Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Opšte teme > Sadržaj novog broja SK

Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.11.2025, 22:13   #1
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.237
Zahvaljeno 4.425 puta na 1.317 poruka
Određen forumom Svet kompjutera 12/2025

Decembarski broj Sveta kompjutera je od sutra (29.11.2025.) na kioscima
Naslovna strana izgleda ovako:

Izdvajamo iz sadržaja:

Arc Raiders (Igra meseca)
Sloboda izbora, neizvesnost i partije o kojima ćete pričati svojim komšijama i rodbini na slavi, čine Arc Raiders unikatnom igrom koju bi trebalo isprobati.

Prestanak podrške za MSWin 10
Nakon mnogo obaveštenja i „pretnji”, Microsoft je 14. oktobra ukinuo podršku za Windows 10...

Zorin OS 18 Core
Zorin OS je distribucija Pingvina zasnovana na Ubuntuu, koja koristi korisnička okruženja GNOME i Xfce.

Tiny11 Builder: Debloatovanje Win 11
Tiny11 Builder priprema Windows 11 ISO fajl oslobođen većine nepotrebnih stvari.

AMD Ryzen 5 7500X3D
Pored čitave game X3D modela sa Zen 5 arhitekturom, AMD izbacuje Zen 4 X3D model...

Nikon ZR
Mala kockasta kamera, prvi plod saradnje kompanija Nikon i RED Digital Cinema...

Logitech MX Master 4 for Business
Čuveni miš stari kao dobro vino - svakom iteracijom je sve zreliji...

Samsung Galaxy Tab S11
Impresivni hardver ovog uređaja prati Samsungov odlični softverski paket...

Početak 5G
Telekom Srbija je najavio puštanje preko hiljadu baznih stanica, Yettel i A1 instant pokrivanje u većim gradovima već početkom decembra. Neko će se zapitati kako je to moguće kada se na uvođenje 3G i 4G čekalo mesecima?

TRŽIŠTE - Nestabilnost globalnog interneta
Internet je postao pouzdaniji nego ikad po pitanju infrastrukture, brzine i dostupnosti, a, opet, osećaj korisnika, kompanija i stručnjaka je da „stalno nešto pada”...

Rue Valley
Rue Valley je narativna avantura koja sistemski i konceptualno liči na Disco Elysium...

Anno 117: Pax Romana
Nakon sedam naslova u franšizi, razbacanih u različite vremenske periode, Anno je konačno došao do drevnog Rima...

Dispatch
Igra tipa „odaberi svoju avanturu”, samo što umesto knjige imamo - animiranu seriju...

oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 8 korisnika se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
Dizastor (29.11.2025), Dušan Vićić (29.11.2025), pedjosav (29.11.2025), PinociO (28.11.2025), player1 (29.11.2025), todos (28.11.2025), voodoo_ (28.11.2025), Ziginho (2.12.2025)
Stara 29.11.2025, 10:57   #2
oluja
Superb Moderator

Određen forumom Re: Svet kompjutera 12/2025

Dok cekamo prelistavanje, igra meseca Arc Raiders
Arc Raiders
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
PinociO (29.11.2025)
Stara 29.11.2025, 14:08   #3
Dušan Vićić
Član

Član od: 25.10.2020.
Zahvalnice: 337
Zahvaljeno 59 puta na 41 poruka

Ah, znao sam. Treba ovih dana da napisem svoje misljenje o Dispatchu.

Kao što je i običaj za forumaše kad je u pitanju diskusija za nov broj, vreme je malo i ja da bacim svoj "hot take".

Sumnjiv sam za Ark Raiderse. Iskreno mislim da ova igra nije zaslužila igru meseca. Svi pričaju da je igra dobra, ali ja tu ne vidim nikakve "duše" u njoj.

