Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Prenosni računari

Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.7.2025, 18:34   #1
zexxxx
Član

Član od: 4.10.2011.
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 25 puta na 23 poruka
Određen forumom Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 ne vidi ssd

Pozdrav svima, imam jedan problem sa navedenom modelom laptopa, a to je da nekad vidi ssd, nekad ne vidi i to kad ga vidi cim se malo optereti izgubi se, a na ekranu iskoci plavi ekran sa obavestenjem "no devices...(zaboravio sam sad sta tacno dalje)", ne vidi ga ni bios.
U pitanju je m2 nvme ssd 2242 model ali nije do njega problem jer sam ssd ubacio u eksternu fijoku i prikacio preko usb-a na racunar i radi bez problema.
Pokusao sam i sa flesovanjem bios-a ali ne vredi, opet isto.

Nisam pokusao sa drugim ssd-om jer nemam ni jedan pri ruci sad trenutno ali s obzirom da ovaj sto je bio unutra radi na eksternoj fijokici ne verujem da bi sa drugim ssd-om prikazao nista drugacije.

Jedino sta mi pada na pamet je da se pokvario konektor na maticnoj ploci ali malo mi je cudno jer je laptop radio jako malo, bukvalno je nov, ssd je fabricki unutra, a kad pokrenem hard disk sentinel prikazuje da je radio svega 20 dana, znaci i laptop je toliko radio.

U pitanju je model sa rayzen proceosrom 3500U

Jel ima neko neki predlog sta bi jos mogao pokusati odraditi ili je definitivno konektor na ploci otisao?
zexxxx je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2025, 18:45   #2
Aleksandar Djurovic
Veteran

Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 369
Zahvaljeno 161 puta na 141 poruka
Određen forumom Re: Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 ne vidi ssd

Slikaj blue screen kod i postavi ovde.
Aleksandar Djurovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2025, 19:31   #3
zexxxx
Član

Ne vredi, ljudi izgleda slabo citaju ili citaju samo ono sta oni hoce da procitaju, odnosno sta oni hoce da vide.

Kakve veze ima kod sa plavog ekrana kada bios ne vidi ssd?
Plavi ekran i kod od greske se pojavljuju ako je neka greska na sistemu, ovde ne moze ni uci u sistem jer ssd se izgubi, nema ga, ne vidi ga bios, a kad ga vidi cim se optereti opet se izgubi.
Stara 8.7.2025, 20:52   #4
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 450
Zahvaljeno 4.120 puta na 3.832 poruka

ako je na njemu windows možda je boot uefi ili legacy i kad je pogrešno namešteno ne vidi boot device i baca plavi ekran prilikom botovanja
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2025, 23:12   #5
zexxxx
Član

Nema windows, formatirao sam ssd kad sam ga ubacio u eksterno kuciste jer sam mislio da je neki virus ali nije to.
Proverio sam ssd sa opcijom chkdsk, nema ni jednu gresku.
Stara 9.7.2025, 11:25   #6
bachi
Starosedelac

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 954 puta na 709 poruka

Citat:
zexxxx kaže: Pregled poruke
Jel ima neko neki predlog sta bi jos mogao pokusati odraditi ili je definitivno konektor na ploci otisao?
Flešuj bios.

Poslednju verziju skini odavde.

Isto tako vidi koji je SSD u pitanju i proveri ima li alat za njega da i na njemu flešuješ poslednji firmware.

Sad vidim da si već flešovao BIOS.

Koji SSD je u pitanju?

Inače po mom iskustvu, kada se SSD čas vidi, čas ne vidi u BIOSu, to je početni znak da će relativno brzo crći ko sijalica, odnosno da će prestati da se detektuje uopšte.
bachi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.7.2025, 14:56   #7
zexxxx
Član

SSD je SK Hynix 256gb, nisam bas siguran da je do njega jer kad ga stavim u eksterno kuciste i prikacim preko usb-a na racunar radi sve bez problema, problem nastaje samo kad se prikaci na maticnu plocu.

Porucio sam sa aliexpress-a adapter za ssd m2 i kad sam preko tog adapeta spojio na sata kabel i na maticnu plocu od desktop racunara takodje se nije video.

