|
Video/TV softver Video programi, formati, kodeci, konvertori, DVD/TV softver, satelitski/DVB programi, DivX i sl. |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
27.12.2005, 20:57 | #1 |
Deo inventara foruma
Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
|
Premiere 6.0 Tutorial
Dakle, ovih dana bi trebalo da budem nesto slobodniji uvece, te resih da zapocnem svojevrsni tutorial o ovom izvrsnom programu.
Svako koga zanima bilo sta u vezi sa premierom, sto jeste ili nije spomenuto ovde slobodno neka pita, rado cu mu (ako znam) odgovoriti. Unapred se izvinjavam vama obicnim korisnicima i moderatorima sto cu u svaki svoj post morati da ubacim po koju sliku. Dakle da pocnemo: Instalirali ste premiere 6.0, i dvostrukim klikom na ikonu startovali ga. Sta sad? Kao prvo morate importovati bilo sta sa cime ce te raditi; dakle, sliku, zvuk ili video fajl. Znaci, imate neki home video, koji hocete da izmontirate, prethodno kompresovan u microsoft (DV) avi (o tome kako se to radi imate na ovom (TV/Video) forumu vec dosta tema) i prvo sto treba da uradite jeste da ga importujete u projekat. Ovo cete najprostije uciniti dvostrukim klikom na prazan prostor (strelica I) u prozoru untitled, i prosto izaberete destinaciju i fajl koji zelite da ucitate. U ovom primeru ja sam ucitao tri fajla (video, sliku, ton), sto se da videti na osnovu ikonica levo od imena fajla. Uzmite sad taj fajl, i metodom drag&drop spustite ga na timeline. Kao sto vidite ja sam spusto sva tri fajla. Takodje, kao sto vidite (strelica II), na timeline prozoru imate tri sine za video, a tri za audio. Na kraju (kao sto vidite), video fajl je zauzeo (sto je logicno) jednu video i jednu audio sinu, slika je zauzela samo jednu video sinu, a audio, audio sinu. Vidite dalje kako je strelica II uperena tacno na vertikalnu crtu, koju cemo kao i sav ostali svet zvati edit line. To je linija koju je najlakse objasniti kao crtka ( ) u winampu i media player-u kojom odredjujete poziciju pesme. Tako i ovde, edit line-om odredjujete sta ce vam se prikazati u desnom prozoru (strelica III). Jos bitnije, edit line pomerate tako sto ga uhvatite pri vrhu (plavicasti trouglic) i vucete ga levo-desno. Pritiskom na space pusta se (i zaustavlja) sve sto je na time line-u, i videcete kako ista polako klizi s' leva u desno. Za ovaj prvi cas dovoljno bi bilo jos (strelica IV) reci da za sada nemojte dirati nijednu od opcija koje su ponudjene (doci cemo i do toga), samo proverite da vam od ovih 8 ikona bude selektovana ova (najbitnija) skroz levo. BITNO: Istom tom ikonom mozete na timeline-u premestati fajlove (koji ce da bude prvi, koji drugi, da li ce da se preplicu). Da ih kratite s'pocetka i kraja. Stanete kursorom na file na timeline-u s pocetka pravougaonika koji oznacava taj file, bas uz ivicu, dok ne vidite da se kursor ne promeni u nesto kao {, vucenjem (uz naravno drzanje levog tastera) ka desno skracujete taj file u smislu da ako ga skratite za 5 sek, on nece imati tih prvih 5 sek. Ista je varijanta sa desnom ivicom fajla, dakle mozete da ga kratite i sa kraja. Za danas, to bi bilo to. |
27.12.2005, 21:00 | #2 |
aka Shon3i
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 191 puta na 129 poruka
|
Re: Premiere 6.0 Tutorial
Fino fino. Nego sto lepo ti ne instaliras Premiere Pro 1.5.
Da li znas kako da ja ubacim ac3 zvuk tj 5.1 ili 7.1 kao u Vegasu 6. Posto koristim Premiere Pro 1.5 i bolji je od Vegasa. |
27.12.2005, 21:15 | #3 | |
Deo inventara foruma
Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
|
Citat:
Znam da je bolje da opisem noviju verziju premijera, ali racunajuci na plitak dzep vecine ovde, odlucio sam da je premiere 6.0 bolje resenje Salu na stranu, premier 1.5 sam upalio par puta, zato sto sam se vec okrenuo alternativnijim (i u mnogo cemu boljim) programima, poput Avid-a i Edius-a. Jos jednom hvala, ali voleo bih da se postovi ovakvog tipa prosledjuju meni na PM, umesto ovde. Ovo je stranica rezervisana iskljucivo za stvari koje su vezane tut-om ili samim premijerom (t.j. stvarima koje nisu obuhvacene ovde), a ne za razne predloge i sugestije. B.T.W. Nemam nista protiv, da recimo ti Nenade otvoris svoju temu, t.j tutorial Premiere-a pro. |
|
4.1.2006, 21:12 | #4 |
Član
Član od: 19.12.2005.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
|
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |