Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.8.2006, 1:52   #61
Covenant
Deo inventara foruma

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
Određen forumom Re: Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate?

Sam sve....
Covenant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2006, 12:20   #62
TtuEd
Član

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku TtuEd Slanje poruke preko MSN-a korisniku TtuEd Slanje poruke preko Skypea korisniku TtuEd
Određen forumom Re: Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate?

Kad sam dobio svoj prvi kompjuter, kod nas nije bilo ni Interneta ni preterano mnogo dobrih knjiga. Sve sam naucio sam, uz mog vernog saputnika - Svet kompjutera.
TtuEd je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 14:48   #63
FiresnakE
Veteran

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 127
Zahvaljeno 80 puta na 51 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku FiresnakE

E, daaaaaa bila je davna 1994, kada je moj cale meni uzeo polovan commodore64, sa Snajderovim monitorom i ultra mega giga dzojstikom.
Sta sam radio, pa i ko svako drugo "normalno" dete, razvaljivao se od igara koje su imale nekoliko boja.
Ta masina je brzo odradila svoje i zavrsila ko zna gde.

Nakon toga sam ucio sam i uglavnom ako odem kod nekog ortaka koji ima komp tad je bila 386 i 486 ako se dobro secam i ceprkao po svemu i svacemu.
Posto nisam bio u mogucnosti da ranije nabavim makinu, uspeo sam to prosle godine i od tada ucim sve i svasta, i to uglavnom sam, jer sam zakljucio da se tako najbolje nauci.A do tada s obzirom na to da nisam imao racunar, znao sam mnogo vise od nekih mojih drugova koji su imali komp, tipa formatiranje, umrezavanje......
Normalno koristim i knjige, trenutno Visual Basic.
FiresnakE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 15:52   #64
phoenix[illusion]
Veteran

Član od: 2.12.2005.
Lokacija: Subotica (u stvarnom zivotu) / data\unit_models (U M2TW-u)
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 66 puta na 41 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku phoenix[illusion]

50% sam, 50% SK i casopis i forum
phoenix[illusion] je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 19:48   #65
steve89
Starosedelac

Član od: 1.8.2006.
Zahvalnice: 1.485
Zahvaljeno 2.094 puta na 760 poruka

pa vecinu stwari sam (zato sam i windows preinstalirao desetine puta ), a neke stwari od jednog decka koji je isto kao i ja sam sve sto zna naucio.dobro i po nesto sam pokupio iz sk-a i drugih casopisa.
steve89 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 20:00   #66
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.182
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Windows se reinstalira, ne "preinstalira"
Prefiks "re" znači "ponovo", i reinstalaciju radiš kad već imaš Windows pa hoćeš da ga ukloniš i instaliraš nanovo. Sa druge strane, "pre" znači ono što znači, pre i koristi se kada dobiješ Windows unapred instaliran, recimo na kupljenom kompjuteru ili laptopu pa je isti odmah spreman za upotrebu. Znači, može da se kaže "kupio sam kompjuter sa preinstaliranim Windowsom", a može i da se kaže "reinstalirao sam juče Windows".
Čisto da razjasnimo neke stvari, pošto vidim da i Kuzma često pogrešno govori "preinstalirati"
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 20:31   #67
Patrick
Član

Član od: 12.6.2006.
Zahvalnice: 19
Zahvaljeno 6 puta na 6 poruka

Skoro sve sam. Nesto od prijatelja i malo vise iz SK-a kao i na ovom forumu. Knjige i slicne stvari o kompjuterima ne citam.
Patrick je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 22:32   #68
steve89
Starosedelac

Član od: 1.8.2006.
Zahvalnice: 1.485
Zahvaljeno 2.094 puta na 760 poruka

dobro ok,hvala sto si mi pojasnio pojam preinstalacije odn. reinstalacije,mada znam da su svi shvatili na sta sam mislio.
steve89 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2006, 23:03   #69
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate?

