Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Osnovne komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 2.12.2007, 22:09   #1
Rakic90
Član

Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Procesor i maticna

Pozdrav svima!

Da li moze neko da mi kaze koji procesor je bolji da uzmem E6750 ili Q6600? Ne znam da li se isplati da se da toliko vise novca za Q, jer ne mislim da ce nesto drasticno da se dobije na performansama...

Takodje zelim da mi neko predlozi neku maticnu za neki od ova dva procesora, ako moze da ima po mogucstvu SLI i podrsku za DDR3... :P

Isto.. da mi neko objasni sta je toliko bolja DDR3 od DDR2 i jeli potrebno da se kupuje 3... ili 2?
Rakic90 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.12.2007, 22:28   #2
donator99
Deo inventara foruma

Član od: 10.3.2007.
Zahvalnice: 318
Zahvaljeno 780 puta na 600 poruka
Određen forumom Re: Procesor i maticna

Ovisi sta ces da radis.Kod vecine igrica nema nikakvog poboljsanja performansi kad uzmes Quad umesto Dual core.Ali kod 3d renderinga itd. ima.
Za preporuku maticne moras da nam kazes budzet
DDR3 memorija je atm ultra skupa.Dual kit(2GB) je 250 eura(i to mainstream memorija, najbolje memorije su nekih 400-500 eura sto je sumanuto).
donator99 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.12.2007, 22:34   #3
Rakic90
Član

Dobro, a koju bi mi ti preporucio od DDR2 onda.... i kazi mi jel postoji neka drasticna razlika u performansama izmedju tih dveju memorija?

Vezano za maticnu... pa ne znam sada tacno za budzet... ali mozes da mi kazes nesto sto podrzava E ili Q ali da ne bude neki shit, neka bude u boljoj klasi...

Jos jedno pitanje... sta sam video nesto da lupetaju da NX8800GT nije bas za igrice na ultra high res? Pa sta bi oni hteli... to je 2 graficka na svetu po meni...
Stara 3.12.2007, 5:43   #4
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Procesor i maticna

Citat:
Rakic90 kaže: Pregled poruke
Pozdrav svima!

Da li moze neko da mi kaze koji procesor je bolji da uzmem E6750 ili Q6600? Ne znam da li se isplati da se da toliko vise novca za Q, jer ne mislim da ce nesto drasticno da se dobije na performansama...
Evo ti odgovora iz prve ruke

Pre nekoliko dana sam uzeo Q6600 i GIGABYTE X38-DQ6 + 2GB TakeMS 800MHz i evo šta sam ja odradio a da se procesor nije ni "zaznojio" , samo da ti napomenem da ništa još nisam klokovao (smatram da za to trenutno nema realno potrebe)

Citat:
Takodje zelim da mi neko predlozi neku maticnu za neki od ova dva procesora, ako moze da ima po mogucstvu SLI i podrsku za DDR3... :P

Ako si spreman da daš nešto malo preko 200 € za matičnu ploču onda definitivno uzmi kao mooju , odnosno GIGABYTE X38-DQ6 , a ako baš insistiraš da matična ima i podršku za DDR3 , a da je takođe vrhunska onda opet GB samo ovog puta GIGABYTE X38T-DQ6 . Koja se od moje razlikuje po tome što ima 4 slota za DDR3 memoriju (ne podržava DDR2 module) .

Citat:
Isto.. da mi neko objasni sta je toliko bolja DDR3 od DDR2 i jeli potrebno da se kupuje 3... ili 2?
Nebih da se udubljujem previše u priču između o razlikama u preformansama između DDR2 i DDR3 memorije . Samo ti mogu reći da ako si spreman da za DDR3 recimo Kingston modul na 1375MHz sa CL5 latencijom košta nešto preko 200€ u jednoj našoj firmi , a razlike u preformansama sistema se kreću od 5-15% (u globalu) a trenutno možeš da nađeš DDR2 modul na 800MHz na 21 € (konkretan model je TakeMS ,koji sam ja uzeo) . I na kraju ako sve to ima rezona da platiš ram 10x više po gigabajtu onda alal ti vera i samo napred . Moje je lično mišljenje je da o DDR3 ne treba ni razmišljati dok cene ne padnu na nekih recimo prihvatljivih 50 € po 1GB ...

