![]() |
![]() |
![]() |
#1 |
Veteran
Član od: 25.3.2010.
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 71 puta na 64 poruka
|
![]()
Da li postoji negde na srpskom dokumentacija o GnuPG programu? Neki pojmovi mi nisu jasni, pa bi mi značilo objašnjenje na srpskom jeziku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 14.1.2011.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 140 puta na 103 poruka
|
![]()
Koji pojmovi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
Signing subkey je tu da u slučaju da ti je ukraden uređaj, i dalje možeš da koristiš master key.
Certificate revocation je opet u slučaju da je master key kompromitovan, da bude efektivno poništen. Dobiješ dva para ključeva, privatni i javni, i dodatni subkey ako izabereš po osobi. Nikad, ali nikad ne daješ svoj privatni ključ bilo kome. Ne znam koje su ti potrebe, ali možda treba da koristiš nešto više user friendly, jer je često previše komplikovano ljudima da paze šta rade. I generalno ni tvorac PGP-a ga ne koristi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]()
PGP proučavam edukativno. Prvo sam mislio da krenem sa Thunderbird + enigmail, ali mislim da je bolje da uložim vreme i trud, pa da savladam PGP.
Hvala na trudu, ali opet nisam ukapirao da li imam privatni + javni + dodatni ključ (signing) ili imam master (privatni + javni) i signing (privatni + javni)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Veteran
|
![]()
Subkey ti je kao dodatna zaštita tvog privatnog ključa, ako hoćeš da koristiš dodatne korake.
Privatni ključ čuvaš kod sebe, jer od toga zavisi sigurnost, a javni je javni. Dakle imas privatni i javni. Možeš da napraviš subkey, a ne moraš. Elem, PGP kako mnogi kriptografi govore je relikvija prošlosti iz 90-ih koja je previše komplikovana bespotrebno. Takođe imaš mail provajdere koji su open source i enkriptovani, tipa Tutanota i ProtonMail (doduše do njega je problem doći, često se čeka). Imaš veću listu na privacytools.io. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
|
![]()
Veliko hvala! Sad razumem šta je šta.
![]() Protonmail već koristim, čekao sam mesec dana, ali mi reče drug da se sada čeka oko 7 dana. Šta kriptografi nude kao alternativu PGP-u? |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|