Mene uglavnom niko nije pomagao (ucio) sta kako da radim na racunaru , naprotiv kada sam kupio prvi komp '98god on je bio prepun virusa tako da sam jednom mom komsiji a kasnije i dobrom prijatelju morao da platim 20 nemackih maraka da mi instalira win95osr2 i takodje sam mu platio 3 mesecaodrzavanja istog sa upgrejdom antivirusa jos 30 DM .... U medjuvremenu mi je on pokazao neke stvari ali sam se u sustini sve sam naucio... isto takodje i sto se tice hardvera sam se ucio na principu probas pa nevalja pa onda opet i sve tako dok nesto ne napravim ili dok nesto ne spalim ... Jedinu stvar koju me je neko stvarno naucio ali sam i DEBELO platio bilo je zavrsavanje za MCSA .... Eto to bi bilo ukratko kako sam se za sve ove godine obrazovao po pitanju racunara...
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.8.2006, 18:00   #70
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka

Citat:
fresko kaže:
Mene uglavnom niko nije pomagao (ucio) sta kako da radim na racunaru , naprotiv kada sam kupio prvi komp '98god on je bio prepun virusa tako da sam jednom mom komsiji a kasnije i dobrom prijatelju morao da platim 20 nemackih maraka da mi instalira win95osr2 i takodje sam mu platio 3 mesecaodrzavanja istog sa upgrejdom antivirusa jos 30 DM .... U medjuvremenu mi je on pokazao neke stvari ali sam se u sustini sve sam naucio... isto takodje i sto se tice hardvera sam se ucio na principu probas pa nevalja pa onda opet i sve tako dok nesto ne napravim ili dok nesto ne spalim ... Jedinu stvar koju me je neko stvarno naucio ali sam i DEBELO platio bilo je zavrsavanje za MCSA .... Eto to bi bilo ukratko kako sam se za sve ove godine obrazovao po pitanju racunara...
A ja mom društvu spomenem da mi plate za održavanje a oni se ljute na mene! Jedno vreme mi je tako dosadilo da jurcam svaki čas i da me zivkaju za sitnice (kako se snima muzika sa CD-a u komp ) pa sam rekao da sam počeo da naplaćujem. Tako sam ozbiljan 2 dana, ovi su pošizeli, hteli su me na lomaču stavit...
hacker_aca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.8.2006, 18:52   #71
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate?

Citat:
hacker_aca kaže:
A ja mom društvu spomenem da mi plate za održavanje a oni se ljute na mene! Jedno vreme mi je tako dosadilo da jurcam svaki čas i da me zivkaju za sitnice (kako se snima muzika sa CD-a u komp ) pa sam rekao da sam počeo da naplaćujem. Tako sam ozbiljan 2 dana, ovi su pošizeli, hteli su me na lomaču stavit...
Znas sta prijatelju neznam sta je tu nenormalno ako covek nezna nesto da uradi pa onda plati majstora da mu to odradi.... znas kako kazu "SLUZBA JE SLUZBA A DRUZBA JE DRUZBA" Ja vise neidem ni kod brata od strica da mu pogledam komp bez 10Evrova a kod nepoznatog ne ulazim u kucu bez 25 pa ti sad vidi ako si zaludan i nemas sta da radis u zivotu idi kod tih tvojih drugara , komsija i sta vec pa im radi za badava.... ja jeste placao sam i to debelo dok nisam naucio sta kako treba sada vise ne dozvoljavam da me iko pravi na ovcu i da mi uzima lovu... pa ti sad vidi kakoces mozes da i dalje ides i radis za badava a mozes da stavis tacku i da kazes ne...
Poz.
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.8.2006, 20:39   #72
Mr.Eco
Starosedelac

Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka

Slazem se sa @fresko kad udaris po dzepu pa da vidis kako uce kasnije...
Mr.Eco je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.9.2006, 20:00   #73
Tamara
Novi član

Član od: 31.8.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

sama uglavnom, a sto je tesko ili opasno da se cacka, od raznih... izvora.. xexexe... eto...
Tamara je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 15:19   #74
Geomaster
V.I.P. Programiranje

Član od: 28.6.2007.
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Arrow Re: Gde ste i kako ste naučili o kompjuterima sve ono što znate?

Pristup kompu imao sam kad sam bio baš mali. Moj tata mi je pokazao šta je miš, šta tastatura i tako to, a onda sam o softveru naučio sve što znam čačkanjem wina, tako sam u bliskoj prošlosti promenio bootscreen koji je bio za SP1 a ja sam imao SP2 i više matična ploča nije prepoznavala slot za grafičku a o programiranju sam naučio skoro sve iz knjige (VB) ali i uz pregleđivanje Object Browsera.