Toliko od mene nadam se da si zadovoljan odgovorom ...
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.12.2007, 6:04   #5
Freško
CSC

Citat:
donator99 kaže: Pregled poruke
Ovisi sta ces da radis.Kod vecine igrica nema nikakvog poboljsanja performansi kad uzmes Quad umesto Dual core.Ali kod 3d renderinga itd. ima.
Slažem se da su Q procesori više za neku pro upotrebu tipa CAD ; 3DMax isl. ali ipak sumnjam da bi na C2D (koji je na def. i nije klokovan) mogao da izvede nešto slično kao što sam ja uradeo sa mojim C2Q (pokazao sam u gornjoj poruci)

Citat:
donator99 kaže: Pregled poruke
Za preporuku maticne moras da nam kazes budzet
DDR3 memorija je atm ultra skupa.Dual kit(2GB) je 250 eura(i to mainstream memorija, najbolje memorije su nekih 400-500 eura sto je sumanuto).
Za DDR3 se podpuno slažem jer za onu razliku u performansama koju dobija kada uzme neku DDR3 BASE ploču/mašinu u odnosu na uloženi novac smatram da je zaista preterano , osim ako čovek nije fenser ili ne jure neku ultra segaa mega kolokerski rezultat ....

Citat:
Dobro, a koju bi mi ti preporucio od DDR2 onda.... i kazi mi jel postoji neka drasticna razlika u performansama izmedju tih dveju memorija?

Vezano za maticnu... pa ne znam sada tacno za budzet... ali mozes da mi kazes nesto sto podrzava E ili Q ali da ne bude neki shit, neka bude u boljoj klasi...
Ako želiš Nešto u srednjoj i srednjoj višoj klasi onda gledaj ploče bazirane za P35 čipsetu (120-160 €) a ako želiš visoku klasu ploča na koju ćeš garantovano da nakalemiš bilo koj Intelov procesor koji izađe u narednih par godina u tom slučaju samo ploče sa X38 čipsetom >200 €
Stara 3.12.2007, 12:07   #6
nikola87
Deo inventara foruma

Član od: 12.11.2006.
Zahvalnice: 1.090
Zahvaljeno 2.020 puta na 1.629 poruka

ja mislim da je trenutno tesko0 bacanje para, kombinacija x38 + q6600+2GB DDR3(naravno ako je primarana stvar na kompu gaming), jer takva kobcinacija kosta preko 650E.
Znaci uzmi E6750+ neka p35 ploca kao npr gap35-ds3 to kosta oko 300E
nikola87 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.12.2007, 21:06   #7
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.643
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka

Da cini mi se da za gaming i nije toliko trenutno bitno broj jezgara (konkretno q6600 vs e6xxx)... Ali ovo sto je Fresko napisao i testirao procesor sa Crysis-om i gledanjem tv-a u isto vreme, zaista zvuci primamljivo, s obzirom da imam tv kartu, a ponekad bih voleo i da koristim komp i da gledam tv... A trenutno ionako imam 2 monitora stari crt i novi lcd, tako da bih to mogao da iskoristim...

@Fresko
Koliko ti je bio cpu usage? Ne vidi se dobro ne znam da li je 37% ili 57% (ili mozda nesto trece)
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.12.2007, 21:56   #8
Rakic90
Član

Citat:
nikola87 kaže: Pregled poruke
ja mislim da je trenutno tesko0 bacanje para, kombinacija x38 + q6600+2GB DDR3(naravno ako je primarana stvar na kompu gaming), jer takva kobcinacija kosta preko 650E.
Znaci uzmi E6750+ neka p35 ploca kao npr gap35-ds3 to kosta oko 300E
Pa s obzirom da mi komp sluzi prvenstveno za gaming a sluzice i u buduce, da li je pametno da uzmem prvu kombinaciju sa x38, jer sta ako u skorije vreme padne cena DDR3? Ili jedino ako nece nesto da se drasticno promeni u gamingu u naredne 3 god... pa da mi DDR3 ne bude neophodan. U tom slucaju da uzmem p35.
Stara 3.12.2007, 22:11   #9
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.643
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka

Ma uzmi ddr2 i p35, nece ddr3 skoro da pojeftini i da se udomaci u kucista... Mnogo ti je bitnije da imas vise rama nego brzina... Naravno i brzina je bitna, ali se mnogo manje vidi u performanasama. Razmisli o p35 plocama koje podrzavaju i ddr2 i ddr3 tipa ASUS P5KC ili Gigabyte GA-P35-DS3R, to ti je neko medjuresenje iako podrzavaju memorije do "samo" 1333MHz...
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.12.2007, 22:42   #10
nikola87
Deo inventara foruma

Citat:
Pa s obzirom da mi komp sluzi prvenstveno za gaming a sluzice i u buduce, da li je pametno da uzmem prvu kombinaciju sa x38, jer sta ako u skorije vreme padne cena DDR3? Ili jedino ako nece nesto da se drasticno promeni u gamingu u naredne 3 god... pa da mi DDR3 ne bude neophodan. U tom slucaju da uzmem p35.
ma bre opusteno, uzmi neki c2d peocesor, p35 plocu i ddr 2 memoriju i ja ti garantujem da ces jos 2 godine mogi da tu konfiguraciju nadogradjujes.
Evo ti nekoliko primera iz prakse; ljudi koji imaju e2180+p35 ploca + 8600GT igraju 90% igara u 12x10 na high, 9,9% u 10x7 medinum i ****ni crysis na 10x7 medium-low(da ima normalan frame rate tj preko 40fps), a ona kombinacija koju sam ti ja u predhodnom postu preporucio je bukvalno 2x brza od ove iz primera.
E sad sigurno ce se dogoditi da i u skorije vreme(tipa 4meseca) izadje neka igra koja nece mogu u fullu da radi na 8800GT ali sta da se radi, to je IT industrija...
Stara 3.12.2007, 22:53   #11
Rakic90
Član

OK, ako je tako... definitivno uzimam E6750+ neka p35 ploca koja podrzava DDR2 i 3 : preporuka je Gigabyte GA-P35-DS3R.
Hvala puno

E sad jos jedno pitanjce. A koja je to graficka jaca od 8800GT, osim GTX??
Ja iskreno mislim da sa tom grafickom moze narednih god i po dana da se igraju sve igrice ne bas na ultra high, ali na high definitivno...
Stara 3.12.2007, 22:55   #12
Freško
CSC

Citat:
Partybreaker kaže: Pregled poruke
Da cini mi se da za gaming i nije toliko trenutno bitno broj jezgara (konkretno q6600 vs e6xxx)... Ali ovo sto je Fresko napisao i testirao procesor sa Crysis-om i gledanjem tv-a u isto vreme, zaista zvuci primamljivo, s obzirom da imam tv kartu, a ponekad bih voleo i da koristim komp i da gledam tv... A trenutno ionako imam 2 monitora stari crt i novi lcd, tako da bih to mogao da iskoristim...

@Fresko
Koliko ti je bio cpu usage? Ne vidi se dobro ne znam da li je 37% ili 57% (ili mozda nesto trece)
Slažem se da trenutno za gejming nije presudan broj jezgra to stoji , ali da je prijatan osećaj da u kompu imaš četri jezgra koja imaju sasvim dovoljno snage i na def. da u bilo kom svakodnevnom poslu nemogu pošteno ni da se zagreju .... Daleko od toga da je E6xxx serija loša kupovina , ali ako je neko spreman da izdvoji preko 200 € za procesor (Q6600/6700 ili E6850) mislim da bi trebao da se zamisli šta će da radi sa tako moćnom mašinom . Očigledno da igre koje su trenutno aktualne nemogu da pošteno opterete ni 50% ovakve procesore čak i kada se procesori nalazxe na def. podešavanjima , barem ne u rezoluciji 1280 x 1024 u kojoj sam ja testirao na 2 19'' ....

Dakle ako planiraš uglavnom gejming na novoj mašini onda će ti posao vršiti procesr iz E serije , ali ako planiraš multitasking (nešto slično kao što sam ja preneki dan testirao u tom slučaju je je Q serija bolji izbor . Takođe imaj u vidu da se i procesori iz Q serije podjednako dobro klokuju kao i predstavnici E serije i da bez većih poteškoća na P35/X38 pločama i uz solidan ram dostižu 3.2 ; 3.4 a primerci koji su G0 bez nekog većeg problema mogu raditi i na 3.5GHz pa i nešto više (naravno uz malo bolje hlaćenje)

@Partybreaker
U onom "test" koji sam odradio opterećenje porocesora nije prešlo 40% (na def. podešavanjima)

Nastavak u sledećem postu zbog ograničenog broja karaktera ....
Stara 3.12.2007, 22:55   #13
Freško
CSC

.....

Citat:
Ako imaš da daš >200€ za ploču u tom slučaju obavezno gledaj da pazariš nesšto sa X38 čipsetom jer su te ploče trenutno u vrhu ponude svih trenutno aktualnih proizvođača hardvera i svi oni se trude na proizvode koji se nalaze u vrhu ponude da budu opremljeni najkvalitetnijim komponentama , dakle ako ti je osim vrhunskih prrformansi bitan i vrhunski kvalitet a pritom ne žališ da za kvalitetnu stvar daš koju desetinu eura više . U tom slučaju trebaš da gledaš matiče ploče koje imaju vrhunsku izradu i performanse a jedna od njih je i GB loča koju sam pominjao u predhodnim postovima a koju sam i ja pazario .

Što se tiče X38 u kombinaciji sa DDR3 memorijom čini mi se da smo to apsolvirali da se trenutno takva kupovina definitivno ne ispllati . Osim u slučajevima da nisi okoreli gejmer/fenser ili u slučaju da juriš neke WR OC rezultate . U svakom drugom slučaju se kupovina DDR3 bzairane mašine ne isplati ...
Stara 3.12.2007, 23:10   #14
Rakic90
Član

Dobro, onda, ajde preporuka za X38 plocu koja podrzava i DDR2 i 3.
A pitanje za graficku?
Stara 3.12.2007, 23:19   #15
nikola87
Deo inventara foruma

Citat:
A pitanje za graficku?
daj bre FRESKO sto ga primas pa i sam znas da su razlike u igrama izmedju x38 i p35 nikakve, razlike izmdju ddr2 i ddr3 skoro da nema a ddr3 je 3x skuplji, od q procesora nema mnogo vajde u amaterskoj sferi.
Sto da da 2,5 x vise para nego sto mora.

JBT pa sa:

e6750
ga-p35-ds3
2x1GB 800mhz
8800GT

ima da razvaljuje nema sta ne moze sa ovqakvom masinom...
Stara 3.12.2007, 23:24   #16
Freško
CSC

Citat:
A pitanje za graficku?
Nije mi baš najjasnije zašto insistiraš na hibridnoj DDR2/DDR3 matičnoj jer smatram da će ti mnogo više značiti ta dva DDR2 slota viška koja bi dobio kupovinom neke P35/X38 ploče koja podržava "samo" DDR2 nego nekom hibridnom varijantom koja ima dva DDR2 plus dva DDR3 slota . Razlog , ako želiš da u konfiguraciji imaš više od 2 GB memorije veoma ćeš teško pronaći module od 2GB po komadu , a ako ih čak i pronaćeš platićeš ih dosta više nego što se trenutno plaćaju klasični DDR2 moduli od 1GB (18-25 € za standardne module na 800MHz) . A iskreno čisto sumnjam da će u narednih par godina DDR3 moduli toliko pojeftiniti da će biti blizu isplativosti kakva je trenutno kod DDR2 modela .

Tako da ti je moj savet da se okaneš ideje o DDR3 pločama i da se usredsrediš na višu klasu ploča sa DDR2 memorijom (X38 čipset) ili ako ti je budžet malo tanji onda gledaj ploče sa P35 čipsetom i to ti je u principu to ...

Citat:
nikola87 kaže: Pregled poruke
daj bre FRESKO sto ga primas pa i sam znas da su razlike u igrama izmedju x38 i p35 nikakve, razlike izmdju ddr2 i ddr3 skoro da nema a ddr3 je 3x skuplji, od q procesora nema mnogo vajde u amaterskoj sferi.
Sto da da 2,5 x vise para nego sto mora.
Nikola ja sam čoveku lepo objasnio , lepo sam mu rekao koje su generalne razlike između P35/X38 ploča (da su X38 trnutno vrh ponude i da se u njih trenutno stavljaju najkavlitennije [probrane komponente] i da ako želi kvalitet na prvom mestu da pazari X38 a da ako ima kraći budžet onda P35) , i to mu je u principu to ... U predhodnim postovima (kao i u ovom) sam jasno dao čoveku do znanja da nebi trebao da previše obraća pažnu na DDR3 jer je ona trenutno preskupa za ono što pruža i u tom pogledu se slažemo . A što se tiče razlike između E & Q procesora i tu sam lepo rekao da razmisli zašta će sve koristiti komp i da onda odluči koji će proc da uzme . Ali opet kažem (pošto se čovek još nije izjasnio oko budžeta) ako ima preko 200 eura za proc u tom slučaju vredi da razmišlja i o kupovini nekog primerka iz Q serije , jer je definitivno prijatno imati takvu zver za svakodnevne stvari , veruj mi na reč ...

Poslednja ispravka: Freško (4.12.2007 u 0:20) Razlog: ispravljeno par daktilo greški ;)
Stara 3.12.2007, 23:34   #17
Rakic90
Član

Određen forumom

A tako znaci, palite me !

Ej, momci, hvala vam puno, nemate pojma koliko ste mi sada pomogli.

E ajde samo jos da ne zapocinjem novu temu... Preporucite mi kvalitetnu i brzu memoriju iz Kingston ponude, ili koju vi vec smatrate za dobru, DDR2 naravno...

Poslednja ispravka: Nergal (4.12.2007 u 20:05)
Stara 4.12.2007, 0:06   #18
Freško
CSC

Citat:
E ajde samo jos da ne zapocinjem novu temu... Preporucite mi kvalitetnu i brzu memoriju iz Kingston ponude, ili koju vi vec smatrate za dobru, DDR2 naravno...

Ako ćeš da klokuješ a želiš Kingston module , onda nešto iz Kingston HyperX serije modula . A ako ti je budžet i u tom pogledu malko skresan onda možeš da pogledaš nešto iz Geil game (neki Ultra model) ...

Poslednja ispravka: Freško (4.12.2007 u 0:14)
Stara 4.12.2007, 0:12   #19
Rakic90
Član

Jel moze ova Kingston KHX 1GB 800MHz DDR2 CL5 DIMM ili ova
Kingston HyperX 1GB 1200MHz DDR2 CL5 non-ECC (5-5-5-15) DIMM (Kit of 2)

Jel mnogo velika razlika u performansama? U ceni je oko 5000din razlike...
Stara 4.12.2007, 0:15   #20
Guliver
Veteran

Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 67 puta na 63 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Guliver

uzmi pqi 2x1gb pc 800, dobro se klokuje bio je test ddr2 memorija u nekom od proslih sk-a pqi je cini mi se bila preporuka...
Guliver je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Mrtva maticna, ili nesto drugo? SirDuck Kvarovi 11 29.7.2007 2:13
Koja maticna ploca za e4300? Insecticide Osnovne komponente 3 12.6.2007 17:59
napajanje ili maticna? master83 Kvarovi 2 7.6.2007 15:49
Saveti za AM2 Zoran_KS Šta da kupim? 45 6.11.2006 13:09
Maticna koja ima AGP slot ,podrzava SATA 300 i na kojoj mogu koristiti P4 1.7 celeron Dane87 ŠDK - Osnovne komponente 6 22.8.2006 20:58

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:28.