Samo ću napomenuti da je igra meseca koristila veštačku inteligenciju i za ponašanje neprijatelja u igri i za kreiranje sadržaja i za voice acting.
Primera radi, kad već pomenuh, Dispatch nije koristio ni 1% AI u igri, čak je direktor igre Witcher 3 rekao da tu priču igre nije AI mogao ni da izmisli.

https://www.ign.com/articles/arc-rai...s-now-using-it

https://www.eurogamer.net/i-dont-fee...easonable-ways

Poslednja ispravka: DeCoy (29.11.2025 u 22:40) Razlog: Nema potrebe za citatom
Dušan Vićić je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dušan Vićić na korisnoj poruci:
oluja (30.11.2025)
Stara 30.11.2025, 16:20   #4
Vojin Milovanovic
Novi član

Član od: 30.6.2016.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 28 puta na 10 poruka

Jel ste culi za igru Hades 2? Kandidat je za igru godine
Bio je prikaz u prvim(i poslednjim)utiscima.
Cesto se najbolje igre preskacu: 2017-Breath of the wild,2020-Half Life Alyx
2024:Black Myth Wukong i tako dalje...
Vojin Milovanovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.12.2025, 23:12   #5
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 537
Zahvaljeno 321 puta na 194 poruka

SK malo zaklonjen samo iz razloga sto svi znamo kako izgleda njegova naslovnica
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
oluja (4.12.2025)
Stara 2.12.2025, 9:41   #6
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.679
Zahvaljeno 11.371 puta na 7.250 poruka

Kao da su se dogovarali za izbor boja.
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
Oggy (3.12.2025), oluja (4.12.2025), PinociO (2.12.2025)
Stara 2.12.2025, 15:14   #7
PinociO
Veteran

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Kao da su se dogovarali za izbor boja.
Mene vise nervira sto su se izgleda dogovarali i za foliju Samo Bug ostao sa folijom
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
A M G (10.12.2025)
Stara 2.12.2025, 15:17   #8
M.C.
Deo inventara foruma

Član od: 4.2.2006.
Zahvalnice: 312
Zahvaljeno 1.526 puta na 1.054 poruka

Za tu cenu i ne ostali
M.C. je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku M.C. na korisnoj poruci:
PinociO (2.12.2025)
Stara 2.12.2025, 17:23   #9
PinociO
Veteran

Citat:
M.C. kaže: Pregled poruke
Za tu cenu i ne ostali
Ako bih poredio ova tri casopisa onako prema mom ukusu, moram da priznam da je BUG trenutno nedodirljiv, mada primetim da i onih posustaju, jer su recimo ukinuli rec urednika, mislim ima je jos, al on sad ne daje svoje misljenje nego izdvoji par stvari koje se nalaze u casopisu i naznaci ih kroz recenicu ili dve, sto mi je skroz glupo jer pre toga imas sadrzaj, i totalno bacena stranica koju vise i ne citam. I jedna kolumna je svedena na komentar i izdvajanje 10 najzanimljivijih vesti sa njihovog sajta, isto po recenica ili dve o svakoj vesti, takodje mnogo losije stivo nego kolumna (koju je lik pre redovno pisao).

SK je cini mi se ove godine ipak napravio iskorak sa tekstovima i cini mi se da ih mnogo vise citam nego pre, sto znaci da su mi zanimljiviji. Predstavljanje telefona vec duze vreme ne citam, jer dok sam pre citao sve se svodilo na specifikacije sa sajta uz dve tri kozmeticke recenice autora cisto da se popune karakteri, tako da sam to prestao da citam, i ne znam kakva je trenutna situacija. Ono sto mi je i dalje grozno u SK je njihov odnos prema slikama. Novi broj jos nisam citao, ali recimo prosli broj i test run, Najbolje AI alatke. Evo, bas bih voleo da mi @oluja ili neko od vas prokomentase slike nabacane uz taj clanak. 9 slika, od kojih jedna ili dve citljive, sve ostalo niti je citljivo niti moze da se prepozna na sta se odnose. Totalno amaterski. Jos ako vam stamparija slike posebno naplacuje, moj je predlog bolje na te pozicije ubacite bilo kakve oglase, vise ce efekta da imaju.

I na kraju VIDI, nekako ga najbrze procitam, od samog formata casopisa pa do tema kojima se bavi sve mi je nekako odbojno, i efektivno ne znam da li po broju procitam 7-8 strana, ali eto, ostala navika, a i ponekad zna da uleti po koja itekako korisna informacija, pa eto volim da listam casopis i gledam sadrzaj.

