|
Internet usluge Provajderi, načini povezivanja... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
18.1.2006, 3:54 | #1 |
Član
|
Wireless 802.11g standard?Sta obuhvata?koja oprema?Koliko ce okvirno da me kosta?
Pomoc?
Nikada nisam bio u kontaktu sa wireless internetom, za sada sam (jos uvek) na dial-up. Bez dileme bih uzeo 802.11g standard jer sam iz mesta Zabari(sto znaci ADSL za nekoliko godina , a dozlogrdio mi Dial-up), na 15km od Svilajnca gde su se pojavila 2 wireless provajdera. Mislim da bih uspeo da uhvatim signal bez vecih gubitaka jer nema nikakve planine, brda i sl. cista ravnica, a hvata se i super signal lokalne tv stanice svitel koji ima ocajne predajnike... Elem, koliko kosta i sta predstavlja wireless oprema? Koliko kosta antena? Koja je najbolja? Da li se isplati i moze li to funkcionisati? ( s obzirom na udaljenost) . Moze li se penjanjem na krov pomocu neke sprave utvrditi da li uopste hvata signal i koje jacine -da bih znao da li se iplati ulagati? Molim sve koji se razumeju u ovu oblast za pomoc! hvala! Pozdrav! |
18.1.2006, 7:14 | #2 |
Novi član
Član od: 17.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Re: Wireless 802.11g standard?Sta obuhvata?koja oprema?Koliko ce okvirno da me kosta?
Danas sve Wireless kartice i Access Point-ovi podržavaju i 802.11g i 802.11b standard, a koji ćeš koristiti zavisi od opreme koju ima provajder(menja se softverski).
Što se daljine tiče mislim da je neki maksimum 5-7km. E sad, da bi izvukao maksimalni domet nesmeš da imaš velike gubitke. Gubitke smanjuješ sa KVALITETNOM antenom i KVALITETNIM kablom (50-omski - što deblji to bolji) i sa upotrebom AccessPointa a ne Wireless kartice. Najveći gubici su ti u kablu, pa ako koristis Wireless karticu (koja je u kompu) treba ti kabl od kompa pa do antene (dužina nesme da pređe 10m) i tako imaš domet oko 3-4km. Sa upotrebom Access pointa koji se montira što bliže anteni treba ti oko 50cm kabla (jer iz AccessPointa ide ka kompu mrežni kabl) i sa dobrom antenom možeš da imaš domet 5-7km. I sada što bolja antena veći domet. Pod dobrom antenom smatram onu koja ima pojačanje oko 19dB. Ovo sve važi za standardnu opremu (ne profi). Cene: AccessPoint oko 50eur Antena (u tvom slučaju mora biti kvalitetna) oko 50eur Kabl i konektori oko 15eur Još jedan od uslova ti je i da ti provajder ima neki AccessPoint okrenut ka tebi. Nadam se da ti ovo pomaže. Inače ja koristim Wireless pristup sa karticom i 7m kabla ina dužini od 2km sa antenom od 19dB. Pozdrav. |
18.1.2006, 7:19 | #3 |
Novi član
Član od: 17.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Re: Wireless 802.11g standard?Sta obuhvata?koja oprema?Koliko ce okvirno da me kosta?
Zaboravih da ti predložim nešto od sveg ovog mog pametovanja.
Naime, prošetaj se lepo do tih provajdera i pitaj ih o mogućnosti da ti oni, ako smatraju da može, ugrade opremu pa ako radi ti im plati (a neke okvirne cene sam ti naveo u prethodnoj poruci), a ako ne nikom ništa. To bi ti bila najbezbolnija varijanta. Pozdrav. |
18.1.2006, 11:35 | #4 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
U tvom slučaju mislim da bi jedino grid antena od 24db bila dobar izbor (plus ono što je već navedeno u prethodna dva posta), ali imaj u vidu da je preko 100 evra ako se ne varam. U svakom slučaju, bilo bi poželjno (ili još bolje obavezno ) da ti dođe neko ko se profesionalno bavi time (provajder ili već neko drugi) pa da ti izmere signal i samim tim ćeš znati koliko će da te košta oprema i da li je povezivanje sa provajderom uopšte izvodljivo.
|
18.1.2006, 15:43 | #5 |
Član
|
Ok! Razumeo sam!
Hvala! Pozdrav! |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|