Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Opšte teme > Sadržaj novog broja SK
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.11.2024, 0:26   #81
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 276
Zahvaljeno 1.274 puta na 935 poruka
Određen forumom Re: Svet kompjutera 11/2024

^
Verovatno bi ti bilo jasno na sta sam mislio kada sam spomenuo modernizaciju casopisa da si procitao bar jedan broj PC Gamer-a ili neki drugi strani it casopis.
Mislim da bi u "Kompjuter i film" mogli da skrenu ljudim paznju na neki animirani film sa youtube-a ili da najave stop motion film a ne da u nekoliko recenica opisuju komercijalu koja se svugde reklamira.
Mogli bi na youtube da postavljaju unboxing klipove telefona i kompjuterskih periferija jer bi na taj nacin verovatno uspeli da zainteresuju vise ljudi za casopis nego sto to rade sa "Prelistavanjem" koje gleda par hiljada "fanova".
Jasno mi je da recenzija mobilnog telefona mora da izadje prvo u casopisu ali ne bi bilo kasno da posle mesec ili dva postave unboxing klip na youtube.
Pre nekoliko decenija je konkurencija od njih "krala" ideje za pisanje tekstova a sada je vreme da oni pocnu da pozajmljuju ideje od drugih i kopiraju neke strane casopise.
Niko ne ocekuje da se sve odjednom promeni ali osvezenje casopisa je potrebno.
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci:
mvasic (21.11.2024), oluja (21.11.2024), PinociO (21.11.2024), ZoNi (21.11.2024)
Stara 21.11.2024, 14:27   #82
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 128 puta na 84 poruka

Posto je covek pomenuo Babylon 5, da kazem nesto o tome.

Riperi iz Mass Effecta su Shadowsi iz Babylona.

Sa tim sto u Babylony postoji i druga rasa kao antipod Shadowsima na istom nivou jacine.

Sam kraj tog arca u Babylony 5 je verovatno jos gluplji (i smesniji) nego kraj Mass Effecta. Ideja na kraju je OK, ali je odradjena ultra-smehotresno.

Ovo ostalo u Mass Effectu je generalna postavka svemira koja postoji i u Star Treku. (Dobro, i Krogani su ocigledno inspirisani Klingoncima)

Sam Qzmin najomiljeniji Star Trek DS9 je verovatno ideju za postavku serije ukrao od tvorca Babylona 5. Taj covek je prvo isao u Paramount da im predstavi svoju ideju za novi Trek, oni ga odbili, i kasnije prvi izbacili DS9 gde po prvi put Trek se desava na nekoj fiksiranoj svemirskoj stanici, sto je najverovatnije ukradena ideja od tvorca Babylona 5 koji im je prvi predstavio tu ideju.

Babylon 5 je bio najveci konkurent DS9, i sam DS9 je dosta kopirao od njih. Tipa, tada jos nisu po serijama imali te malo duze arkove koji traju po celu sezonu, cak i vise; i Babylon 5 je pravljen tako da postoji taj duzi ark, i Shadow war, a onda ovi iz DS9 videli da to radi, pa kopirali i oni napravili Dominion war.

Serija nije bas najbolje ostarila verovatno, ali je definitivno kultna za sve ljubitelje SF-a, ja bih mogao uvek da je gledam, a jednu od glavnih uloga igra i Mira Furlan, kada je pobegla iz ovog balkanskog jada i blata u 10 puta normalnije drustvo u Americi.

Sam DS9 je na kraju mozda i bio bolji od Babylona 5, kada su uzeli sve najbolje iz njega, plus Trek uvek bolje radi te filozofske i moralne teme. Ali na pocetku prikazivanja, DS9 je apsolutno gora serija, i jedine bolje epizode su te klasicne Trek filozofske i moralne epizode; tipa, u DS9 ima par jako fenomenalnih antiratnih epizoda.

Isto tako, par epizoda u DS9 sa Jem Hadarima su bolje od svega na sta se ljudi loze sa Klingoncima. Posebno su u Trek svetu precenjene epizode sa Klingoncima u Vojadzeru, i svemu sto ima veze sa Ronaldom Murom. Jeste on dobar, ali defintivno opterecen religijom, i nije toliko psiholoski dubok za ono za sta ga hvale. Od svih njegovih stvari, ukljucujuci i rimejk Galaktike, par epizoda u DS9 sa Jem Hadarima i nekoliko anti-ratnih epizoda- su bolje. Ja razumem da modernim gejmerima to nije tako, ali moderni gejmeri su ljudi bez obrazovanja o klasicnim disciplinama, pa nisu ni bitni za ozbiljne price.

Sam Babylon 5 nema tu vrstu dubine, ali je jbeno fenomenalna stvar.

I da, Londo Molari RULZ!!!

Poslednja ispravka: kami (21.11.2024 u 14:39)
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku kami na korisnoj poruci:
player1 (21.11.2024)
Stara 21.11.2024, 16:10   #83
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.660
Zahvaljeno 11.221 puta na 7.175 poruka

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
Pre nekoliko decenija je konkurencija od njih "krala" ideje za pisanje tekstova a sada je vreme da oni pocnu da pozajmljuju ideje od drugih i kopiraju neke strane casopise.
SK je osamdesetih bukvalno kopirao strane časopise
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
mvasic (21.11.2024)
Stara 22.11.2024, 15:08   #84
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.174
Zahvaljeno 4.256 puta na 1.277 poruka

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
SK je osamdesetih bukvalno kopirao strane časopise
Nemoguce je bilo drugacije pisati o vestima, i kompjuterima, do kojih je nemoguce bilo doci na drugi nacin u SFRJ...
oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
pedjosav (22.11.2024)
Stara 22.11.2024, 18:17   #85
Acanen
Starosedelac

Logicno je da je SK u pocetku pozajmljivao ideje za tekstove od stranih casopisa kao sto je domaca konkurencija dok je postojala kopirala najpoznatiji ex yu IT casopis proslog veka.
Pretpostavljam da je SK-u bilo najteze da opstane i stamapa casopis sa kvalitetnim tekstovima tokom 1990ih a u to vreme je bio na vrhuncu.
Nikada mi nece biti jasno zbog cega prethodne dve decenije ni na koji nacin Svet kompjutera ne pokusava da kvalitetom isprati domace i strane it casopise.
Niko nece zamerati SK-u poskupljunje i manje kvalitetan papir ako se na vecini strana casopisa moze naci kvalitetan sadrzaj.
Zvuci mi neverovatno da SK na forumu ne moze jednom mesecno da deli karte za bioskop ili da preko nagradne igre u casopisu pokloni mis, tastaturu, slusalice ili nesto malo skuplje pred novogodisnje praznike.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci:
ZoNi (22.11.2024)
Stara 23.11.2024, 18:08   #86
Malik Tintilinic
Starosedelac

Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 335
Zahvaljeno 396 puta na 282 poruka

Citat:
pedjosav kaže: Pregled poruke
Ne verujem da se ne čitaju ostali članci, ja pročitam ceo broj, osim onih Arduino od kojih prave kontrolere za ... eto, ne znam
Interesantni su mi članci koje piše Kosovac, npr. o istraživanju Svemira, dronovima i njihovoj vojnoj upotrebi (i pitam se da li ih čita neko iz naše vojne uprave koja se bavi modernizacijom eventualnom a ne da razmatraju dečije igračke koje preprodaje Pink Mitrović), dopada mi se kako piše Lukinović - ne ide na senzacionalizam kao Kuzmanović i mislim da je tu "problem" koji si uočio.
Nadam se i ja, kao i ti -da neće na taj način "modernizovati časopis"
Hmm, stavljam jednakost izmedju "nase vojne uprave" i pomenutog ruzicastog i ne bih im davao ideje iz SK.
Malik Tintilinic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2024, 18:52   #87
pedjosav
Starosedelac

Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.194
Zahvaljeno 667 puta na 485 poruka

Citat:
Malik Tintilinic kaže: Pregled poruke
Hmm, stavljam jednakost izmedju "nase vojne uprave" i pomenutog ruzicastog i ne bih im davao ideje iz SK.
Zašto znak jednakosti ?
AKo misliš da se oficirima koji su prisustvovali predavanju Mitrovića i Vučića to obavezno i dopadalo, možda i grešiš (ne znam), ali razmisli- šta su mogli da urade ? Da se demonstrativno usprotive ? Da javno kažu nešto ? Pa šta bi to promenilo na dobro ? Njima bi upropastilo karijeru a ne bi se (taj njihov čin ) ni objavilo nigde. Doveli bi druge na njihovo mesto. Ovako neka guraju dalje, možda u nekoj tački uspeju da nešto urade ili nešto blokiraju da se ne uradi. To mi ne možemo da znamo. A i da znam takve stvari ne bi (opet ko bi to objavio) obnarodovao-da ne bi njima naškodilo.
Na kraju mislim da su to uvek političke odluke a na generalštabu je da sluša političare, kao što je uvek i svuda, u svakoj državi (ne računam kad neko izvrši vojni puč).
pedjosav je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.11.2024, 20:20   #88
Star trek
Član

Član od: 18.11.2013.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 16 puta na 12 poruka

Filmska rubrika onakva kakva je danas je beskorisna jer je iz nje apsolutno nemoguće išta zakljuciti o kvalitetu filmova koje opisujete tako da je u velikom broju slucajeva preskačem. Bilo bi daleko bolje da umesto što samo nabrajate gomilu filmova koji su nedavno izašli uredite pravu filmsku recenziju jednog ili dva filma kao sto je nekada radio časopis Digital ili da je izbacite pošto trenutno deluje samo kao još jedna plaćena reklama distributera komercijalnih filmova.

Poslednja ispravka: Star trek (25.11.2024 u 20:30)
Star trek je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.11.2024, 20:35   #89
Star trek
Član

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
^

Mislim da bi u "Kompjuter i film" mogli da skrenu ljudim paznju na neki animirani film sa youtube-a ili da najave stop motion film a ne da u nekoliko recenica opisuju komercijalu koja se svugde reklamira.
Ljudi su se i ranije više puta žalili na tu rubriku ali problem je tom što te žalbe novinar koji je zadužen za nju izgleda uopšte nečita.
Stara 25.11.2024, 20:42   #90
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.182
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Pametan čovek
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
DeCoy (26.11.2024), player1 (25.11.2024)
Stara 25.11.2024, 22:39   #91
Star trek
Član

Onda Kuzma mora da je genije posto mi se čini da ni on nečita kritike svoje kolumne na ovoj i na drugim temama.

Poslednja ispravka: Star trek (25.11.2024 u 22:58)
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Star trek na korisnoj poruci:
pedjosav (25.11.2024)
Stara 25.11.2024, 22:53   #92
pedjosav
Starosedelac

Citat:
Star trek kaže: Pregled poruke
Možda grešim ali meni se čini da ni Kuzma kritike koja su dosada iznete na ovoj i drugim temama u vezi njegove kolumne uopšte nečita što verovatno znači da je genije
Ili možda ne odgovara jer ne može se svima ugoditi, jer:
"Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu: E, moj brale
Taj je bio kvaran k`o šupalj zub".

Doduše, čini mi se, gledajući njihove YT klipove, da je malo spustio loptu.

U svakom slučaju, bar jednom je ovde pomenuto da on podiže najviše prašine, a nema loše reklame.
Stara 25.11.2024, 23:20   #93
Star trek
Član

Mogao je mnogo više prašine da digne da je ušao u neki rijaliti kao što su uradili pojedni novinari ili da je gostovao u popularnim emisijama na televiziji gde bi izneo svoje misljenje o tome da li su nasilne igrice jedan od uzroka masovno ubistvo u osnovnoj školi.
Stara 25.11.2024, 23:26   #94
Neutrino
Deo inventara foruma

Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.396 puta na 2.042 poruka

Kuzmanović je jedan od razloga zbog kojih sam svojevremeno počeo da iz godine u godinu sve manje čitam opise igara.

Da se razumemo, ne smetaju mi njegovi stavovi već stil pisanja koji je vremenom progresivno postajao sve manje razumljiviji i sve više "krindž".

Kada ceo tekst počne da liči na nekakvo "bindž-kraftovanje brejn-sklepivih majnd-tvorina", gde ne možeš pošteno da razumeš ni jednu prosto proširenu rečenicu u tekstu, shvatiš da je vrag odneo šalu.

Sećam se da sam pre par godina čitao nekakav opis za igru, stigao do pola i skapirao da aposlutno ništa ne razumem šta je napisano. Onda uzmem Treće oko, čisto da vidim da nisam lud, i skapiram da nije do mene

Sad će neko da kaže "joj što si neobrazovan, pa uzmi rečnik i pogledaj šta znače"... Spoiler alert - Kuzminih "tvorevina" nema ni u najnovijem izdanju klingonskog rečnika

Najgore u celoj priči je što su poslednjih par godina ceo Svet Igara praktično držala tri autora: Kuzmanović, Pisodorov i Kosovac pa kad potonja dva odu na godišnji odmor ili tako nešto Kuzma se razleti po časopisu...

Što je jedan naš istaknuti stručnjak imao običaj da kaže - "ma hau jes no..."
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Dantheus (26.11.2024), mvasic (26.11.2024), ZoNi (26.11.2024)
Stara 26.11.2024, 0:36   #95
pedjosav
Starosedelac

Citat:
Star trek kaže: Pregled poruke
Mogao je mnogo više prašine da digne da je ušao u neki rijaliti kao što su uradili pojedni novinari ili da je gostovao u popularnim emisijama na televiziji gde bi izneo svoje misljenje o tome da li su nasilne igrice jedan od uzroka masovno ubistvo u osnovnoj školi.
Može li neko da preporuči emisiju (ne rijaliti show, to su sve glumci u režiranim situacijama) ? Već sam gledao Kojota u 2 emisije . Tu je bio prilično ozbiljan.
Stara 26.11.2024, 3:17   #96
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 128 puta na 84 poruka

Qzma bi sa svojim stavovima, a i karakterom, uzeo ogromnu kolicinu para da je hteo da bude popularan.

Njegova misljenja i stavovi su em potpuno i aposlutno vecinska u Srbiji, plus su apsolutna vecina medju tom gejmerskom populacijom.

Mogao je i da bude Baka Prase pre Bake Praseta, da je hteo.

Ali ocigledno je da mu bas tolika mejnstrim paznja ne bi prijala, plus to u Srbiji sa sobom povlaci jos masu nekih drugih stvari o kojima necemo sada, jer 'Kina je slobodarskija od Amerike, pogledajte Asanza!!!'

Te dodatne stvari u Srbiji, gde te tolika kolicina popularnosti i para dovodi da ti moras da se bakces sa odredjenom vrstom ljudi i sluzbi, aposlutno govori sve suprotno od onoga sto on poentira u svojim tekstovima.

Da ne bude zabune, ja taj njegovo izbor skroz podrzavam, i ja sam ne bih hteo da imam bilo sta sa takvim osobama u srpskom dnu i blatu od drustva. Ne vrede te pare i popularnost u drustvima poput srpskog. Ne vredi da imas uspesnu firmu u Srbiji i budes milioner. Za razliku od zapada, gde to vredi, u srpskom blatu ne vredi.

A on i sam zna zasto nije hteo svu tu popularnost i pare u Srbiji, a i opet nastavlja sa tom vrstom foliranja kako je ovde slobodnije.

How yes no.
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.11.2024, 10:00   #97
Star trek
Član

40 godina časopisa je lep povod koji je trebalo maksimalno da iskoristite kao razlog za gostovanje u raznim TV emisijama i internet podcastima u kojim bi promovisali časopis.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Star trek na korisnoj poruci:
todos (30.11.2024)
Stara 27.11.2024, 17:06   #98
Acanen
Starosedelac

Mislili smo da nas Oluja farba ali izgleda da je bio u pravu kada je rekao da je svet kompjutera poskupeo zbog papira.
Stara 29.11.2024, 0:20   #99
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 479
Zahvaljeno 283 puta na 176 poruka

Citat:
pedjosav kaže: Pregled poruke
Može li neko da preporuči emisiju (ne rijaliti show, to su sve glumci u režiranim situacijama) ? Već sam gledao Kojota u 2 emisije . Tu je bio prilično ozbiljan.
Ja sam pronasao jedan dragulj na youtubu, nas kolega @todos i otvaranje paketa sa Temua. Samo napred kolega
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
todos (30.11.2024)
Stara 29.11.2024, 2:25   #100
pedjosav
Starosedelac

Citat:
PinociO kaže: Pregled poruke
Ja sam pronasao jedan dragulj na youtubu, nas kolega @todos i otvaranje paketa sa Temua. Samo napred kolega
Mislio sam na emisije kojima su teme rasprave o igrama kao eventualnom uzroku nasilja u stvarnom životu.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pedjosav na korisnoj poruci:
misoja (29.11.2024)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 11/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 58 9.11.2012 18:35
Svet kompjutera 10/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 86 20.10.2012 0:01
Svet kompjutera 4/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 223 20.5.2012 16:12
Svet kompjutera 1/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 102 27.1.2012 22:09
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta Branislav Gavric Forum o forumu 267 25.6.2009 21:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:23.