Kad smo kod "korisnih" informacija, prosli broj SK sa Amiga Game selector me kupio za duzi period. Vec sam utrosio na desetina sati igrajuci stare Amiga igre, zahvaljujuci tom clanku iz SK. Neverovatno je ponovo vratiti emocije iz detinjstva

Poslednja ispravka: PinociO (2.12.2025 u 17:43)
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
Oggy (3.12.2025), oluja (4.12.2025)
Stara 3.12.2025, 21:51   #10
PinociO
Veteran

Bogme, evo inovacije... Prelistavanje pre na youtubu nego ovde

https://www.youtube.com/watch?v=_AxqPdEXypc

p.s.jos kad bih znao na ovom ultra modernom forumu postaviti link
oluja (4.12.2025), player1 (3.12.2025)
Stara 4.12.2025, 12:37   #11
oluja
Superb Moderator

Citat:
PinociO kaže: Pregled poruke
... Evo, bas bih voleo da mi @oluja ili neko od vas prokomentase slike nabacane uz taj clanak. 9 slika, od kojih jedna ili dve citljive, sve ostalo niti je citljivo niti moze da se prepozna na sta se odnose. Totalno amaterski. Jos ako vam stamparija slike posebno naplacuje, moj je predlog bolje na te pozicije ubacite bilo kakve oglase, vise ce efekta da imaju.
Slike su ilustrativnog karaktera, vise za orjentaciju o cemu se radi nego da se cita sa njih. Ako tekst zainteresuje citaoca svejedno ce videti sve te menije i opcije a najvaznije stvari su u tekstu. Da bi slika bila citljiva morala bi da bude mnogo veca, zbog danasnjih visokih rezolucija monitora, sve je sitno... a onda bi verovatno ti posteri zasmetali mnogo vecem broju ljudi...
Citat:
Bogme, evo inovacije... Prelistavanje pre na youtubu nego ovde

https://www.youtube.com/watch?v=_AxqPdEXypc

p.s.jos kad bih znao na ovom ultra modernom forumu postaviti link
Prestigao si me, morao sam kod lekara jutros a sinoc nisam stigao...
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
PinociO (4.12.2025), Relja (5.12.2025)
Stara 4.12.2025, 16:00   #12
PinociO
Veteran

Citat:
oluja kaže: Pregled poruke
Slike su ilustrativnog karaktera, vise za orjentaciju o cemu se radi nego da se cita sa njih. Ako tekst zainteresuje citaoca svejedno ce videti sve te menije i opcije a najvaznije stvari su u tekstu. Da bi slika bila citljiva morala bi da bude mnogo veca, zbog danasnjih visokih rezolucija monitora, sve je sitno... a onda bi verovatno ti posteri zasmetali mnogo vecem broju ljudi...
Nismo se bas najbolje razumeli. Ja bas cesto obracam paznju na propratne slike jer ako me clanak zainteresuje, slike su sledeci nivo naspram kojih odlucujem da li mi se nesto zaista svidja i da li kupujem, instaliram... Cesto mi se dopada opis nekog softvera i zainteresujem se, ali kad na slikama vidim radni ekran, meni.. cesto se desi da odustanem od instalacije isl. Ako mi u startu deluje nabacano na ekranu i po mene nerezonski, nema potrebe da se dalje bakcem. Iz tog razloga sam uvek pristalica toga da se potpisu slike i da se kaze na sta se odnose. U clanku o AI alatkama slike su samo nabacane i bukvalno ne mozes da pogodis koja se vezuje uz koji alat. Nisam mislio da slika bude citljiva da se sve sa nje procita, ali bar malo vizuelno da docara o cemu je rec. Uz svo postovanje u tom clanku slike ni za to ne mogu da posluze. Recimo slike koje idu uz clanak za Amiga Game selector su daleko bolje odradjene, tu samo fali potpis. Mada, kada se predstavlja jedan uredjaj, alat, softver, potpis i nije toliko neophodan. Al se cesto desava da predstavljate 3-4 proizvoda istog proizvodjaca, samo u razlicitim varijanta onda slike bez potpisa citaocu, kupcu opet ne znace mnogo.

Nadam se da shvatas sustinu onog sto zelim reci!?

