![]() |
![]() |
|
|||||||
| Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje… |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Član
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Ćao svim forumašima
Treba mi rešenje za VPN na kućnom ruteru TP-Link AC750 Archer 24 kako bi mi se uvek na njemu prikazivala IP adresa u Srbiji jer radim od kuće a često putujem pa mi je bitno da mi se na firminom laptopu uvek prikazuje IP adresa iz Srbije. Trenutno koristim ExpressVPN ali na telefonu iz ExpressVPN aplikacije podešavam Srbiju i onda preko hot spota šaljem internet na laptop ali ovo mogu da radim samo kraće vreme zbog ograničenih roaming paketa pa mi treba neko bežično rešenje. Dali mogu da koristim ovaj kućni ruter koji imam TP-Link Archer 24 kao prenosni ruter da mi radi sa ExpressVPN-om sa fiksnim podešavanjem na Srbiju ili moram da kupujem neke travel rutere ili dodatnu mrežnu opremu sa ugrađenim VPN-om? Jednostavno rečeno, treba mi neko stabilno mrežno rešenje za povezivanje na srpsku IP adresu bez instalacija softvera ili mrežnih podešavanja na službenom laptopu. Hvala svima unapred na korisnim savetima. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ex Parrot
|
Ovo je sada totalno gađanje u mraku... ali...
ako se telefonom povežeš na neki WLAN u inostranstvu, onda napraviš USB tethering ka laptopu, a VPN client podesiš na Srbiju... What will happen? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Član
|
Probao sam i to ali na telefonu mi se automatski isključuje Wifi odmah kada uključim hotspot da bih "slao" internet ka laptopu.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 450
Zahvaljeno 4.120 puta na 3.832 poruka
|
ubodi telefon preko usb da ti se ne prebacuje wifi na tethering?
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Član
|
Problem je u tome što ne smem da koristim USB na službenom laptopu bukvalno nizašta drugo osim za povezivanja mousa, tastature ili slušalica. Na laptopu se nalazi poseban softver koji odmah detektuje uključivanje bilo čega na USB, automatski blokira vezu i verovatno javlja IT-ju u firmi svaki takav pokušaj povezivanja na USB. Upravo iz tog razloga i ne mogu da koristim taj USB tethering.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 954 puta na 709 poruka
|
Koliko vidim, taj model rutera niti ima vpn klijent, niti je moguće flešovati openwrt firmware na njega, pa bi trebalo da menjaš ruter da bi dobio ono što bi hteo.
U tom sluaju bi mogao da kupiš openwrt kompatibilan ruter, nađeš nekog odgovarajućeg vpn provajdera u Srbiji koji podržava wireguard (zbog brzine), napraviš na ruter poseban vlan i ssid i namestiš da taj poseban vlan izlaze na net preko wireguarda, dok "normalan" vlan i ssd ide klasično na Internet. Službeni laptop bi kačio kablom na, na primer LAN4 port koji bi pripadao tom posebnom vlanu ili bežično na SSID moji bi pripadao tom posebnom vlanu.... Ovo sve može naravno i sa Mikrotik ruterom... Edit, sad sam detaljnije pročitao post... Ovo gore što sam naveo stoji, ali bi u tom slučaju takav ruter bio kod tebe kod kuće i na njemu bi bio podignut wireguard kao server, a onda bi se laptopom kačio preko wireguard klijenta na tvoj ruter u Srbiji i tako imao srpski up adresu, faktički bi sav saobraćaj išao preko tog rutera u Srbiji (mada bi moglo da se radi i split tunel ako se gađaju određene ip adrese u firmi, pa da samo taj saobraćaj ide preko vpn tunela, a ostali normalno). |
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bachi na korisnoj poruci: | ||
Vlado78 (31.8.2025) | ||
|
|
#7 | |
|
Član
|
Da, tu sam se zeznuo kada sam kupovao ovaj ruter jer mi nije palo na pamet da treba da imam kvalitetniji sa VPN podrškom. Ipak, zamenio sam ovaj ruter sa drugim koji imam a to je Asus-ov RT-N66U Dark Knight koji je dosta star ali u sebi ima VPN Server/Client podršku pa sam uz pomoć jednog tutorijala na njega podesio ExpressVPN kao klijent i ubacio u MAC adresu od Wi-Fi i mrežnog adaptera od službenog laptopa. Povezivao bih se na njega preko LAN/Wi-FI ali ono što me brine je da u slučaju prekida konekcije da mi službeni laptop ne pokupi tu stranu IP adresu koja bi kasnije mogla da se vidi u istoriji povezivanja. u ovom firmware mog rutera RT-N66U vidim da nema onih naprednih podešavanja kojima bi se u slučaju prekida veze blokirao sav saobraćaj i nastavio kad se ponovo uspostavi veza?
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 954 puta na 709 poruka
|
Meni je i dalje zamisao da ne koristiš 3rd party vpn, već da tvoj uređaj kod kuće bude vpn server.
Taj uređaj što si naveo vidim da piše da podržava pptp server, on nije bezbedan, ali u tvom slučaju bi završavao posao. Kako pristupaš resursima firme? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Član
|
Pa da, to bi i bilo najbolje rešenje da mi ruter ima u sebe ugrađen VPN server.
Na službenom laptopu koristim ZScaler preko koga pristupam mreži firme. Koji je po tebi dobar kućni ruter sa VPN serverom i dobrom sigurnosnom podrškom? |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme
|
||||
| tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Vip Kućni Net | Aibo | Internet usluge | 139 | 18.3.2021 8:01 |
| Bolji ADSL ruter | veljaaa | ŠDK - Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 0 | 26.1.2014 15:19 |
| Ruter | sundjer bob kockalone | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 7 | 11.11.2012 13:09 |
| Ruter ne daje signal?! | GameFREAK | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 2 | 4.1.2012 15:34 |
| Wireless ruter, spajanje više računara u LAN, a da svi imaju izlaz na net | Master Neo | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 6 | 16.6.2009 19:01 |