Pokusacu to sa firmwerom ako ima za ovaj ssd.
Stara 9.7.2025, 19:55   #8
bachi
Starosedelac

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 954 puta na 709 poruka

Skini alat odavde, instaliraj, pregledaj mu zdravlje, te vidi postoji li novi firmware za njega i instaliraj ako ima.
bachi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.7.2025, 23:04   #9
zexxxx
Član

Skino sam to ali se tu javlja sad drugi problem, a to je sto racunar ssd u eksternom kucistu ne registruje kao sk hynix nego kao ime eksternog kucista.

A maticna ploca retko kad prepozna ssd, 20-30 pokusaja mozda jednom prepozna ali se brzo izgubi.
Stara 9.7.2025, 23:18   #10
water wizard
Deo inventara foruma

ako je laptop skoro nov trebaš da ga reklamiraš, ili ako si ga tako kupio polovnog verovatno se zbog toga i prodao.
Znači ssd ne radi ni u laptop ni u drugoj matičnoj ploči, onda je verovatno do ssd, ali probaj na nekoj koja ima ugrađen slot a ne preko adaptera
Stara 10.7.2025, 2:12   #11
zexxxx
Član

Laptop sam kupio polovnog ali ne sa namerom da ga koristim nego da ga popravim i prodam jer je bivsi vlasnik rekao da je laptop slao u nekoliko navikanih servisa i uvek su mu vracali pod obrazlozenjem da ne znaju sta je problem.
Inace bivsi vlasnik ga je povremeno koristio jedno godinu i nesto dana samo je problem sto je izgubio racun pa nije mogao da ga reklamira, kao sto sam vec napisao, kada je laptop prepoznao ssd pokrenuo sam hard disk sentinel koji je prikazao da jer ssd koristen svega 20 dana, toliko je koristen i laptop jer je sve u fabrickom stanju.

Mene je to kopkalo kako tako navikani serviseri ne znaju sta je problem i onda sam otkupio laptop za neku sicu sa namerom da ga probam popraviti.

Kad sam ga upalio i usao u windows posle nekoliko sekundu se pojavio plavi ekran sa obavestenjem (no device...kao sto sam vec napisao zaboravio sam sta je pisalo) ali to obavestenje je jako kratko bilo prikazano i odma restartovalo laptop, nakon cega vise windows vise nije mogao da se ucita.
Posle sam usao i bios gde sam video da se ssd u opste ne vidi.

Eto, toliko o navikanim serviserima, ja za 5 minuta otkrio problem, a oni ne znaju sta je.

Cekao sam da nabavim odgovarajuci adapter jer nisam ni obratio paznju da postoje ssd-ovi m2 B i M verzije pa sam sa aliexpress-a porucio nekoliko razlicitih adaptera za koje se na kraju ispostavilo da primaju samo B verziju i sad kad sam nabavio adapter za M verziju, koji je i ssd iz laptopa kopka me zasto na eksternom kucistu radi kako treba, a na laptopu nece.

Sad mi nesto palo ne pamet, s obzirom da se ssd greje da se mozda nije malo od te toplote razglavio plastisni slot na maticnoj ploci pa nema dobar kontakt, mozda je malo verovatno jer obicno to prave da mogu podneti velike temperature ali to mi jos sad jedino pada na pamet.

Ali nema veze, laptop cu ostaviti dok mi ne padne pod ruku neki m2 ssd pa cu onda probati, a sa ovim ssd-om sto mi odlicno radi u eksternom kucistu ubacicu ventoy sa gomilom budabilnih stvari i to je to.
Ili dok mi ne padne saka neka maticna ploca koja na sebi ima konektor sa m2 ssd.

Mada ja sumljam da nesto nije u redu sa slotom na laptop ali to cu saznati tek nabavim drugi ssd.
Stara 10.7.2025, 11:14   #12
OWERKLOKER
Starosedelac

Član od: 9.1.2009.
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 335 puta na 312 poruka

"Navikani" servisi ne znaju, a ti si otkrio? A sta si otkrio, da se gubi ssd? Da je tako banalan kvar popravio bi mu neki servis, veruj mi, ne bi ga ti uzeo za smesne pare.
Uzmes lepo drugi ssd, probas i potvrdices da je problem do ploce. Prosto.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
OWERKLOKER je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku OWERKLOKER na korisnoj poruci:
ZoNi (10.7.2025)
Stara 10.7.2025, 12:08   #13
zexxxx
Član

Kad je tako prosto zastu ti serviseri nisu rekli coveku sta je problem nego su vracali pod izgovorom da ne znaju sta je problem?
Ni jedan mu nije rekao da je porblem konektor ili ssd.