Citat:
oluja kaže: Pregled poruke
Prestigao si me, morao sam kod lekara jutros a sinoc nisam stigao...
Samo da zdravlje sluzi, sve ostalo je podnosljivo
Oggy (4.12.2025), oluja (6.12.2025)
Stara 6.12.2025, 11:56   #13
oluja
Superb Moderator

Citat:
cesto se desi da odustanem od instalacije isl. Ako mi u startu deluje nabacano na ekranu i po mene nerezonski, nema potrebe da se dalje bakcem. Iz tog razloga sam uvek pristalica toga da se potpisu slike i da se kaze na sta se odnose. U clanku o AI alatkama slike su samo nabacane i bukvalno ne mozes da pogodis koja se vezuje uz koji alat. Nisam mislio da slika bude citljiva da se sve sa nje procita, ali bar malo vizuelno da docara o cemu je rec.
Nekad je nemoguce složiti slike da prate tekst, desava se da na jednoj strani bude pet slika na na sledecoj samo jedna... kompromis je uvek da su slike ilustrativne a da je glavni nosioc priče i objašnjavanja tekst... Tihomir se često potrudi da ubaci i sve slike koje nisu ušle u prelom na sajt tako da i tamo može da se pogleda...
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
PinociO (6.12.2025)
Stara 6.12.2025, 12:02   #14
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 155 puta na 98 poruka

Qzma ima mu.da do kolena, priznajem.

Samo neko sa tolikim ****** moze da poptuno ignorise sve ono sto su on i milioni i milioni njegovih istomisljenika pricali o propasti Evrope, i osvajanju Kijeva do marta 2022-e, i da mu analogija umesto tih analfabetizama bude 'A ovi sto predvidjaju propast Rusije!!!'.
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku kami na korisnoj poruci:
oluja (6.12.2025)
Stara 6.12.2025, 12:15   #15
code master
Starosedelac

Član od: 15.7.2016.
Zahvalnice: 109
Zahvaljeno 505 puta na 298 poruka

Citat:
Dušan Vićić kaže: Pregled poruke
Ah, znao sam. Treba ovih dana da napisem svoje misljenje o Dispatchu.

Kao što je i običaj za forumaše kad je u pitanju diskusija za nov broj, vreme je malo i ja da bacim svoj "hot take".

Sumnjiv sam za Ark Raiderse. Iskreno mislim da ova igra nije zaslužila igru meseca. Svi pričaju da je igra dobra, ali ja tu ne vidim nikakve "duše" u njoj.

Samo ću napomenuti da je igra meseca koristila veštačku inteligenciju i za ponašanje neprijatelja u igri i za kreiranje sadržaja i za voice acting.
Primera radi, kad već pomenuh, Dispatch nije koristio ni 1% AI u igri, čak je direktor igre Witcher 3 rekao da tu priču igre nije AI mogao ni da izmisli.

https://www.ign.com/articles/arc-rai...s-now-using-it

https://www.eurogamer.net/i-dont-fee...easonable-ways
Biće prilike za popravni jer sledeće nedelje izlazi Terminator 2D:No Fate akciona igra u stilu igara Contra, Metal Slug to ako ne bude igra meseca ja ne znam. Mislim to je T2 ljudi jedan od najačih filmova svih vremena, koji posle skoro 35 godina sa svojim impresivnim specijalnim efektima kida, još ako na kraju igra bude imala numeru grupe Guns N' Roses - You Could Be Mine ocena 100.
code master je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku code master na korisnoj poruci:
Dušan Vićić (7.12.2025), oluja (6.12.2025)
Stara 7.12.2025, 22:21   #16
Dušan Vićić
Član

Član od: 25.10.2020.
Zahvalnice: 337
Zahvaljeno 59 puta na 41 poruka

Citat:
code master kaže: Pregled poruke
Biće prilike za popravni jer sledeće nedelje izlazi Terminator 2D:No Fate akciona igra u stilu igara Contra, Metal Slug to ako ne bude igra meseca ja ne znam. Mislim to je T2 ljudi jedan od najačih filmova svih vremena, koji posle skoro 35 godina sa svojim impresivnim specijalnim efektima kida, još ako na kraju igra bude imala numeru grupe Guns N' Roses - You Could Be Mine ocena 100.
Ala mi se art igre sviđa, to nije normalno... Ako bude imao baš dobar gameplay, daću i njemu šansu, što da ne?
Ja sam napisao moju recenziju za Dispatch na forumu, tako da ako imate malo slobodnog vremena, pročitajte.

