvale, a jos uvek mi nije jasno zasto vecina ljudi forsira Biostar??? Pregledao sam skoro sve teme vezane za nadogradnju i predloge, i u 80% slucajeva predlozi su Biostar. Da li je ovaj proizvodjac stvarno dobar u pravljenju ploca ili je samo konkurentan sto se cene tice? Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pomoć oko novog računara | Kronin | Šta da kupim? | 5 | 13.10.2008 18:07 |
Pomoć oko problema sa blokiranjem računara | Lanikor | Kvarovi | 29 | 19.8.2008 10:46 |
Hitno mi je potrebna pomoć u kupovini laptop računara! | markoo_88 | ŠDK - Prenosni računari | 8 | 22.5.2008 12:02 |
Pomoć oko kupovine računara 600-700€ "treba mi najviše za igrice,ove malo zahtevnije!" | markopk | Šta da kupim? | 14 | 1.9.2007 16:35 |
Nadogradnja računara za male pare | MaliZmaj | Šta da kupim? | 3 | 25.2.2007 11:41 |