Osim toga nisi ni svestan ko se sve danas prestavlja kao serviser, pogleda par video snimaka na jutubu, nauci da instalira sistem, da zameni hrad disk/ssd i bocne memoriju, ostalo ne zna nista.
Takodje obavezno pametuje ljudima da su racunari stari 5-6 godina za smece jer im je tako rekao neki lik na jutubu.

Nije kao nekad da ljudi unistavaju svoje stvari kako bi se naucili da ih poprave.
Stara 10.7.2025, 12:53   #14
water wizard
Deo inventara foruma

a jel ima slot za 2,5 disk/ssd? Ne moraš da uništavaš, ali ti trebaju rezervni delovi za testiranje
Jel radi normalno bez nvme? Možeš da ga botuješ i sa usb
Stara 10.7.2025, 14:55   #15
zexxxx
Član

Da, radi normalno, windows live pokrece bez problema, probao sa hirens boot pe i sergei strelec.
Ne mogu da spojim 2,5 ssd jer nema konektor, moram nabaviti konektor, ima na ploci prikljucak za konektor, odnosno flet kablic od konektora ali konektor nema.
Stara 10.7.2025, 19:40   #16
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.649
Zahvaljeno 2.698 puta na 1.618 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Врло занимљива тема. Вероватно су сервисери дошли до истог закључка само што бивши власник није хтео да се цима око тога, можда је коштало пуно. Мој елитебук из 2014 ради ко сат. Скоро сам му преинсталирао виндовс 10. Лако доступан изнутра. Чак размишљам да му повећам капацитет. Једном је омлатио о ледину и ништа. По њему нема ни огреботине.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.7.2025, 15:43   #17
zexxxx
Član

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Вероватно су сервисери дошли до истог закључка само што бивши власник није хтео да се цима око тога, можда је коштало пуно.

Mozda, meni je rekao da su vratili sa izgovorom da ne znaju sta je problem.
Da su ustanovili problem sa ssd-om ili konektorom verujem da bi probali sa drugim ssd-om i dosli do konacnog zakljucka sta je problem.

Ja sam kasno video da u laptopu postoji rupa za ucvrscivanje i za 2280 m2 ssd, mislio sam da mora samo 2242 m2 ssd kao sto je u njemu, jedan poznanik je prodavao 2280 ssd za neku sicu pa sam mogao kupiti i resiti misteriju ali sam zakasnio, kad sam mu se javio bio je prodao.

Sad cekam da mi opet nalitim na m2 ssd za neku sicu pa cu ga kupiti i probati.
Stara 25.7.2025, 0:57   #18
zexxxx
Član

Da se oglasim posle duzeg vremena, izgleda je problem do ssd-a.

Danas sam jednom poznaniku ugradjivao m2 ssd u laptop pa sam iskoristio priliku da probam ssd na ovom mom laptop i prepoznao ga je bez problema, samo sto nisam probao instalirati sistem da vidim hoce li se gubiti kad se malo optereti kao sto je bilo sa ovim sto je bio u laptopu.

Samo mi ostaje nejasno zasto ssd koji je bio u laptopu i kojeg laptop ne prepoznaje radi bez problema u eksternom kucistu ali dobro bar znam do cega je.

A juce sam porucio sa aliexpress-a i konektor za 2,5 ssd/hdd jer kod nas nigde nisam nasao.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem sa butovanjem laptopa Lenovo ideapad 320 igormil Prenosni računari 1 10.1.2018 23:41
Pomoć - Dell N110 ili Lenovo E520 GiaBlack ŠDK - Prenosni računari 10 19.11.2011 12:14
Lenovo DO Tour, 19. i 20. septembar, Beograd Dukes Dešavanja i događaji 0 20.8.2011 17:26
Total Commander 7 ne vidi neke foldere... the 1st one Aplikativni softver 10 12.5.2007 16:58

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:09.