mnooogo pisah, ali sasvim zasluženo...
Dušan Vićić je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.12.2025, 11:23   #17
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.679
Zahvaljeno 11.371 puta na 7.250 poruka

Sad sam prošao kroz broj detaljnije, svaka preporuka za Dačinu recenziju i za samog miša - MX Master 4, za posao dušu dao, ne bavim se kompetitivnim gejmingom tako da i tu ulogu savršeno pokriva u mom slučaju.

PS Sad je cijela familija na okupu

Poslednja ispravka: DeCoy (9.12.2025 u 11:33)
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 5 korisnika se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
doctor (14.12.2025), Dušan Vićić (9.12.2025), oluja (12.12.2025), Partybreaker (9.12.2025), PinociO (9.12.2025)
Stara 9.12.2025, 12:57   #18
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.651
Zahvaljeno 2.707 puta na 1.622 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Узео сам нови број он -лајн и све ОК. Међутим види се проблем не читања. Сад кад се нема времена а није ни сезона за мене фотографисања спортских догађаја са брзим сценама. Не узимам лаптоп у руке због видео обраде. Запустио сам и векторску графику јер мој Х6 који је лиценциран нису желели из Корела да ми дозволе на нови лаптоп. И овде се сад види потреба за преклопним мобилним уређајима. Кад су се појавили нарочито они велики квадратни мислио сам да је невиђена глупост. Сад и ови који отварају три пута екран, додуше тренутно Самсунг и Хонор имају смисла. Већина над је у покрету и у тим малим паузама коришћење па и читање СК много значи. Знамо сви да је та технологија за просечног корисника фактички недоступна, опет постоји та нада да ће та технологија сићи и у народ.
Што се новог броја тиче тек га прелиставам, можда буде касније и неки коментар.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2025, 1:46   #19
PinociO
Veteran

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Sad sam prošao kroz broj detaljnije, svaka preporuka za Dačinu recenziju i za samog miša - MX Master 4, za posao dušu dao, ne bavim se kompetitivnim gejmingom tako da i tu ulogu savršeno pokriva u mom slučaju.

PS Sad je cijela familija na okupu

Ja u zivotu imao samo 4 misa
Prvi je bio uz Amigu 600,

drugi je bio Asusov Lamborghini model (koji jos uvek radi) uz Lamborghini VX6 laptop

Treci je Logitech MX518 (kupljen mnooogo pre Lamborghini modela) - mislim da sam ga koristio malo manje od 2 decenije i jos radi (samo sam mu skracivao kabel za 3-4cm)

I trenutno MX Master 3

Kada sam sa MX518 presao na Mastera cini mi se da sam preko dve nedelje imao ozbiljne bolove u sglobu sake, da sam bio blizu odluke da ga menjam. Medjutim istrpeo sam ga i sada dok ne rikne nema menjaze

Poslednja ispravka: PinociO (10.12.2025 u 1:59)
Dušan Vićić (10.12.2025), oluja (12.12.2025)
Stara 12.12.2025, 14:47   #20
Shumsko_drvece
Starosedelac

Član od: 25.10.2007.
Zahvalnice: 198
Zahvaljeno 553 puta na 353 poruka

Citat:
Ja u zivotu imao samo 4 misa
Prvi je bio uz Amigu 600,
Dobri stari Mitcumijev miš, pre pet godina sam zamenio mikroprekidače i sad opet radi kao nov.

I kakve su ti to slike od po po' tone? Nađi neki pic-post service koji ih smanjuje, ako te već mrzi sam da ih smanjuješ.
Shumsko_drvece je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Shumsko_drvece na korisnoj poruci:
oluja (12.12.2025), PinociO (12.12.2025)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 11/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 58 9.11.2012 18:35
Svet kompjutera 10/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 86 20.10.2012 0:01
Svet kompjutera 4/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 223 20.5.2012 16:12
Svet kompjutera 1/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 102 27.1.2012 22:09
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta Branislav Gavric Forum o forumu 267 25.6.2009 21:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:38.