![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 20.1.2008.
Zahvalnice: 200
Zahvaljeno 226 puta na 164 poruka
|
![]()
Naime danas sam instalirao Linux Mint 9 Isadora amd64, na particiju gde mi je bio Windows Xp, ostale dve particije su veliko skladište i particija sa Win7, dakle tri particije. One su naravno sada vidljive iz Linuxa, međutim prilikom paljenja računara boot-uje se samo Linux. Koliko sam ja upoznat sada treba dodati MBR file Windowsu ponovo. Prilikom instalacije zapisao sam kako su particije raspoređene, iako znam da može i iz Terminala, ali sam zaboravio kako:
sda1 ext4 ------------------- Linux Mint dakle sda5 ntfs ---------------------Windows7 sda6 ntfs---------------------- To veliko skladište Eh pa sada šta mi je i kako činiti. Pokušavam sam, ali teško. U onom Start-Up-u u Control Centru prilikom odabira systema za boot nema Win-a, nego samo Linux Mint generic, Linux mint recovery mode i nešto mem(ory)test Bio bih jako zahvalan kada bi mi neko pomogao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 4.10.2008.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 196 puta na 181 poruka
|
![]()
Odradi u terminalu
Kod:
sudo update-grub |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Starosedelac
Član od: 20.1.2008.
Zahvalnice: 200
Zahvaljeno 226 puta na 164 poruka
|
![]()
Prvo je pitao da ne postoji onaj neki .lst file i sada kaže ovako:
Citat:
Resartovao i nema Win-a, direktno ulazi u Linux. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
Član od: 4.10.2008.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 196 puta na 181 poruka
|
![]()
Sad znam sta si uradio,izbrisao si bootloader od w7 koji on stavlja na aktivnu particiju koja je ovaj put bila ta sa xp-om.Pa jedino da probas sa w7 instalacionim diskom da to popravis,pa onda sa mint-ovim cd-om da vratis grub.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
Član od: 18.6.2010.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 121 puta na 106 poruka
|
![]()
Pazi ovako, problem je jednostavan. Kad imaš dual boot, windows i linux, windows uvek moraš staviti na prvu particiju, to je uglavnom kod svih C. Zatim na drugu npr. D možeš staviti da ti bude linux ili da tu staviš veću particiju za podatke, a linux onda na E.
I još nešto, da bi windows mogao da vidi podatke na toj većoj particiji (u ovom primeru D ili E), moraš je staviti u ntfs. Znači treba da imaš: C - windows D - linux E - podaci (stim da D i E možeš zameniti mesta kao što već rekoh) Pošto ti je E - tj. treća particija velika onda na drugu tj. na D stavi linux i kraj. I još jedna stvar jako bitna. Windows ne samo da mora ići na prvo mesto, prvu particiju, nego moraš prvo njega instalirati pa onda linux. Samo tim redom i to je to! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kod Linux sistema na C, D, E itd... particije
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]()
E Darko, Darko... Zbog ovoga neces dobiti zeleni Linux pojas.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Veteran
|
![]()
Čovek je do sad koristio dva windowsa istovremeno, pre će znati šta znači C, D i E nego sda1, sda5 i sda6.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
Mišo otkrio si toplu vodu!
![]() Kod wina je C, D, E, F, G... A kod linuxa sda1, sda2, sda3... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ex Parrot
|
![]()
Ako ćemo baš da cepamo dlake onda ne bi trebalo stavljati znak jednakosti između windowsovog i linuxovog načina obeležavanja particija.
Iako je u najvećem broju slučajeva C: = sda1 to nikako nije pravilo. Isto tako D: vrlo često neće biti sda2, već sda5 ukoliko je ta druga particija logička... Dakle, mešanjem ovih pojmova samo možete efikasno da zbunite početnike, stoga za windows koristite abecedu, a za linux standardnu nomenklaturu, ne pokušavajte da jedno prilagodite drugom jer za to nema ni razloga ni svrhe... |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Linux - kako podesiti u boot meniju | gisadrag | Operativni sistemi | 4 | 21.12.2009 14:53 |
Windows installer | nikolapfc89 | Operativni sistemi | 6 | 16.11.2009 0:13 |
Dual boot POMOC | Beca | Operativni sistemi | 3 | 1.8.2009 23:21 |
Windows XP i Puppy linux na jednom kompu | FILIP PERDIC | Operativni sistemi | 5 | 16.3.2009 10:39 |
Windows i Linux na 2 HD-a | maxo93 | Operativni sistemi | 2 | 4.1.2009 19:13 |