Poslednja ispravka: VojaM (11.12.2007 u 19:19)
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 15:39   #75
zdravkelja
Deo inventara foruma

Član od: 1.12.2006.
Zahvalnice: 1.929
Zahvaljeno 1.916 puta na 819 poruka

Sam sam sve naucio, photoshop nesto, malo progamiranje. Ali o hardveru sam dosta naucio nesto iz SK-a, nesto sa foruma, posle cackao na netu i tako.

zdravkelja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 15:45   #76
Martok
Veteran

Član od: 24.1.2006.
Zahvalnice: 140
Zahvaljeno 302 puta na 168 poruka

Ovo je prava tema da pomenem jedan zanimljiv pogled na pirateriju. Da nije bilo toga zasigurno bi znao puno manje nego sto sada znam. Da nisam imao priliku da koristim piratski software mozda ne bi nikad ni pozeleo ba kompjuterom zaradim za zivot. Nije sve tako crno oko piraterije
Martok je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 16:04   #77
SFRJ-Forever [CG]
Veteran

Član od: 25.12.2005.
Zahvalnice: 295
Zahvaljeno 95 puta na 55 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku SFRJ-Forever [CG]

Bio na nekom kursu za kompove jos dok sam bio klinac, onda kupili komp i poslije toga sve sam naucio.
SFRJ-Forever [CG] je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 16:10   #78
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Jedan deo drnadjući sam oko kompa, mada pre nekih tri godine i kusur meseci nisam znao ni hdd da instaliram. Oko umrežavanja i svega toga je puno pomogao MCSA kurs, pre dve godine. I naravno, ništa bez Google-a.
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 16:26   #79
Skols
Starosedelac

Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 132
Zahvaljeno 348 puta na 247 poruka

Sve sam...casopisi,knjige...sa 13god dobio prvi PC,pre toga imao C64...ucio,gledao,kvario,popravljao...mnogo toga jos naucio od kada radim u servisu racunara.
Skols je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2007, 16:41   #80
zoran845
Deo inventara foruma

Član od: 7.6.2007.
Zahvalnice: 871
Zahvaljeno 2.574 puta na 1.456 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku zoran845

Počeo sam sa programiranjem i DOS-om na fakultetu, pa je usledila pauza jer mi je dugo trebalo da kupim svoj prvi kućni kompjuter (ovu kantu sa koje vam se i sad javljam). Kad sam u septembru 1999. prvi put seo za svoju mašinu, skoro ništa nisam znao ni o Windowsu (98 u to vreme), pa sam bukvalno krenuo tako što sam stisnuo dugme "Start" u donjem levom uglu ekrana i krenuo redom da istražujem strelicom pointera. Kliktao sam na sve i pažljivo čitao šta piše (i to upijao). Kupio sam i par knjiga (u to vreme još nisam imao Internet, šta mislite što onoliko pljujem "Telekom"): brze vodiče kroz PC, Word, Excel (sve u izdanju "Kompjuter biblioteke" iz Čačka), a presudan uticaj na moje shvatanje kompjutera, njihovog ustrojstva, funkcionisanja i namene imala je knjiga "Unutrašnjost PC-a" genijalnog Pitera Nortona, koja mi je otvorila jedan sasvim drugačiji pogled na svet IT tehnologije. Posle Nortona ništa nije bilo isto.

Sledeći kvalitativni skok bilo je (konačno) priključivanje na Internet (u aprilu 2003.), posle čega je krenula poplava informacija i učenje kako se sa obiljem podataka izboriti. Gugl (prvi i jedini pretraživač koji sam koristio), forumi, newsletters, PDF knjige, Wikipedia, dopisivanje,...

Mnogo su mi pomogli i časopisi: najpre "PC Answers" i "PC Plus", pa "Svet kompjutera", "Vidi" i "PC Chip". Radio emisija "Zair".

Na kraju da kažem da se strašno mnogo može naučiti o svakom programu tamo gde retko ko gleda - iz njegovog Help fajla, koji obavezno prostudiram pre korišćenja softvera. Kad dobro savladate jedan program iz Windows (ili drugog) okruženja, ostali su samo varijacije na temu. Što rek'o Đole: "Princip je isti, sve su ostalo nijanse".

Svakog dana naučim ponešto novo.
zoran845 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kako da apdejtujem DVD firmware zvucnjak Nosači podataka 21 13.6.2009 21:23
kako znati firewire gonzos Foto i audio/video 3 3.6.2006 22:22
brosura kako je napraviti dm@ricn Grafički softver i radovi 2 19.5.2006 16:25
3ds Max 7 kako napraviti 3d srce Master Neo Grafički softver i radovi 5 17.3.2006 8:32
kako promijeniti osigurac na ups-u? diab10 Kvarovi 0 22.2.2006 11:47

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 10:52.